Καταγγελίες Σαρρή για δάνεια ύψους 4 δις ευρώ στην Ελλάδα – Ο Βγενόπουλος ζήτησε να καταθέσει – Τον στρίμωξε η Χαραλαμπίδου




Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, πρώην Διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας, δήλωσε έτοιμος να πάει στην Κύπρο και να καταθέσει ενώπιον της κυπριακής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή ότι η Λαϊκή παραχώρησε στην Ελλάδα περίεργα, όπως τα χαρακτήρισε, δάνεια ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, και δηλώσεις της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

«Τα μέλη του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου της Κύπρου που κατέστρεψαν τη Λαϊκή αλλά και την οικονομία της χώρας τους προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τις ευθύνες τους, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη με την εκτόξευση ξανά και ξανά της ίδιας λάσπης και με την ελπίδα ότι κάτι τελικώς θα μείνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, συνεχίζει, «γίνεται τεράστια προσπάθεια να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες των κ.κ. Σαρρή και Φιλίππου και αυτών που τους διόρισαν, οι οποίοι με τις πράξεις και παραλείψεις τους κατέστρεψαν τη Λαϊκή, αφού ούτε λεπτομερής έλεγχος-έρευνα των πεπραγμένων τους γίνεται, ενώ υποβαθμίζεται συστηματικά το γεγονός ότι η Τράπεζα διαλύθηκε 18 μήνες μετά την αποχώρησή μας».

«Πληροφορήθηκα σήμερα», προσθέτει, «ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ερώτησε τον κ. Γενικό Εισαγγελέα εάν μπορεί να κλητεύσει κατοίκους εξωτερικού και πήρε την απάντηση ότι οι κάτοικοι εξωτερικού δεν είναι υποχρεωμένοι να παραστούν στην Επιτροπή αν δεν το επιθυμούν. Πληροφορώ δημόσια τον κ. Συλλούρη ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να μου τηλεφωνήσει, άμεσα και θα παραστώ με μεγάλη χαρά στην Επιτροπή του».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «στην πραγματικότητα δεν αποδέχομαι απλώς την πρόσκλησή του, αλλά τη ζητώ, για να πάψει πλέον η Επιτροπή Θεσμών να λειτουργεί σαν forum συκοφαντιών και λαϊκίστικων τοποθετήσεων χωρίς αντίλογο».

Ως απάντηση στη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο κ. Βγενόπουλος γράφει ως υστερόγραφο τα εξής: “ΥΓ.: Τι να απαντήσει κανείς στη Βουλευτίνα του ΑΚΕΛ που στην προσπάθειά της να κερδίσει δημοσιότητα βρίζοντας τους κακούς τραπεζίτες «καταγγέλλει» σαν σκάνδαλο τη λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς, χωρίς να γνωρίζει στοιχειωδώς το πώς λειτουργεί;”

Στην ανακοίνωση της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε τα εξής:

“Από την απαντητική επιστολή της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας ημερομηνίας 13 Μαΐου 2013, σε επιστολή μου ημερομηνίας 9 Απριλίου 2013, διαφαίνεται ότι μέσω τρίτων παρένθετων τραπεζών, η Λαϊκή Τράπεζα έστελνε σημαντικά ποσά στην θυγατρική Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα.

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι κατά το μήνα Μάρτιο του 2011, μέσω γερμανικής τράπεζας, η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς μεταφέρθηκε ποσό ύψους €239,318,646 ευρώ, το οποίο δόθηκε στην Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα. Μέσω τριών ελληνικών τραπεζών μεταφέρθηκαν επίσης ποσά ύψους €730 εκ. ευρώ και μέσω πορτογαλικής τράπεζας μεταφέρθηκε ποσό ύψους €178 εκ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, ζητώ άμεση διεξαγωγή έρευνας από την Κεντρική Τράπεζα και παραπομπή του θέματος στο Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση πιθανών αδικημάτων, που σχετίζονται με τις οικονομικές καταστάσεις της Λαϊκής Τράπεζας, όσον αφορά στην παροχή έμμεσης ρευστότητας στην Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα, πριν από την απορρόφησή της από τη Λαϊκή Τράπεζα ως υποκατάστημα.

Η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να απαντήσει εάν η έμμεση παροχή ρευστότητας στην Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα από τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου μέσω τρίτων τραπεζών, ήταν νόμιμη και κατά πόσο απεικονιζόταν σωστά στις οικονομικές καταστάσεις και καταστάσεις ρευστότητας και κινδύνου της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή η Λαϊκή Τράπεζα έδειχνε ότι στην πραγματικότητα δάνειζε την Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα ή έδειχνε ότι τα λεφτά της ήταν κατατεθειμένα σε τρίτες παρένθετες τράπεζες,

Ζητούμε από την Κεντρική Τράπεζα να διερευνηθεί το θέμα και να απαντηθεί το ερώτημα εάν τα κεφάλαια, που οι τρίτες τράπεζες έδιναν στη Μαρφίν Εγνατία, ήταν γιατί η Λαϊκή Τράπεζα τους κατέθετε αυτά τα κεφάλαια. Ήταν δηλαδή ουσιαστικά μια συνδεδεμένη κατάσταση, όπου ο μόνος λόγος, που οι τρίτες τράπεζες έδιναν κεφάλαια στην Μαρφίν Εγνατία (της έδιναν ρευστότητα) ήταν επειδή έπαιρναν ρευστότητα από τη Λαϊκή; Η Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να μας εξηγήσει εάν ουσιαστικά μέσω αυτής της δομής, η Λαϊκή Τράπεζα δάνειζε πέρα των επιτρεπόμενων ορίων μια θυγατρική της, όπως η Μαρφίν Εγνατία, αποκρύπτοντας έτσι πιθανά προβλήματα ρευστότητας στην Μαρφίν Εγνατία.

Από τα στοιχεία, που μας δόθηκαν διαφαίνεται επίσης, ότι αμέσως μετά την μετατροπή της Μαρφίν Εγνατίας Τράπεζας σε υποκαταστήματα η άμεση παροχή ρευστότητας αυξήθηκε κάθετα ως ακολούθως:

Μάρτιο 2011:  €1.165.002.482

Απρίλιο 2011: €2.805.002.460

Μάιο 2011: €3.391.842.942

Ιούνιο 2011: €3.767.225.049

Ιούλιο 2011: €3.214.611.573

Αύγουστο 2011: €4.430.939.026

Σεπτέμβριο 2011: €6.204.497.491

Οκτώβριο 2011: €6.644.744.671

Νοέμβριο 2011: €6.828.188.990

Δεκέμβριο 2011: €6.946.885.247

Καταγγελίες Σαρρή

Περίεργα δάνεια ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ παραχώρησε η Λαϊκή Τράπεζα στην Ελλάδα, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο πρώην Πρόεδρος της Λαϊκής Μιχάλης Σαρρής. Τα δάνεια αυτά  δόθηκαν είτε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις είτε με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Ο κ. Σαρρής ανέφερε μάλιστα ότι επί προεδρίας του είχε διαταχθεί και σχετική έρευνα.

Σε ερώτηση αν στα περιεργά αυτά δάνεια περιλαμβάνονται και αυτά που παραχωρήθηκαν σε μοναστήρια μέσω εταιρειών με έδρα τη Λιβερία, παρενέβη ο νομικός σύμβουλος της διαχειρίστριας της Λαϊκής, Ανδρέας Νεοκλέους και κάλεσε την Επιτροπή να μην εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα επειδή αποτελεί αντικείμενο νομικών διαδικασιών.

Εξάλλου, ο τέως Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμης χαρακτήρισε κακή τη συμφωνία για πώληση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς.

Στη συμφωνία αυτή, σημείωσε, υπάρχει πρόνοια που επιτρέπει στην Τράπεζα Πειραιώς να διενεργήσει εκ των υστέρων έλεγχο και να απαιτήσει αποζημιώσεις για ανεπιθύμητα δάνεια. Γνωρίζω, είπε ο κ. Αρτέμη, ότι η Τράπεζα Πειραιώς διεκδικεί ήδη τεράστια ποσά.

Ακόμη, πρόσθεσε, η συμφωνία δεν καλύπτει ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν για τις εργασίες των τραπεζών στην Ελλάδα, τις οποίες πιθανότατα θα επωμισθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών αναφέρθηκε επίσης ότι το πρώτο τετράμηνο του 2013 η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε κέρδη 3,6 δισ. ευρώ λόγω της αγοράς των κυπριακών υποκαταστημάτων, ενώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο τα κέρδη ήταν μόλις 115 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καλώντας τον να παραστεί ο ίδιος στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά της για τη μη ικανοποιητική, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Συλλούρης, εκπροσώπηση της Κεντρικής στη σημερινή συνεδρία.

Τον Διοικητή εκπροσώπησε η Εκπρόσωπος Τύπου, Αλίκη Στυλιανού.

Αποφάσεις για τους δύο υποψήφιους Εκτελεστικούς Διευθυντές στην Τράπεζα Κύπρου

Στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι στην απογευματινή συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα εξετάσει κατάλογο τεσσάρων ατόμων για το διορισμό Εκτελεστικού Διευθυντή και θα επιλέξει τους δύο επικρατέστερους. Ακολούθως θα ενημερώσει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα διορίσει το Διευθυντή. Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή κατέληξε στο Χρίστο Χρίστου και το Μιχαλάκη Κολακκίδης

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης υπέδειξε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου δεν έχει οποιεσδήποτε εξουσίες και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από την εισήγησή του η Αρχή Εξυγίανσης έχει την εξουσία διορισμού οποιουδήποτε άλλου στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε επίσης ότι θα ήταν σφάλμα να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των 6.000 ονομάτων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό λίγες ημέρες πριν το κούρεμα. Θα πρέπει, ανέφερε, να προηγηθεί διερεύνηση για τους λόγους των εκροών κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Πηγές: Mega Κύπρου και Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: