Η επιστροφή της συντηρητικής Δεξιάς είναι ένα γεγονός στη Γαλλία: Ποια η τύχη του Μακρόν και της Λεπέν;

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε προεκλογική εκστρατεία στην Le Touquet-Paris-Plage. EPA, CHRISTIAN HARTMANN, POOL




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος*

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία ήταν πάνω κάτω ίδια με αυτά του πρώτου. Η αποχή ξεπέρασε το 65%, το LREM του Εμανουέλ Μακρόν καταποντίστηκε και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν δεν κέρδισε ούτε και μία περιφέρεια.

Αντίθετα, τα παραδοσιακά κόμματα που είχαν «εξαφανιστεί» τα τελευταία χρόνια, επανεμφανίστηκαν δυναμικά. Οι Ρεπουμπλικανοί έκοψαν πρώτοι το νήμα και σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι τους σάρωσαν.

  • Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αύξησε τα ποσοστά του, όπως επίσης και οι Πράσινοι, βάζοντας έτσι γερές παρακαταθήκες για το μέλλον.
  • Το γενικό συμπέρασμα είναι πάντως, πως οι προεδρικές εκλογές του 2022 δεν θα είναι μια μονομαχία μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, όπως κάποιοι υπολόγιζαν.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένονται οι εσωκομματικές εξελίξεις μέσα στον Εθνικό Συναγερμό. Η καρέκλα της αρχηγού του έτριζε εδώ και καιρό. Από την Μαρίν Λεπέν θα ζητηθούν εξηγήσεις, καθώς θα θεωρηθεί και δικαίως υπεύθυνη για το άσχημο αποτέλεσμα.

Τόσο η στρατηγική που ακολούθησε το κόμμα, όσο και οι υποψήφιοι έχουν τη δική της σφραγίδα, επομένως έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αποτέλεσμα. Ειδικά σε μια περίοδο που τα ακροδεξιά κόμματα, από τη μια άκρη της Ευρώπης μέχρι την άλλη γνωρίζουν σημαντική άνοδο, εξασφαλίζοντας εκλογικά κέρδη η στασιμότητα του Εθνικού Συναγερμού προκαλεί νευρικότητα στην ηγεσία του.

Πλέον εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο ήταν επιτυχής η στρατηγική της Μαρίν Λεπέν να «μαλακώσει» την εικόνα του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματός της προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφους από την παραδοσιακή δεξιά.

Αυτό θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και είναι πιθανόν το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε το ακροδεξιό κόμμα να κάνει στροφή 180 μοιρών από την μετριοπάθεια και να επιστρέφει στην παλιά, εμπρηστική σκληρή ρητορική του. Άλλωστε, ήταν χάρη σε αυτή που εκτόξευσε τα ποσοστά του.

  • Επιπλέον, χρειάζεται να διαφοροποιηθεί και από τα κόμματα της δεξιάς, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είχαν υιοθετήσει αρκετές από τις θέσεις του, ειδικά σε ότι αφορά στην μετανάστευση.

Η Μαρίν Λεπέν έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι ξέρει να ελίσσεται. Έτσι και τώρα δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα τόσο εύκολα. Και όσοι βιάζονται να ξεγράψουν τον Εθνικό Συναγερμό λόγω των κακών επιδόσεων του στις περιφερειακές εκλογές, καλά κάνουν να αναθεωρήσουν. Ένα come back από την σκληροπυρηνική κυρία της γαλλικής ακροδεξιάς, να θεωρείται βέβαιο.

* [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Στο τέλος θα τρέχουμε να μας… αναγνωρίσουν: Οι χουβαρντάδες στέλνουν στη Λευκωσία τη… λυπητερή!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: