Αμερικανικά funds εκποιούν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία: Μέχρι να παραδεχτεί την Αρμενική Γενοκτονία

File photo: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Λος Άντζελες ευχαρίστησαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. EPA, ETIENNE LAURENT




Η πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ συνέπεσε με την απόφαση δύο ταμείων συνταξιοδότησης με έδρα την Καλιφόρνια να αποσυρθούν από τις επενδύσεις που ανήκουν στην Τουρκία, έγραψε ο αρθρογράφος Kerim Ülker για την εφημερίδα Dünya την Παρασκευή.

Ενώ η Γερουσία της Καλιφόρνιας ψήφισε το νομοσχέδιο «Εκποίηση στην Τουρκία» την Πέμπτη, ο Ερντογάν συμμετείχε σε βιντεοκλήση με διευθύνοντες συμβούλους από περίπου 20 μεγάλες εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Pepsi Co., Cargill και Honeywell, έγραψε ο Ülker.

Στη συνάντηση ο Ερντογάν συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία με τους διευθύνοντες συμβούλους και προσπάθησε να τους ενθαρρύνει για επενδύσεις στην Τουρκία.

  • Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η πρόσφατη αναγνώριση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν της  γενοκτονίας των Αρμενίων.

Εν τω μεταξύ, οι γερουσιαστές της πολιτείας της Καλιφόρνιας ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέψει στα ταμεία συνταξιοδότησης CalPERS και CalSTRS να επιλέξουν επενδύσεις που δεν θα έχουν εκδοθεί ή δεν θα ανήκουν στην Τουρκία, ανέφερε η ιστοσελίδα ειδήσεων της California Globe .

Τα δύο ταμεία που παρέχουν παροχές συνταξιοδότησης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους δασκάλους της Πολιτείας αξίζουν συνολικά 650 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Ülker.

Το νομοσχέδιο «Εκποίηση στην Τουρκία», που εισήχθη από τους πολιτειακούς γερουσιαστές Anthony Portantino και Scott Wilk, αποσκοπεί στην άσκηση μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης στην Τουρκία και στο να στείλει το μήνυμα ότι η Καλιφόρνια υποστηρίζει τους Αρμένιους, έγραψε η California Globe.

Το νομοσχέδιο «θα επιβάλει τις πολύ αναγκαίες οικονομικές συνέπειες σε ένα καθεστώς που συνεχίζει να συμμετέχει σε μια εκστρατεία άρνησης της γενοκτονίας», ανέφερε ο Portantino.

Ο μεγάλος αρμενικής καταγωγής πληθυσμός στην Καλιφόρνια, φτάνοντας το 40% σε ορισμένες πόλεις, «ξανάζησε το τραύμα των γενεών» όταν τον περασμένο Οκτώβριο το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε επίθεση για να πάρει πίσω έδαφος στην αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με μεγάλη υποστήριξη από την Τουρκία, πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

  • «Πιστεύω ότι η εκποίηση από την Τουρκία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι η Καλιφόρνια δεν ασχολείται με γενοκτονικά καθεστώτα και χώρες με ιστορικό παραβιάσεων πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι σύμφωνο με τις βασικές μας ανθρωπιστικές αρχές. “

Η Καλιφόρνια θα σταθεί δίπλα στους Αρμένιους «έως ότου η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίσει την επαίσχυντη ιστορία της», δήλωσε ο Wilk.

  • Η CalPERS έχει επενδύσεις αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Πηγή: Ahval

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας: Για την απαγωγή του δημοσιογράφου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: