Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων έκρινε νόμιμη την επιβολή στρατιωτικού νόμου στο Μιντανάο




Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων ενέκρινε σήμερα τη νομιμότητα του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε στο τέλος Μαΐου στο ένα τρίτο του αρχιπελάγους από τον πρόεδρο Ροντρίγο Ντουτέρτε με στόχο να αντιμετωπιστεί η εξέγερση ισλαμιστών ανταρτών που δηλώνουν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι λαμβάνει αυτά τα έκτακτα μέτρα στην επαρχία Μιντανάο στις 23 Μαΐου, λίγες ώρες αφού τζιχαντιστές είχαν υψώσει τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους σε πολλές συνοικίες της Μαράουι, μιας μουσουλμανικής πόλης σε μια κυρίως καθολική χώρα.

Εδώ και έξι εβδομάδες ο στρατός των Φιλιππίνων προσπαθεί να ανακαταλάβει την πόλη, προς το παρόν χωρίς επιτυχία.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας του να απορρίψει τον στρατιωτικό νόμο εξαιτίας «της πλήρους απουσίας στοιχείων που να δικαιολογούν» την επιβολή του και κάνοντας συγκρίσεις με τη δικτατορία του Μάρκος.

Όμως η πλειοψηφία των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε την προσφυγή, ανακοίνωσε σήμερα ο Τέοντορ Τε, εκπρόσωπός του, χωρίς να αναφερθεί στους λόγους της απόφασης.

Από τις μάχες στη Μαράουι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 460 άνθρωποι και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν 400.000 ακόμη. Ολόκληρες συνοικίες της πόλης έχουν καταστραφεί.

Με την υποστήριξη του πυροβολικού και της πολεμικής αεροπορίας αλλά και Αμερικανών στρατιωτών, ο στρατός των Φιλιππίνων δίνει μάχη σπίτι- σπίτι για να θέσει υπό τον έλεγχό της την πόλη.

Ο επικεφαλής των ένοπλων ανταρτών Ισνιλόν Χαπιλόν, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, φέρεται να είναι ζωντανός, κρυμμένος σε ένα τέμενος στην πόλη, δήλωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων Ντελφίν Λορενζάνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει πότε οι άνδρες του θα καταφέρουν να ανακαταλάβουν τα 1.500 κτίρια και σπίτια που ελέγχουν ή έχουν παγιδέψει οι αντάρτες.

04/07/2017 10:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Μανίλα, Philippines

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: