Ελληνικές πηγές: Υπεύθυνοι ασφαλείας του Λευκού Οίκου στην Αθήνα σε περίπτωση επίσκεψης Ομπάμα




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές διπλωματικές πηγές, που δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα επίσημα η Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, εδώ και δέκα ημέρες έχουν φτάσει στη χώρα μας οι υπεύθυνοι ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, προκειμένου να λάβουν τα προσήκοντα μέτρα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε διά ηλεκτρονικού μηνύματος ότι δεν έχει να ανακοινώσει κάποιο ταξίδι του προέδρου Ομπάμα («no travel to announce», ανέφερε χαρακτηριστικά). Απαντούσε σε συγκεκριμένο ερώτημα του “Εθνους” που αφορούσε τις πληροφορίες για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα.

Η απάντηση αυτή δεν σημαίνει αναγκαστικά διάψευση ή επιβεβαίωση των πληροφοριών, διότι ο Λευκός Οίκος συνηθίζει να ανακοινώνει τις προεδρικές επισκέψεις μία εβδομάδα πριν την πραγματοποίησή τους.

O κ. Ομπάμα είχε δηλώσει την πρόθεση του να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε αρχικά η ιστοσελίδα της εφημερίδας Real, ο κ. Ομπάμα θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 και 14 Νοεμβρίου, πριν από το ταξίδι του στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, και πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις στην Ελλάδα και την Γερμανία, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα θέσει το προσφιλές του θέμα, που είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο τερματισμός της λιτότητας και η ανάπτυξη. Επίσης θα θέσει το Κυπριακό ενόψει των κρίσιμών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Λευκωσία. Το δίπτυχο «όχι στη λιτότητα, ναι στην ανάπτυξη», αποτελεί το σύνθημα του Προέδρου Ομπάμα από την πρώτη προεκλογική περίοδο, το 2008.

Το γεγονός ότι μετά την Αθήνα -και εφόσον η επίσκεψη πραγματοποιηθεί- ο Πρόεδρος Ομπάμα θα πάει στο Βερολίνο, δίνει στο προεδρικό ταξίδι επιπρόσθετη σημασία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι εκστρατεία με στόχο την οριστική λήξη της κρίσης στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση στη Βαρσοβία μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και του Ελληνα πρωθυπουργού, ο πρώτος ανακοίνωσε την αποστολή στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος κατέφτασε εν μέσω καλοκαιριού και ανακοίνωσε την υποστήριξη του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ένθερμα τις θέσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους και μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%, αλλά στηρίζει επίσης και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, καθώς πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τα συνταξιοδοτικά και τα εργασιακά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Νέιθαν Σιτς, δήλωσε χθες το βράδυ ότι «τα τελευταία έξι χρόνια, οι ελληνικές αρχές και η ελληνική οικονομία έχουν κάνει κάποια αξιόλογα βήματα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και σημείωσαν πρόοδο ώστε να καταστεί η οικονομία πιο ισορροπημένη και πιο ανταγωνιστική από ό, τι ήταν πριν».

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, είναι σημαντικό για το λόγο αυτό η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να εφαρμοστούν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, και τις συντάξεις.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών, καθώς η Ελλάδα υλοποιεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις και κάνει σε γενικές γραμμές τα βήματα που απαιτούνται για να καταστεί η οικονομία της πλήρως ανταγωνιστική σε μακροπρόθεσμη βάση, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ανοίξει την πόρτα για ισχυρές συζητήσεις με τους ομολόγους της ΕΕ σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί επίσης να ανοίξει ο δρόμος ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο ρόλος του Ταμείου σε ότι αφορά την Ελλάδα είναι πολύ χρήσιμος και πιστεύουν ότι «πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι» των συζητήσεων για να τερματιστεί η κρίση χρέους της Ελλάδας.

Μεταρρυθμίσεις για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος: Νέο μήνυμα από Ουάσιγκτον στην Αθήνα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ MIGNATIOU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: