Η κυρίαρχη ιδεολογία του χρήματος, ισοπεδώνει τις διαφορές




Του Κώστα Βενιζέλου

Θα ήταν λάθος η «κάθαρση» και η τιμωρία να περιοριστεί μόνο στους καταδικασθέντες. Σε αυτούς που θα κριθούν ένοχοι και θα φυλακιστούν. Αυτοί καλώς θα τιμωρηθούν. Όμως, πίσω από τους δράστες υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός διαπλοκής, διαφθοράς και αναπαραγωγής προσώπων και καταστάσεων, που έχει στηθεί για διαμοιρασμό των βρόμικων χρημάτων.

Πίσω από τα μικρά και μεγάλα ψάρια που πιάστηκαν στα δίκτυα, υπάρχει το σύστημα που κατάφερε να μεταλλάξει συνειδήσεις. Είναι το πολιτικό και οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στο όποιο κέρδος και στο όποιο χρήμα. Είναι αυτό το ίδιο το σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε μια ελίτ, η οποία έχει «κοινό τόπο» τη διαπλοκή και το μοίρασμα των μιζών. Και το τραγικό είναι πως σε αυτό έχουν υποταχθεί πολλοί, άσχετα ποια ρητορική επιστρατεύουν για τις δημόσιες τοποθετήσεις ή τις κλειστές κομματικές συνεδριάσεις. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις, από τον τρόπο που προσαρμόζεται σε ένα σύστημα, το οποίο υποτίθεται «πολεμά». Η «χωροταξική» διάταξη κομμάτων ένθεν και ένθεν, παλαιότερα καθόριζε ιδεολογίες, σήμερα στην πράξη οι διαχωριστικές γραμμές έχουν χαθεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω των «νεοφανών» προσεγγίσεων, που συντηρούν τις υπόγειες σχέσεις και διαδρομές του χρήματος.

Ο τρόπος που αντιδρά το σύστημα δείχνει πώς οι πρωταγωνιστές του θέλουν απλά να περάσουν αλώβητοί από αυτή την κρίση. Αντιδρούν μόνο όταν ο κλοιός αγγίξει τους δικούς τους και «βγαίνουν» μπροστά όταν αφορούν τους άλλους.

Τα όσα διαδραματίζονται σήμερα με τις αποκαλύψεις, τις έρευνες, τις διώξεις αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Πόσο θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία έρευνας και δίωξης, θα φανεί στη συνέχεια. Δεν είναι όμως έτοιμο το σύστημα να παραδώσει τους μηχανισμούς ελέγχου του. Καθώς και οι διαδικασίες αυτές του χρηματισμού και της μίζας αποτελούν μέρος της κυριαρχίας ενός συστήματος, που ενώ προδήλως δεν μπορεί να παράξει πολιτική και έργο, δρα στις διαδρομές του κέρδους. Εάν χαθεί ο έλεγχος, χάνεται και το σύστημα. Συνεπώς δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Και προπαντός το θέμα δεν ξεκινά και τελειώνει σε μερικά εμπλεκόμενα πρόσωπα, κάποιοι εκ των οποίων μπορεί να είναι απλά τα «βαποράκια», τα μικρά ψάρια, που θέλησαν να γίνουν χρυσόψαρα.

Το πρόβλημα έγκειται στο σύστημα. Χωρίς ανατροπές, αυτό που θα παραμείνει, είναι οι παράπλευρες απώλειες που θα υπάρξουν από το τσουνάμι των ερευνών, συλλήψεων και καταδικών. Το υπόλοιπο συνδικάτο θα συνεχίσει, πιο προσεκτικό, να δρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: