Στην Κίνα “σφράγισε” ο Δραγασάκης την πώληση του ΟΛΠ




Τελικά πουλιέται ο ΟΛΠ όπως φαίνεται από μια δήλωση στο επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua), από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, δίνοντας μια είδηση που ασφαλώς θα ικανοποίησε βαθύτατα τους οικοδεσπότες του, αποτελώντας τον καλύτερο αποχαιρετισμό, καθώς σήμερα επιστρέφει στην Αθήνα… ποιος ξέρει με τι άλλο στις αποσκευές του.

Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που κατέχει το κράτος στον ΟΛΠ θα γίνει πολύ σύντομα, με τον Γ. Δραγασάκη να το προσδιορίζει λίγο γενικά, αλλά «σε μερικές εβδομάδες». Και όπως δήλωσε ο κορυφαίος Έλληνας υπουργός, η Cosco και οι άλλοι διεκδικητές «μπορούν να υποβάλουν μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά»…

Μια τόσο σημαντική αποκρατικοποίηση αποτελεί σαφώς διαπραγματευτικό ατού της Ελλάδας με τους εταίρους της στις Βρυξέλλες, οι οποίοι πολύ θα ήθελαν να έβλεπαν να επικρατεί η δανέζικη Maersk. Εάν όμως θέσουν θέμα έστω και με μισόλογα οι εταίροι, μη επιθυμώντας να δοθούν τα κλειδιά του ΟΛΠ στους Κινέζους, η κυβέρνηση θα μπορέσει να βγει… από δεξιά, εμφανιζόμενη ως υπέρμαχος των αδιάβλητων διαδικασιών…

Η «μικρή καθυστέρηση» που σημειώθηκε, σύμφωνα πάντα με τα λόγια του Δραγασάκη, οφειλόταν στην κυβερνητική αλλαγή, με την νέα κυβέρνηση να αλλάζει όπως φαίνεται τα αρχικά της σχέδια και την αντίστοιχη ρητορική κατά της ιδιωτικοποίησης, με πλήθος αιχμών και κατά των Κινέζων εργοδοτών στην περιοχή, όπως δείχνει η δήλωση στο κινεζικό πρακτορείο, που αναπαράγεται πλέον παγκόσμια.

Όσον αφορά τους υποψήφιους, πέραν της Cosco, ενδιαφέρον υπάρχει από την ICTS από τις Φιλιππίνες και την APM Terminals από την Ολλανδία, θυγατρική της δανικής Maersk, του μεγαλύτερου στον κόσμο παίκτη μεταφοράς κοντέινερ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: