Την αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών προϊόντων στην κινεζική αγορά προωθούν οι ΗΠΑ




Οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν και Γουίλμπουρ Ρος δήλωσαν ότι στοχεύουν σε ουσιαστικές και “ουσιώδεις” συμφωνίες με το Πεκίνο προκειμένου ν’ αυξήσουν τις εισαγωγές των αμερικανικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Οι δύο χώρες αρχίζουν σήμερα στην Ουάσινγκτον τον πρώτο κύκλο συνολικών οικονομικών διαβουλεύσεων (1st China-U.S. Comprehensive Economic Dialogue).

Στην διάρκεια προπαρασκευαστικού γεύματος χθες, ο Μνούτσιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα θα άρει τους περιορισμούς στην ξένη ιδιοκτησία και στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της προκειμένου να ενισχυθεί η αμερικανική επενδυτική παρουσία. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον επιδιώκει πιο ελεύθερη πρόσβαση στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών στην κινεζική αγορά.

“Η ελπίδα μου είναι ότι μπορούμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε ουσιαστικές και στοχευμένες δεσμεύσεις προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουμε τόσο μεσοπρόθεσμες, όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν στην διάρκεια του γεύματος με την συμμετοχή επιχειρηματιών που διατηρούν σχέσεις με την Κίνα.

Ο Ρος δήλωσε ότι μερικές αρχικές συμφωνίες ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο στο πλαίσιο του οικονομικού πλάνου των 100 ημερών με στόχο την μείωση του αμερικανικού ελλείμματος στο διμερές εμπορικό πλαίσιο με την Κίνα, ενώ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή “μια καλή αρχή.”

Έτσι, δρομολογήθηκαν οι πωλήσεις βοδινού από τις ΗΠΑ στην Κίνα, για πρώτη φορά μέσα σε 14 χρόνια, αλλά και δεσμεύσεις για το “άνοιγμα” συγκεκριμένων τομέων του κινεζικού τομέα προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (πιστωτικές κάρτες, χρηματοοικονομικές αξιολογήσεις) για την πρόσβαση αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η υλοποίηση μερικών από αυτές τις συμφωνίες δεν έχει ακόμη προχωρήσει απόλυτα, ενώ υπάρχουν μικρές ενδείξεις προόδου σε ουσιαστικά ζητήματα, όπως η υπερπαραγωγή κινεζικού αλουμινίου και χάλυβα, που προκαλεί προβλήματα στην αμερικανική αγορά.

Οι συνομιλίες επισκιάζονται από το γεγονός ότι εκκρεμεί απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα με την επίκληση λόγων που σχετίζονται με την αμερικανική εθνική ασφάλεια, επί τη βάσει νομοθεσίας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ρος παραδέχθηκε ότι ο διμερής εμπορικός διάλογος είναι γεμάτος με προκλήσεις, καθώς οι Αμερικανοί, αλλά και οι Κινέζοι αξιωματούχοι αγγίζουν ευαίσθητα θέματα.

“Ωστόσο, ο στόχος μας παραμένει να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Οι δύο πλευρές θα μπορούν ν’ αξιολογήσουν την πρόοδο που γίνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συνεχώς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρος.

Οι ειδικοί στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας, δηλώνουν ότι αναμένουν νέες ανακοινώσεις για μικρά ανοίγματα σε τομείς δραστηριότητας της κινεζικής αγοράς για την πρόσβαση αμερικανικών προϊόντων. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές δεν εκτιμάται ότι θ’ αναβαθμίσουν σημαντικά το διμερές επίπεδο των εμπορικών σχέσεων.

Θα ήταν πιο εποικοδομητικό για τα αμερικανικά συμφέροντα εάν η Κίνα συμφωνούσε στον τερματισμό της χορήγησης επιδοτήσεων στις κρατικές επιχειρήσεις της και σταματούσε τις κλοπές πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ντέρεκ Σίζορς, ειδικός σε θέματα εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, στην συντηρητική δεξαμενή σκέψης (American Enterprise Institute) στην Ουάσινγκτον.

Μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να δρομολογηθούν πριν από την 19η Διάσκεψη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την άποψη του Σίζορς.

Η ετήσιες διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, άρχισαν το 2006, ενώ επεκτάθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε ζητήματα στρατηγικής κι ασφάλειας. Ωστόσο, το σημερινό διμερές πλαίσιο συνομιλιών με την Κίνα, έχει περιοριστεί από τον πρόεδρο Τραμπ, αποκλειστικά σε εμπορικά και οικονομικά θέματα.

Σε γεωπολιτική διάσταση, οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο θα επηρεάσουν αναπόφευκτα την πορεία των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, με τον πρόεδρο Τραμπ ν’ αφήνει ήδη να εννοηθεί ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την “αδράνεια” που επέδειξε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στο ζήτημα της άσκησης δραστικών πιέσεων στην Βόρεια Κορέα, προκειμένου να σταματήσει την ανάπτυξη του πυρηνικού και του πυραυλικού της οπλοστασίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται πως είχε επενδύσει πολλά σε μια τέτοια εξέλιξη μετά την πρώτη διάσκεψη μεταξύ των δύο προέδρων που έγινε στις αρχές Απριλίου στην Φλόριντα.
Το Πεκίνο από την πλευρά του αφήνει να εννοηθεί ότι θέλει να διατηρήσει το επίπεδο των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων που έχει με την Βόρεια Κορέα, ενώ είναι ριζικά αντίθετο στην επιχειρησιακή αξιοποίηση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD που έχει αναπτυχθεί σε νοτιοκορεατικό έδαφος

Έτσι, το γενικότερο πλαίσιο των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας επηρεάζεται από συντελεστές γεωπολιτικής δυναμικής σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αλλά και από την επίκληση αιτιάσεων που σχετίζονται με την αμερικανική εθνική ασφάλεια για την επιβολή δασμών και κυρώσεων σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά.

Τρόπους προστασίας της γνησιότητας των προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ αναζητεί η κυβέρνηση Τραμπ, προκειμένου να αποκλείσει από την αμερικανική αγορά τα εισαγόμενα παραποιημένα προϊόντα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναζητεί τρόπους προκειμένου να προστατεύσει τα προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ μέσω ειδικών πιστοποιήσεων. Από την άλλη μεριά, επιδιώκει να δρομολογήσει κυρώσεις για τα εισαγόμενα στην αμερικανική αγορά, προϊόντα, τα οποία παράνομα χρησιμοποιούν την ετικέτα παραγωγικής γνησιότητας (Made in USA), σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ που έχει υποσχεθεί προεκλογικά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την προστασία των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, επανήλθε προχθές στο ίδιο θέμα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του “θα κυνηγήσει τις πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων στο διαδίκτυο” οι οποίες βλάπτουν την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή.

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει με μικρούς και μικρομεσαίους Αμερικανούς κατασκευαστές και παραγωγούς προϊόντων για τους τρόπους με τους οποίους θα πιστοποιούν την παραγωγή των προϊόντων τους στις ΗΠΑ απορρίπτοντας τα εισαγόμενα παραποιημένα προϊόντα, σύμφωνα με δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Στα προϊόντα άμεσου ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνονται τα φίλτρα υδροροών, οι σημαίες, αλλά και τα μαξιλάρια.

“Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα ξένων εταιριών που χρησιμοποιούν καταχρηστικά την ετικέτα (Made in America). Ακόμη πιο χειρότερο είναι όταν έχουν ήδη κλέψει τα σχέδια των προϊόντων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ χάνουν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, από την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων σε μία γκάμα προϊόντων από ημιαγωγούς μέχρι την παραγωγή μπλουτζίν, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα δίνοντας στις τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ, περισσότερες αρμοδιότητες προκειμένου να σταματούν στα σύνορα τις εισαγωγές παραποιημένων προϊόντων από άλλες χώρες.

Ο Λευκός Οίκος προγραμματίζει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα στην εισαγωγή ενός νέου συστήματος πιστοποίησης, ενώ δεν θα προχωρεί στην αλλαγή ρυθμιστικών διατάξεων που ισχύουν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρεται το σύστημα LEED που χρησιμοποιείται για την πιστοποίηση βιοκλιματικών προγραμμάτων κατασκευής κτιρίων.

Το μεγάλο ζήτημα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας θα τεθεί κατά τις συνομιλίες του πρώτου κύκλου συνολικών οικονομικών διαβουλεύσεων με την Κίνα (1st China-U.S. Comprehensive Economic Dialogue) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον.

19/07/2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: