Πιάνουν δουλειά οι διαπραγματευτές: Προετοιμασία για εδαφικό και περιουσιακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στο τραπέζι επανέρχονται στις 26 Αυγούστου οι δυο διαπραγματευτές για να προετοιμάσουν τη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί, έχοντας την ατζέντα το εδαφικό και το περιουσιακό. Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου ενώ αναμένεται να υπάρξει και δεύτερη πριν τη μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη. Σημειώνεται πως στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού δεν υπάρχει προγραμματισμένη κοινή συνάντηση των δυο με τον Γενικό Γραμματέα και όπως υποδεικνύουν αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία δεν αναμένεται να διευθετηθεί.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί έχουν ήδη συζητήσει αρκετά και διάνυσαν σημαντικό δρόμο στο κεφάλαιο του περιουσιακού, χωρίς ωστόσο να επιτευχθούν συγκλίσεις σε βασικές πτυχές του. Είναι άλλωστε, όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, ένα περίπλοκο θέμα το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλές κατηγορίες και υποκατηγορίες, τις οποίες πρέπει να συμφωνήσουν και καθορίσουν στη βάση κριτηρίων. Παράλληλα, φαίνεται πως σε κάποια ζητήματα, επί της αρχής, να υπήρξε συναντίληψη ( όχι συμφωνία) ενώ όπως υποδεικνύεται συγκλίσεις υπάρχουν στις τρεις θεραπείες που προσφέρονται ( αποζημιώσεις, ανταλλαγή, αποκατάσταση). Η κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη, καθώς είναι αρκετές, όπως τονίζουν ενημερωμένες πηγές.

Στο πεδίο του εδαφικού, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από την έκβαση των συζητήσεων στο περιουσιακό, έχουν γίνει προκαταρτικές συζητήσεις, είναι σαφές όμως πως η ουσία του κεφαλαίου αυτού θα παραμείνει για το τέλος της διαδικασίας. Στην παρούσα φάση θα συζητηθούν μόνο κριτήρια, αφήνοντας χάρτες και ποσοστά για αργότερα.

Στη Λευκωσία αναμένουν, την ερχόμενη εβδομάδα και τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος προ ημερών βρέθηκε για επαφές στην τουρκική πρωτεύουσα. Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει πως θα ενημερωθεί από τον αξιωματούχο του Διεθνούς Οργανισμού για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Άγκυρα. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του, πάντως, παρουσιάσθηκε ικανοποιημένος για τις συζητήσεις που είχε με Τούρκους αξιωματούχους. Όλα αυτά θα πρέπει, ωστόσο, να αντιμετωπιστούν πλέον στη βάση και των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και τις προδιαγραφόμενες πρόωρες εκλογές.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για την 8η Σεπτεμβρίου Συμβούλιο Αρχηγών για να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επιλέξει, σύμφωνα με συνεργάτες του,  να συγκαλέσει τη σύνοδο ώστε να πραγματοποιηθεί και μια ακόμη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, που είναι ως γνωστό προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολλά παράπονα από κόμματα της αντιπολίτευσης για τη μη ενημέρωση από μέρους του Προέδρου των όσων διαδραματίζονται στην εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Υποδεικνύουν δε πως ο κ. Ακιντζί πολλές φορές έχει προβεί σε ενημερώσεις.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ υπουργός οικονομικών, βιομηχανίας και εμπορίου Σουνάτ Ατούν υποστήριξε ότι ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής δεν εξυπηρέτησε το στόχο του και τώρα θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο όραμα για να βελτιωθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών και να παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ατούν είπε ότι μπορεί να αυξηθεί το εμπόριο αν ενισχυθεί η παραγωγή, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξευρεθεί μια νέα αγορά για να αυξηθεί η ζήτηση. Ανέφερε ακόμα ότι οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές με τη “νότια Κύπρο”, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές και το εμπόριο θα πρέπει να ωφελεί και τις δύο πλευρές.

ΑΓΚΥΡΑ: Νερό εξαγγέλλουν και νερό δεν στέλνουν – Συντηρούν το θέμα της μεταφοράς στα κατεχόμενα οι Τούρκοι

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ επιχειρούν να συντηρήσουν οι Τούρκοι γύρω από το λεγόμενο έργο του αιώνα, τη μεταφορά δηλαδή, νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε πως σε μερικούς μήνες θα αρχίσει η μεταφορά 75 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων καθαρού και πόσιμου νερού στα κατεχόμενα. «Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία αλλά αποτελεί χρέος μας προς τους Τ/Κ αδελφούς μας», είπε ο Μπουλέντ Αρίντς, χωρίς να καθορίζει ούτε αυτή τη φορά συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς όσες φορές Τούρκοι αξιωματούχοι το έπραξαν διαψεύστηκαν από τα γεγονότα και τις αλλεπάλληλες αναβολές.

Ο Αρίντς σε δηλώσεις του μετά από συνάντησή του με τον «υπουργό παιδείας» Κεμάλ Ντουρούστ συνεχάρη την νέα «κυβέρνηση» των κατεχομένων καθώς και τον νέο «υπουργό παιδείας». Ανέφερε ότι πιστεύει ότι ο νέος «υπουργός» θα υπηρετήσει με επιτυχία. Ο Μπουλέντ Αρίντς είπε πως το ψευδοκράτος μεγάλωσε, αναπτύχθηκε και ενισχύθηκε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα στα κατεχόμενα με τους αδελφούς της και κάνει ό,τι μπορεί για την οικονομική ευημερία και σταθερή ανάπτυξή τους. Για τα θέματα της παιδείας είπε ότι στα κατεχόμενα σε πληθυσμό 300 χιλιάδων υπάρχουν 75 χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημίου και έντεκα με δώδεκα πανεπιστήμια.

Όπως είπε, μαζί με τους φοιτητές που πάνε από την Τουρκία και τους φοιτητές από τις χώρες του τρίτου κόσμου τα κατεχόμενα έχουν διασφαλίσει μεγάλη επιτυχία στον τομέα της ανώτατης παγίδευσης. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι με τον Τ/Κ «υπουργό» θα συζητήσουν το ενδεχόμενο τουρκικά πανεπιστήμια να ανοίξουν και στα κατεχόμενα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: