Η ειρήνη κρέμεται από μία κλωστή στη διαμάχη των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά




Του Πανίκου Παναγιώτου

Όταν γκρεμίστηκε το τείχος του Βερολίνου και μαζί ο ψυχρός πόλεμος, δόθηκε η εντύπωση ότι ο κόσμος θα άλλαζε προς το καλύτερο και ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε πλέον να εφαρμόσει τον Καταστατικό Χάρτη του, χωρίς δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αλλά, με την πάροδο του χρόνου, αποδείχθηκε ότι ήταν κι αυτό ένα όνειρο που έσβησε γρήγορα με καινούριους πολέμους και με τη νέα τάξη πραγμάτων.

Κάθε φορά που συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια διεθνής κρίση και μια ανθρώπινη τραγωδία αναδεικνύονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι σκληρές συγκρούσεις συμφερόντων. Όπως είναι γνωστό, όταν ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), τότε καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από το Σώμα. Κι όταν διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει προοπτική έγκρισης ψηφίσματος, τις περισσότερες φορές ούτε καν επιδιώκεται η κατάθεση σχεδίου ψηφίσματος.

Στο συνηθισμένο σκηνικό αντιπαράθεσης συμμετέχουν από τη μια: ΗΠΑ- Μεγάλη Βρετανία- Γαλλία και από την άλλη: Ρωσία-Κίνα, με κάποιες μικροεξαιρέσεις αλλαγής στρατοπέδου κατά διαστήματα, σύμφωνα με τις συγκυρίες και τις παροδικές σκοπιμότητες. Τα υπόλοιπα δέκα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ συμπεριφέρονται ανάλογα με τις συμμαχίες και τα συμφέροντά τους.

Η ίδια εικόνα επικράτησε κατά την πρόσφατη συζήτηση για τη Βόρεια Κορέα με τα πέντε μόνιμα μέλη να διαφωνούν έντονα με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Αν και το ΣΑ καταδίκασε την έκτη πυρηνική δοκιμή από το καθεστώς της χώρας, εντούτοις δεν εγκρίθηκε ψήφισμα για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Η στάση του Σώματος έναντι στον πραγματικό αυτό κίνδυνο, αντικατοπτρίζει την ανημποριά του μπροστά στην πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ τόνισε ότι «η Βόρεια Κορέα παρακαλά για πόλεμο» και κάλεσε τα μέλη του ΣΑ να επιβάλουν στην Πιονγκγιάνγκ αυστηρότερες κυρώσεις σε σχέση με όσες έχουν επιβληθεί έως τώρα, ενώ η Ρωσία και η Κίνα εναντιώθηκαν, προβάλλοντας την άποψη ότι «δεν αποτελεί λύση η στρατιωτική επέμβαση». Με μια τέτοια κατάσταση λοιπόν στο ΣΑ, η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται στην κυριολεξία από μία κλωστή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: