Ουσιαστική και βαθιά ριζωμένη στις δομές της κοινωνίας η κρίση των λέξεων «αξία», «άξιος» και «αξιοκρατία»




Του Χρίστου Βαλιαντή

Την κρίση όλοι την έχουμε βιώσει και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, αλλά πιστέψτε με, κοντά στην ουσιαστική κρίση της λέξης «αξία» και όλων των λέξεων που παράγονται από αυτήν, η οικονομική κρίση φαντάζει να μην έχει την προσδιδόμενη μέχρι τώρα σημασία.

Η κρίση των λέξεων «αξία», «άξιος» και «αξιοκρατία» στις μέρες μας είναι ουσιαστική και βαθιά ριζωμένη στις δομές της κοινωνίας μας. Ο ορισμός των λέξεων αυτών υπάρχει φυσικά ανεπηρέαστος και αναλλοίωτος σε όλα τα λεξικά, η ρεαλιστική όμως σημασία των λέξεων δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό που δίνει το λεξικό. Αντ’ αυτού, η πραγματική σημασία των λέξεων επαναπροσδιορίζεται μέσα από τα βιώματα του καθημερινού ανθρώπου που προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο χωρίς την αναγνώριση της «αξίας» του.

Όταν ακουγόταν κάποτε η λέξη «αξία», ο αέρας γέμιζε με περηφάνια και η ψυχή ευφραινόταν γιατί η «αξία» και ο «άξιος» ήταν το ιδανικό, το πρέπον, το σωστό για να κατέχει έναν τέτοιο τίτλο. Σήμερα όταν ακούμε να εκστομίζονται αυτές οι λέξεις… δυστυχώς νιώθουμε ντροπή, απέχθεια και πόνο ψυχής.

Γιατί; Γιατί;

Πίσω από αυτές, τις άλλοτε αρεστές λέξεις, κρύβεται ο μηχανισμός που δεν αναγνωρίζει αλλά καθορίζει την «αξία» και τον «άξιο».

Άξιος είναι αυτός…

Έτσι, αλλάζει το τόσο αντικειμενικό νόημα της λέξης «αξία» και της λέξης «άξιος». Γνωρίζουμε λοιπόν εκ των πραγμάτων ότι τα κριτήρια του να έχει κάποιος αξία και συνεπώς να είναι άξιος έχουν αλλάξει και καμία συνάφεια δεν έχουν με τα κριτήρια που αναφέρει το οποιοδήποτε λεξικό.

Τι είναι που έχει αξία;

Ποιος είναι άξιος;

Ποιος αξιολογεί τον άξιο και το άξιο;

Πού είναι η ουσιαστική πραγματική αξιολόγηση;

Ποιος λογοδοτεί και ποιος ελέγχει την αξιολόγηση και κατά συνέπεια την αξιοκρατία;

Αξιολόγηση των ικανών και των άξιων από «άξιους» που στελεχώνουν διάφορα νευραλγικά πόστα και που συχνά πυκνά αποδεικνύονται ανάξιοι ή απλά παραμένουν λόγω του κατεστημένου συντηρώντας το σαθρό σύστημα που πλαισιώνεται πάντα με τους «άξιους», όπως τους έχει καθορίσει το ίδιο το σύστημα και οι διαδικασίες αξιοκρατίας που το ίδιο έχει καθορίσει και ελέγχει.

Διαδικασίες διαφανείς, πολύπλοκες και δαπανηρές που στόχο έχουν να διαφανούν οι, καθόλα υποκειμενικά από το σύστημα, «άξιοι» μέσα από «αντικειμενικά» (μια άλλη λέξη που έχει χάσει το νόημά της…) κριτήρια που αναμφίβολα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συντηρούν και υποστηρίζουν τις «αξίες», το σύστημα, τα πρόσωπα, τα συμφέροντα, τις πολιτικές κ.λπ.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Πώς μπορούμε εμείς οι νέοι, όταν βιώνουμε καθημερινά αυτές τις συνθήκες, να ονειρευτούμε ότι μπορούμε με τη σκληρή δουλειά και την «αξία» μας να προχωρήσουμε, να ξεχωρίσουμε, να αναγνωριστούμε και να κάνουμε τη διαφορά;

Ας αναλογιστούν, όσοι έχουν στα χέρια τους κάποια στιγμή την ευκαιρία να κρίνουν και να αποδώσουν «αξία» σε ένα έργο ή σε ένα άτομο, ότι είναι στο χέρι μας να αποδώσουμε την πραγματική σημασία σ’ αυτές τις λέξεις, που το νόημά τους έχει αλλοιωθεί, και να τις κάνουμε πάλι να λάμπουν και να μας καθοδηγούν.

Θυμηθείτε ότι οι ήρωές μας σ’ αυτό το μαρτυρικό νησί έδωσαν τη ζωή τους για τις πανανθρώπινες «αξίες» της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Ο δικός μας σταυρός είναι πολύ ελαφρύτερος από τον δικό τους. Καλούμαστε να διατηρήσουμε αυτό που μας χάρισαν και να το αναδείξουμε.

Πορευόμαστε λοιπόν με στόχο την ενδυνάμωση της πραγματικής διάστασης της λέξης «αξία» και με σκοπό την εδραίωση των «άξιων» ανθρώπων έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια αξιοκρατική κοινωνία.

  • Πρόεδρος Νεολαίας ΕΔΕΚ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ APOPSEIS.COM

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: