Ο Λαβρόφ “καρφώνει” τον Τραμπ ότι δεν έχει στοιχεία για ρωσική ανάμειξη: Βέτο στο Σ.Α. για Συρία




Η Ρωσία δεν έχει λάβει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς για εμπλοκή της Μόσχας στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

“Αναφορικά με τους ισχυρισμούς που ακούσαμε εδώ ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την φερόμενη εμπλοκή μας στην προεκλογική εκστρατεία, πρέπει να δηλώσω εκ νέου ότι δεν είδαμε κανένα στοιχείο, ούτε καν έναν κάποια νύξη σε κάποια στοιχεία. . . κανείς δεν μας έδειξε και δεν μας είπε οτιδήποτε, παρόλο που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να μας χορηγήσουν στοιχεία που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτών των ανυπόστατων κατηγοριών”, τόνισε ο Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες που πραγματοποίησε στην Μόσχα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

Βέτο από την Ρωσία στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία
   
Η Ρωσία άσκησε σήμερα για πολλοστή φορά βέτο ενάντια στο σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και απαιτούσε “την πλήρη συνεργασία” από το συριακό καθεστώς στην έρευνα για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσαν δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, το οποίο είχαν παρουσιάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πρόκειται για την όγδοη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί το προνόμιό της αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι: Δέκα ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά, τρεις αποχές. Το σχέδιο απόφασης δεν υιοθετείται εξαιτίας της καταψήφισης του από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου”, ανακοίνωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα ΗΕ, Νίκι Χέιλι, που προεδρεύει του ΣΑ.

Η Κίνα που έχει ασκήσει έξι φορές βέτο ενάντια σε ψηφίσματα για την Συρία έπειτα από την έναρξη του πολέμου, απείχε από την σημερινή ψηφοφορία, μαζί με την Αιθιοπία και το Καζακστάν.
Μαζί με την Ρωσία ενάντια στο σχέδιο ψήφισε και η Βολιβία.

12/04/2017 22:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik
Μόσχα, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: