Ναυάγιο στη Μοντ Πελεράν της Ελβετίας: Οι συνομιλίες κατέρρευσαν λόγω τουρκικής αδιαλλαξίας




Χωρίς κατάληξη ολοκληρώθηκαν στο Μοντ Πελεράν οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το εδαφικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ ετοιμάζεται σχετικό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το ναυάγιο των συνομιλιών οφείλεται στην τουρκική πλευρά που υπαναχώρησε και απέσυρε προτάσεις της που αφορούσαν το ποσοστό εδάφους και τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους.

— Δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

“Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού” έγραψε ο κ. Χριστοδουλίδης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρονται τα εξής:

«Ο Ε/κ ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και το Τ/κ ηγέτης κ. Μουσταφά Ακντζί  συμμετείχαν σε σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μοντ Πελεράν.

» Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος αυτή να οδηγηθεί προς τα εμπρός.

» Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG), ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα μεταφέρει τις εξελίξεις αυτές την προσοχή του Γενικού Γραμματέα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: