Τα ευρωπαϊκά κονδύλια συζήτησαν Τσίπρας-Γιούνκερ




Με τις συνήθεις αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για τη χαμηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η αξιοποίηση των οποίων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερ, νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες. Η ανθρωπιστική κρίση, οι τρόποι αντιμετώπισής της, το πρόβλημα της ανεργίας με έμφαση στην ανεργία των νέων τα άλλα αντικείμενα της συνάντησης.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι συμφωνήθηκε, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν για να συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν πόροι από:

– Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund).
– Τα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund).
– Την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative).
– Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived).

Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στελέχη της Κομισιόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισήμαναν τη χαμηλή απορροφητικότητα, σε ποσοστό 1%, που σημειώθηκε το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση στα σχετικά κονδύλια.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στη σημερινή δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, είπε ότι κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν η επιτάχυνση των εκροών των κοινοτικών κονδυλίων, που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τις Βρυξέλλες.

Προς τον σκοπό αυτόν η Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα δράσης (Task Force), επικεφαλής της οποίας θα είναι υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνομιλεί για το θέμα, απευθείας με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως σε ό,τι αφορά τις εργασίες τού λεγόμενου Brussels Group, θα συνεχιστούν, ενώ παράλληλα επισήμανε πως σε ό,τι αφορά τις επαφές των κοινοτικών υπηρεσιών με τις ελληνικές Αρχές, ρόλο θα διαδραματίσουν και τα στελέχη της υπάρχουσας Task Force που είναι εγκατεστημένα στην Αθήνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: