Στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο, δήλωσε ο Κοτζιάς




Συνολικό σύμφωνο το οποίο θα προταθεί εντός του Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση των Σκοπίων προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην ΕΡΤ και στην «Επόμενη Μέρα».

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της Fyrom, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

«Το θέμα του ονόματος περικλείει επτά ζητήματα» είπε ακόμη, για να προσθέσει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο».

«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» επέμεινε, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Στις διαπραγματεύσεις είναι στα υπέρ να είσαι αυτός που ετοιμάζει το σχέδιο, είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας όσους μιλάνε περί «σαλαμοποίησης».

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, το σχέδιο θα φτάσει και στην ελληνική Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την καλή σχέση με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος όπως είπε επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάποιες προτάσεις του τις αξιολογούμε θετικά, σε άλλες δεν συμφωνούμε, είμαστε σε διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να κάνω δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Θα τον δουν ας του τα πουν διότι δεν συνήθιζαν να το κάνουν στο παρελθόν, σημείωσε.

Μερικοί απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος αλλά ως κυβερνήσεις δεν το ζητούσαν ποτέ, είπε και έκανε λόγο για ντοκουμέντα που υπάρχουν τα οποία περιγράφουν συμφωνίες «με τους πιο απίθανους υποχωρητικούς τρόπους». Δεν συμφέρει την ελληνική διπλωματία να τα εμφανίσει αυτά προς τα έξω, όμως αυτοί που τα έκαναν τα ξέρουν και η παράκλησή μου είναι να είναι πιο σεμνοί. Δεν ζητούσαν σε όλες τις περιόδους και όλοι οι διαπραγματευτές αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε.

Αυτοί που διαμόρφωσαν αυτό το πρόβλημα 25 χρόνια, ψηλώνουν κάθε μέρα την απαίτηση απέναντι σε εμάς για να δυσκολέψουν μια συμφωνία, είπε και ανέφερε πως η συμφωνία εκ μέρους της Ελλάδα για καθιέρωση στον ΟΗΕ της γλώσσας της γείτονος ως «μακεδονική» έγινε το 1977 επί Καραμανλή στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα, ενώ το συγκεκριμένο όνομα και τα παράγωγά του καθιερώθηκαν στον ΟΗΕ στη διαπραγμάτευση μεταξύ 1192-1994 στην οποία καμία από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν πήγε να διαπραγματευτεί.

«Ας μη σηκώνουν το πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν. Εμείς θα τον περάσουμε από πάνω, αλλά ας είναι πιο σεμνοί», είπε.

Παράλληλα, απέρριψε τα περί μυστικής διπλωματίας τονίζοντας πως συνομιλίες γίνονται μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες και «όχι με τρίτους».

«Αν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος, θα συμβεί ό,τι και 20 χρόνια πριν. Πρέπει να αναγνωριστεί η χώρα με το συνταγματικό της όνομα» δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: