Προς ακυβερνησία η Γερμανία: Όχι στη Μέρκελ, θα περάσουμε στην αντιπολίτευση λένε οι του SPD




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Το Σοσιαλδημοκραιτκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Αγγελα Μέρκελ και θα προτιμήσει να περάσει στην αντιπολίτευση, έπειτα από την ιστορική του ήττα.

«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.

— Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία, δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος. Σύμφωνα με την πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος, η AfD είναι το τρίτο κόμμα με 13,5%

German Chancellor Angela Merkel of the Christian Democratic Union (CDU) (C) and her husband Joachim Sauer (R) cast their ballots for the federal elections in Germany at a polling station in Berlin, Germany. EPA, CLEMENS BILAN
German Chancellor Angela Merkel of the Christian Democratic Union (CDU) (C) and her husband Joachim Sauer (R) cast their ballots for the federal elections in Germany at a polling station in Berlin, Germany. EPA, CLEMENS BILAN

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σύμφωνα με την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε πριν από λίγο το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20 %, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)13,5 %, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Ιστορικό εκλογικό σκορ κατέγραψε το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που λαμβάνει το 13,5% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου ARD.

24/09/2017 18:53
REUTERS-AFP
ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Germany

Το κόμμα της κ. Μέρκελ υποχώρησε σημαντικά, ενώ ο κ. Σουλτς υπέστη σκληρή ήττα σύμφωνα με το πρώτο exit poll.

Οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ φαίνεται ότι συγκεντρώνουν ποσοστό 32,5%, τερματίζουν πρώτοι αλλά με βαριές απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Δεύτερο κόμμα το SPD του Μάρτιν Σουλτς με 20%.

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία καθώς ύστερα από 60 χρόνια το ακροδεξιό κόμμα μπαίνει ξανά στη γερμανική βουλή. Μάλιστα σύμφωνα με τα Exit Polls συγκεντρώνει 13,% και πιθανότατα θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Ανυπομονησία αλλά και αισιοδοξία επικρατεί στα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) λίγα λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες και ανακοινωθεί η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Τα γραφεία είναι κατάμεστα από εκπροσώπους των ΜΜΕ σχεδόν όλου του πλανήτη, ενώ εδώ και λίγη ώρα άρχισαν να προσέρχονται τα στελέχη του κόμματος. Ιδιαίτερο χρώμα δίνουν τα μέλη της Νεολαίας του CDU τα οποία, ντυμένα στα χρώματα της σημαίας της Γερμανίας και κρατώντας πλακάτ της CDU, έχουν ήδη πάρει θέση μπροστά στις κάμερες ενόψει της ανακοίνωσης της πρόγνωσης αποτελέσματος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: