Η προειδοποίηση της Αθήνας: Η τυχόν απουσία Ερντογάν από τη Γενεύη αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά




Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση μη συμμετοχής του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, άφησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».

Η διαπραγμάτευση και η πρόσφατη σύλληψη της Πόλα Ρούπα ήταν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σταθμού, τα άλλα δύο θέματα της συνέντευξης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι το παιδί του Ν. Μαζιώτη και της Πόλα Ρούπα πρέπει άμεσα να δοθεί στους συγγενείς τους.

Ταυτόχρονα, άσκησε δριμεία κριτική κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», υποστηρίζοντας ότι «το ύφος, το ήθος και η δεοντολογία δεν είναι το ισχυρό σημείο της συγκεκριμένης εφημερίδας».

Αναλυτικά και για το Κυπριακό εν πρώτοις: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε αυτό που έγινε γνωστό εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, ήδη από χθες, ότι δηλαδή «ο κύριος Ερντογάν, απ’ ότι φαίνεται, δεν θα είναι παρών στη Γενεύη και ότι θα εκπροσωπηθεί η τουρκική πλευρά από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον κύριο Γιλντιρίμ», για να συμπεράνει, «η μη παρουσία του κυρίου Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα. Δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, μία ορθή στάση».

Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά: «Εμείς δουλεύουμε πάνω στο σενάριο να υπάρξει, όσο το δυνατόν, μια καλύτερη, θετικότερη εξέλιξη για τη βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Απ’ αυτήν τη στάση και απ’ αυτήν τη βούληση δεν παραιτούμαστε σε κανένα σημείο των διαβουλεύσεων. Να δούμε πως θα πάνε και σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ του κυρίου Αναστασιάδη και του κυρίου Ακιντζί και θα μπορέσουμε να έχουμε σαφέστερη εικόνα για τα πράγματα. Εγώ σας ξαναλέω ότι πηγαίνουμε με αισιοδοξία, πηγαίνουμε με τη βούληση να βρούμε τη χρυσή τομή σε ένα πρόβλημα, το οποίο, ξέρετε, πως εδώ και δεκαετίες παραμένει άλυτο».

Στα άλλα θέματα και πρώτα σε αυτό της διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να έχει ήδη κλείσει, και «ο λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή παραμένει ανοιχτό μέτωπο, έχει να κάνει με την παράλογη, θα έλεγε κανείς, στάση του ΔΝΤ».

Και σε ένα πιο πολιτικό σχόλιο, «δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος. Και με αυτήν την έννοια σας λέω ότι ακόμη κι αν κάποιοι θα το ήθελαν, ακόμη κι αν κάποιοι θα το επιθυμούσαν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πολιτικός λόγος, ούτε καν εν είδει προσχήματος, για την αναζωπύρωση του ζητήματος. Με αυτήν την έννοια σας λέω ότι υπάρχει η εύλογη πεποίθηση πως θα καταφέρουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση σύντομα και μάλιστα χωρίς να υποχωρήσουμε, πράγμα το οποίο είναι δεδομένο ούτως ή άλλως, στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα μετά το 2018».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέθεσε εξάλλου τα καλά νέα, και πρώτα απ’ όλα, «η ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς της και τις καταγεγραμμένες επιδόσεις της πηγαίνει καλά.

Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια βρισκόμαστε εντός των στόχων του προγράμματος και μάλιστα τους υπερβαίνουμε κιόλας. Επομένως, από τη δική μας πλευρά, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα. Τώρα το ίδιο πράγμα πρέπει να κάνουν και οι εταίροι, ακριβώς, δηλαδή, να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα».

Ενώ στην αμέσως επόμενη φράση του θύμισε, «κατά τον ίδιο τρόπο που η πρώτη αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι φαινόταν να κολλάει σε αντίστοιχες απαιτήσεις του ΔΝΤ, τον Μάιο του 2016, έκλεισε ακριβώς, επειδή υπήρξε η πολιτική πίεση για το κλείσιμο της».

Όσον αφορά το θέμα που προκλήθηκε γύρω από την επιμέλεια του παιδιού των Νίκου Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ζητήσει μερικές ώρες πριν την απόφαση (σ.σ. η συνέντευξη στον «Αθήνα 9.84» δόθηκε νωρίς το μεσημέρι) «το παιδί, άμεσα, με την γρήγορη κίνηση των διαδικασιών που απαιτούνται, να παραδοθεί στους συγγενείς του. Έτσι ώστε να μπει και εκείνο σ’ ένα περιβάλλον ηρεμίας, το οποίο νομίζω ότι είναι απαραίτητο, αυτή τη στιγμή, για το παιδί, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να κινηθούν έχοντας στο επίκεντρο το συμφέρον αυτού του παιδιού».

Παίρνοντας θέση στη σύγκρουση μεταξύ της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη και της ΝΔ για τους διορισμούς στο δημόσιο τομέα, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως «έχουμε ένα δημοσίευμα (σ.σ. από την εφημερία «Πρώτο Θέμα») δυο μέρες μετά, το οποίο στην πραγματικότητα εμφανίζεται ως συνέχιση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα και ένας καλοπροαίρετος θα καταλάβαινε ότι εδώ υπάρχουν υπόγειες συνδέσεις και μια επικοινωνιακή τακτική, η οποία, το λιγότερο που θα μπορούσε κανείς να πει είναι ότι έχει ένα κοινό βηματισμό. Εμείς, αυτό είναι που επισημαίνουμε. Θέλουμε την απάντηση εκ μέρους της ΝΔ. Αν θεωρεί ότι την τιμά η ταύτιση της με την εφημερίδα, που η ποιότητα της δημοσιογραφίας της είναι γνωστή στο πανελλήνιο».

Και, κλείνοντας, «οι απαντήσεις θα δοθούν κοινοβουλευτικά, εκεί που αρμόζει και εκεί που είναι υποχρέωση μας πολιτική και κοινοβουλευτική. Με τη συγκεκριμένη εφημερίδα δεν έχουμε επί της ουσίας διάλογο. Αυτό το οποίο τονίζουμε είναι το ύφος, το ήθος και η δεοντολογία, που γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς, ότι δεν είναι το ισχυρό σημείο της συγκεκριμένης εφημερίδας».

Ν. Παπαδημητρίου
08/01/2017 19:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: