Ποια θέματα δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της αξιολόγησης: 4+4 κίνδυνοι για τις διαπραγματεύσεις




Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, η διαπραγμάτευση της Κυριακής μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου (του ΔΝΤ), τον Ντέκλαν Κοστέλο (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), τον Φραντσέσκο Ντρούντι (της ΕΚΤ) και τον Νικόλα Τζιαμαρόλι (του ESM).

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν ανοικτά περίπου οκτώ θέματα που δεν επιτρέπουν ακόμη να κλείσει η συζήτηση για τα τεχνικά κείμενα.

Στις 1 το μεσημέρι σήμερα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, με στόχο να γεφυρωθούν οι διάφορες σε αυτά τα θέματα.

Τα αγκάθια φαίνεται να παραμένουν στο ασφαλιστικό , εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, τα δημοσιονομικά για το 2018 , και διαφωνίες για τις αλλαγές στο δημόσιο, τους συμβασιούχους και την αύξηση της κινητικότητας των υπαλλήλων.

«Υπάρχουν 4 με αρκετά σημαντικά ζητήματα και 4- 5 με μικρότερης σημασίας. Δεν υπάρχει καμία ενότητα που να μην την έχουμε συζητήσει , οι θεσμοί θα καθαρογράψουν ότι έχει συμφωνηθεί, αλλά και τα σημεία στα οποία παραμένει διαφωνία», ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης, λίγο μετά την ολοκλήρωση του συνομιλιών.

Σε σχέση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το πλεόνασμα μετά το 2018 η ίδια κυβερνητική πηγή είπε πως δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί ρητώς διότι σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών που μετείχαν στη διαπραγμάτευση ανέφεραν πως έγινε μια καλή συνάντηση με τους θεσμούς. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υπάρχουν ζητήματα με τη κινητικότητα και την αξιολόγηση, καθώς και με τους συμβασιούχους τα οποία όμως θα μπορούσαν να επιλυθούν και μέσω αλληλογραφίας με τους θεσμούς.

Τέσσερις φάκελοι ανοικτοί “με αρκετά σημαντικά θέματα”: Νέος κύκλος συνομιλιών με τους θεσμούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: