Απίστευτα πράγματα: Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, είναι τώρα λιγότερο επαχθές από αυτό της Ιταλίας…

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Κ) και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος (Δ-Π) κατά τη διάρκεια ανακοινώσεων τους στο υπουργείο, Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν πτωτική απόδοση ακόμη και κάτω από τα ιταλικά επίπεδα. Να τι κρύβεται πίσω από την έκρηξη των ελληνικών ομολόγων”, γράφει η ιστοσελίδα investireoggi.it σε ανάλυση του Giuseppe Timpone. Σημειώνει τα εξής:

Μόλις πριν από εννέα χρόνια, η Ελλάδα αναγκάστηκε να αναδιαρθρώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της στα χέρια ιδιωτών πιστωτών. Αυτοί υπέστησαν ζημιές για το 53,5% του κεφαλαίου τους και παράταση αποπληρωμής του.

Σήμερα, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι ουσιαστικά «σούπερ σταρ» στην αγορά. Η καμπύλη απόδοσής τους έπεσε κάτω από τα ιταλικά επίπεδα για μη βραχυπρόθεσμες λήξεις.

Σκεφτείτε ότι η 10ετής απόδοση σήμερα υπερβαίνει το 0,80%, ενώ η ιταλική είναι κοντά στο 0,90%. Και στην εικοσαετή λήξη, η απόσταση μεταξύ της Αθήνας και της Ρώμης επεκτείνεται σε περίπου τριάντα βαθμούς υπέρ της πρώτης.

Τις τελευταίες ημέρες για το 10ετές το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προσφέρει περισσότερα για τα ομόλογα της Ελλάδας της ίδιας διάρκειας, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος που βαρύνει την αγορά για αντιστάθμιση έναντι του συναλλαγματικού κινδύνου.

Στην πράξη, ένα χρεοκοπημένο κράτος όπως η Ελλάδα καταφέρνει να κερδίσει τα χαμηλότερα ποσοστά της παγκόσμιας υπερδύναμης μεταξύ των επενδυτών. Πώς είναι δυνατόν όλα αυτά; 

Όχι, η αγορά δεν έχει τρελαθεί. Ή τουλάχιστον όχι, ειδικά σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας. Υπάρχει μια σειρά συνδυασμών, έτσι ώστε τα ομόλογα «sirtaki» σήμερα να καταγράφουν καλύτερη απόδοση από αυτή της Ιταλίας.

Πρώτα απ ‘όλα, εάν είναι αλήθεια ότι ο λόγος χρέους / ΑΕΠ της χώρας έχει πλέον αυξηθεί στο 200%, πρέπει να σημειωθεί ότι το 80% του αποθέματος βρίσκεται στα χέρια των  δημόσιων πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ και, σε μικρότερο βαθμό τώρα , ΔΝΤ). Από τις 31 Μαρτίου, μόνο 84 από τα πάνω από 380 δισεκατομμύρια ήταν στα χέρια ιδιωτών πιστωτών.

Το χρέος της Ελλάδας, στα χέρια της ΕΚΤ: Αυτή η πτυχή είναι σημαντική από πολλές απόψεις. Πρώτα απ ‘όλα, επειδή σηματοδοτεί στην αγορά ότι, σε περίπτωση δυσκολίας, σχεδόν σίγουρα θα ενεργούσε για το χρέος στα χέρια των δημόσιων πιστωτών, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας είχε ήδη δώσει το 2012.

Δεύτερον, αυτό σημαίνει επίσης ότι η ελληνική κυρίαρχη αγορά είναι υπερβολικά ρευστή. Αν και η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη, υπάρχουν πολύ λίγα από τα κρατικά της ομόλογα σε κυκλοφορία…

Το Μάρτιο του 2020, η ΕΚΤ ξεκίνησε το PEPP , ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ως αντίδραση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid. Κατ ‘εξαίρεση, συμπεριέλαβε το χρέος της Ελλάδας μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να αγοραστούν, παρά τις αξιολογήσεις «μη επενδυτικού βαθμού».

Από τότε και από τις 31 Μαρτίου, φαίνεται να έχει αγοράσει 22 δισεκατομμύρια ελληνικά ομόλογα από ούτε 84 δισεκατομμύρια εμπορεύσιμο χρέος. Μιλάμε για πάνω από το 26% του συνόλου. Και όλα μέσα σε ένα χρόνο.

Για να φτάσει το ίδιο ποσοστό, μεταξύ PEPP και «ποσοτικής χαλάρωσης», η Ιταλία έπρεπε να περιμένει έξι χρόνια. Στην ουσία, η Ελλάδα επωφελείται από αγορές από την ΕΚΤ έξι φορές περισσότερο από ό, τι η Ιταλία μέχρι σήμερα.

Τις τελευταίες ημέρες, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συμφώνησαν να απαλλάξουν το χρέος της Ελλάδας κατά 750 εκατομμύρια ευρώσημειώνοντας πρόοδο στο μέτωπο της δημοσιονομικής διαχείρισης και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων . Η κίνηση επιβεβαιώνει την καλή διάθεση που υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό στις Βρυξέλλες σχετικά με τις σχέσεις με την Αθήνα.

Η αγορά υποθέτει ότι αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ θα συμπεριλάβει ελληνικά ομόλογα μεταξύ των κινητών αξιών που μπορούν να αγοραστούν με την QE, αποκηρύσσοντας την ρήτρα ότι μόνο τίτλοι με βαθμολογία «επενδυτικού βαθμού» (IG) μπορούν να συμπεριληφθούν στο χαρτοφυλάκιο.

Ταμείο ανάκτησης: Αφθονία  μετρητών και ευκαιριών: Από αυτή την άποψη, η επιστροφή στην περιοχή IG θα ήταν θέμα χρόνου, ίσως το πολύ δύο χρόνια. 

Η κάλυψη που εγγυάται η ΕΚΤ στα κρατικά χρέη της περιοχής, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξάλειψε τους φόβους της αγοράς σχετικά με τη βιωσιμότητα των πιο προβληματικών, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χορηγήσουν στην Αθήνα ακόμη πιο ήπιους όρους σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις.

Ακόμα και έτσι, το χρέος της Ελλάδας θα γίνει πιο βιώσιμο από ό, τι υπονοούν τα ψυχρά νούμερα.

Η Ελλάδα έχει πάνω από τριάντα δισεκατομμύρια ρευστότητα, περίπου 20% του ΑΕΠ. Επισήμως, δεν χρειάζεται να εκδώσει νέο χρέος βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια έχει συγκεντρώσει 25 δισεκατομμύρια στις αγορές για να εκμεταλλευτεί το χαμηλό κόστος και να διατηρήσει την ρευστότητα ανέπαφη, ώστε να καθησυχάσει τους επενδυτές για μελλοντικές πληρωμές. 

Σύμφωνα με το ημερολόγιο έκδοσης που δημοσίευσε το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, από τώρα έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα στραφεί στις αγορές για άλλα 3 δισεκατομμύρια, ένα πολύ χαμηλό ποσοστό σε σύγκριση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες των άλλων κυβερνήσεων της ηπείρου.

Τέλος, η ανάκτηση κεφαλαίων. Η Ελλάδα έλαβε 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, ίσα με το ένα πέμπτο του ΑΕΠ. Για να είμαι ξεκάθαρος, σχεδόν διπλασιάστε το ποσό που επέστρεψε από την Ιταλία. 

Μια ευκαιρία για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, μετά το -25% του πραγματικού ΑΕΠ που υπέστη η χώρα από το 2007 έως την πανδημία. Επειδή είναι σαφές ότι δεν είναι πιθανό να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και ότι η μείωση του χρέους της Ελλάδας θα προέλθει κυρίως μέσω της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης

ΠΗΓΗ: investireoggi.it  ανάλυση του Giuseppe Timpone – Quali sono i punti di forza del debito pubblico della Greciaormai meno oneroso di quello italiano?

Άθλιες ύβρεις του Ερντογάν κατά των συμμάχων στο ΝΑΤΟ: Θα γαμ… τις μάνες των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ευρώπης!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: