Γράφει η Μετιτανίδου Αικατερίνη
Πριν μία εβδομάδα το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δημοσιοποίησε προκήρυξη στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης Linkedin για τη θέση ενός υπεύθυνου συνεργασίας για τη γαλλική γλώσσα, με έδρα το Γαλλικό Ινστιτούτο της Κύπρου στη Λευκωσία.
Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών συνηθίζει να προσθέτει κάθε φορά και μία χαρακτηριστική εικόνα της κάθε πόλης. Η εν λόγω ανακοίνωση λοιπόν, συνοδεύτηκε από φωτογραφία της Λευκωσίας η οποία όμως απεικονίζει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, κοινώς το ψευδοκράτος.
Στην φωτογραφία διακρίνεται ξεκάθαρα ένα τουρκικό τζαμί με εμφανή την τουρκική σημαία να κυματίζει καθώς και σπίτια τα οποία βρίσκονται στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού και δεν έχουν καμία σχέση με το μοντέρνο και συνεχώς αναπτυσσόμενο περιβάλλον της Λευκωσίας που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Έχει περάσει ήδη μία εβδομάδα και παρά τις συστάσεις για αλλαγή φωτογραφίας, δεν έχει προβεί κανείς στην αλλαγή της, γεγονός που υποδηλώνει την πλήρη αδιαφορία του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Είναι προφανές, ότι στο γαλλικό ΥΠΕΞ επικρατεί σύγχυση σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα, την κατάσταση διαίρεσης του νησιού και της πρωτεύουσας του, Λευκωσίας, (η οποία είναι η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο σήμερα), αλλά και για την ύπαρξη της Πράσινης Γραμμής η οποία ελέγχεται από τον Ο.Η.Ε. Παρόλα αυτά, στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου επισημαίνεται πως το κατεχόμενο μέρος του νησιού αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, συνεπώς όχι από την Γαλλία. Είναι λοιπόν έκδηλη, η ανεπάρκεια στοιχειωδών γνώσεων από μέρους των Γάλλων δημοσίων υπαλλήλων του Υπουργείου.
Είναι φυσικά προσβλητικό και ανεπίτρεπτο, το Υπουργείο Εξωτερικών ενός μέλους της Ε.Ε. να διαπράττει απροκάλυπτα, τόσο σοβαρά λάθη τα οποία διακυβεύουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες και την αξία του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, με αποτέλεσμα την υπονόμευση των ελληνογαλλικών και γαλλοκυπριακών διμερών σχέσεων. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη θέση μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από Έλληνες ή Κυπρίους ιθύνοντες. Εξαιτίας της άγνοιας, της αδιαφορίας, της επανειλημμένης ατολμίας ή της εσκεμμένης στρατηγικής των πολιτικών υπευθύνων?
Όποιος και να είναι ο λόγος, είναι λυπηρό να μην υπάρχει αντίδραση, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το αίσθημα κατωτερότητας των υπεύθυνων για τη χάραξη της ελληνικής διπλωματίας, δηλαδή των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, το οποίο αποδυναμώνει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και την περιθωριοποιεί.