Οι ΚοσμογΩνίες της Ειρήνης Τσαχρέλια και η δημιουργικότητα «ως εργαλείο διάπλασης του κόσμου»




Της Ζωής Λεουδάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας Re-culture 2 που συγκεντρώνει καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου.  Η Ειρήνη Τσαχρέλια απο τη Νέα Υόρκη επιμελήθηκε την έκθεση ΚοσμογΩνίες.

VOA: Μίλησέ μας για τις ΚοσμογΩνίες,

E. Τσαχρέλια: Οι ΚοσμογΩνίες είναι καταρχήν ένα λογοπαίγνιο, είναι ΚοσμογΩνίες με Ω, δηλαδή οι γωνίες και  με κυριολεκτική και με μεταφορική σημασία, οι οπτικές γωνίες, ή οι σκοπιές, οι νοοτροπίες, ο τρόπος θεώρησης των πραγμάτων, που είναι πολλές. Η ιδέα για τον τίτλο αυτό ήρθε στη Νέα Υόρκη όπου ο πολυσύνθετος χαρακτήρας αυτής της μητρόπολης ήταν η πηγή της έμπνευσης.  Και αυτό είναι που προσπαθώ να φέρω πίσω στη Πάτρα: αυτό τον πολυσύνθετο χαρακτήρα. Βλέπω δηλαδή τη Νέα Υόρκη σαν μια μικρογραφία ΚοσμογΩνιών.

Οι κοσμογονίες παραπέμπουν συνειρμικά σε θεωρίες δημιουργίας του κόσμου όπως είναι παραδείγματος χάριν το Big Bang Theory, ή η κοσμογονία του Ησίοδου. Το θέμα της έκθεσης δεν αφορά συγκεκριμένα στην αλήθεια αυτών των θεωριών δημιουργίας του κόσμου, αλλά στην έννοια της δημιουργίας αυτή καθαυτή, δηλαδή η δημιουργικότητα ως εργαλείο διάπλασης του κόσμου στον οποίο ζούμε.

VOA: Πιστεύεις ότι η δημιουργικότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης;

Ε. Τσαχρέλια: Βεβαίως η δημιουργικότητα είναι η θετική ενέργεια, είναι η δυνατότητα ανάπλασης και σίγουρα πρέπει να είναι εργαλείο μας ιδιαίτερα σε τέτοιες στιγμές κρίσης.

VOA: Ο τίτλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας είναι «Re-culture 2, Φτώχια, Αλληλεγγύη και Έξοδος» από την κρίση. Οι ΚοσμογΩνίες πως ανταποκρίνονται σ’ αυτές τις ιδέες;

Ε. Τσαχρέλια:  Οι ΚοσμογΩνίες ανταποκρίνονται κυρίως στο κομμάτι της διαφορετικότητας. Επιμέρους ενότητες του Φεστιβάλ έχουν σχέση με την Ταυτότητα, τη συλλογική ή την  ατομική, την ευρωπαϊκή ταυτότητα, παραδείγματος χάρη (την ταυτότητα) της Ελλάδας, ή την παγκόσμια ταυτότητα. Οπότε (οι ΚοσμογΩνίες) έρχεται και κουμπώνουν στο κομμάτι της διαφορετικότητας, του πολύπτυχου χαρακτήρα, ενός παγκόσμιου πολιτισμού.

Φυσικά πιστεύω ότι η αυτή η σύνδεση με τη κοσμογονία, την ιδέα της γέννησης, δίνει την απάντηση στην έννοια της εξόδου, δηλαδή μια θετική ενέργεια διάπλασης απ το μηδέν, εξ’ αρχής ως έξοδος από την κρίση.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Margery Harter και OSFG, Christoph A Kumpusch, Toby Lee, Ιωάννης Oικονόμου, Anthony Titus. Δήμητρα Τσαχρέλια και Ειρήνη Τσαχρέλια.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας φιλοξενεί 15 εκθέσεις και πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οργανωτικός φορέας της έκθεσης και τη καλλιτεχνική διεύθυνση αυτής έχει ο μη κερδοσκοπικός φορέας Art in Progress σε συνεργασία με τον Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμων Πατρών, άλλων τοπικών φορέων και των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της  Γερμανίας, της Ολλανδία και της Αυστρίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: