Συνάντηση Σαμαρά – Λιού στην Αθήνα: Θα πείσουμε την Ευρώπη για στροφή στην ανάπτυξη




Ως μια κίνηση με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, που περιελάμβανε και ηχηρά μηνύματα προς την Ευρώπη και δη προς το Βερολίνο, ερμηνεύεται η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, δήλωσε σύμμαχος της Ελλάδας όχι μόνον στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα για την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης συνολικά. Επίσης, στήριξε τη «γραμμή» του ΔΝΤ περί «ελάφρυνσης» του ελληνικού δημόσιου χρέους, μια θέση που βρίσκει αντίθετη -μέχρι ώρας- τη Γερμανία.

«Η μόνη απάντηση»

Κατά τη διάρκεια της τετ α τετ συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες πριν από το επίσημο γεύμα που έλαβε χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον στενότατο συνεργάτη του προέδρου Ομπάμα (είχε τη θέση του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου την περίοδο 2012-2013) για όλα τα θέματα και επέμεινε ότι «υπάρχουν όρια στη δημοσιονομική προσαρμογή. Ηρθε η ώρα να τονώσουμε την ανάπτυξη. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης», φέρεται να του είπε.

Ο κ. Λιου συμφώνησε και επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πείσουν τους Ευρωπαίους (βλ. Γερμανούς) να αλλάξουν κατεύθυνση στην πολιτική τους.

«Η ανάπτυξη είναι ο μόνη απάντηση στην ανεργία αλλά και στην αύξηση των κρατικών εσόδων μέσω των αυξανόμενων τζίρων στις επιχειρήσεις», φέρεται να επεσήμανε στον Ελληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου.

Εάν αυτό συμβεί, σημείωναν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, τότε θα μπορεί εύκολα να λεχθεί ότι πρόκειται για μια ευθεία πλέον παρέμβαση των Αμερικανών στα οικονομικά ζητήματα που ταλανίζουν τις χώρες της Ευρωζώνης και αυτό θα γίνει διότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί έντονα μήπως η παρατεταμένη ύφεση στην Ευρώπη οδηγήσει στην επιστροφή της κρίσης στις ΗΠΑ…

Ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός, στην αντιφώνησή του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, είπε ξεκάθαρα ότι η πορεία της οικονομίας στην Ευρώπη συνδέεται απολύτως με την κατάσταση στις ΗΠΑ.

«Η σύμπλευση με την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας μου, καθώς η απασχόληση και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λιου αναγνώρισε (και δημόσια) τις προσπάθειες της Ελλάδας και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και το έργο που τώρα επιτελείται.

«Η Ελλάδα», σημείωσε, «ακολούθησε μια από τις πιο σκληρές πορείες προς την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις εδώ και γνωρίζουμε πως η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις κοινές θυσίες των τελευταίων χρόνων, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν».

«Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που βλέπω ότι η κυβέρνησή σας είναι κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και υλοποιεί δύσκολες δράσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η δυναμική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Βεβαίως, η πορεία εξακολουθεί να έχει προκλήσεις.

Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βάλουν τα θεμέλια για διαρκή ανάπτυξη», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, στην προσφώνησή του, αφού επεσήμανε ότι «η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια και διήνυσε μεγάλη απόσταση τους τελευταίους 12 μήνες», σημείωσε ότι «η εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Και μέσα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη». Για την κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών τόνισε ότι επικεντρώθηκε στις προφανείς προκλήσεις της εποχής μας: την ανάπτυξη και την περιφερειακή σταθερότητα.

Σταθερότητα

«Σταθερότητα που θεμελιώνεται στη δικαιοσύνη για να επιτύχουμε ανθεκτική και μακροχρόνια ειρήνη στην ταραχώδη περιοχή μας. Και ανάπτυξη που θεμελιώνεται στη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα, για να επιτύχουμε τους πιο σημαντικούς στόχους μας: θέσεις απασχόλησης, ευκαιρίες και ευημερία», κατέληξε.

Η Ελλάδα βασικός πυλώνας σταθερότητας

Ως βασικό πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί την Ελλάδα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα και από τα όσα είπε χθες στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζ. Λιου, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα γεωπολιτικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Ο κ. Σαμαράς του επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανακήρυξη των ΑΟΖ, κάτι που θα βοηθήσει όχι μόνον οικονομικά, αλλά και στρατηγικά τόσο τη χώρα μας όσο και την Κύπρο, η οποία έχει ήδη προχωρήσει τη συνεργασία της με το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος χαιρέτισε, επίσης, τη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ και σημείωσε ότι είναι θετικό που ανοίγει το «ενεργειακό παιχνίδι» στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός έθεσε από την πλευρά του το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο συνδύασε με την αναταραχή στις γειτονικές μας χώρες και τόνισε ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνον της χώρας μας, αλλά της Ευρώπης συνολικότερα.

Το γεύμα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης επέλεξε -όχι τυχαία- ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζ. Λιου.

Ο κ. Σαμαράς θέλησε να τονίσει τη συμβολή της χωράς μας στον παγκόσμιο πολιτισμό, αλλά και στον αγώνα της ανθρωπότητας να αποτάξει τον φόβο και την τυραννία. Αλλωστε, αυτό ακριβώς το μήνυμα εξέπεμψε και με τις δημόσιες δηλώσεις του.

«Η Ακρόπολη των Αθηνών», τόνισε παρουσία του Αμερικανού ανώτατου αξιωματούχου, «υπήρξε επίσης το αιώνιο σύμβολο του αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από τον φόβο κι από την τυραννία, για να επιτύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους. Αυτές ακριβώς είναι και οι θεμελιακές αρχές του αμερικανικού έθνους, χαραγμένες στο αμερικανικό σύνταγμα, αλλά και βαθιά ριζωμένες στις καρδιές των ανθρώπων».

Οι κ. Σαμαράς και Λιου είχαν ημίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση και αμέσως μετά προσήλθαν στο εστιατόριο του μουσείου, προκειμένου να γευματίσουν μαζί με τις αντιπροσωπείες των δύο χώρων. Από την αμερικανική πλευρά παρέστησαν ο υφυπουργός Οικονομικών, ο βοηθός του υπουργού Οικονομικών, αρμόδιος για τις επενδύσεις και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα και από ελληνικής ήταν τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης και ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, κ. Χρ. Λαζαρίδης.

Το μενού περιελάμβανε πολλές και διαφορετικές σαλάτες, σφυρίδα και βραστά λαχανικά, ενώ για επιδόρπιο (το οποίο τίμησαν δεόντως οι Αμερικανοί) υπήρχαν φρούτα και βύσσινο γλυκό. Οι συζητήσεις, μετά κάποιο σημείο, άρχισαν να γίνονται πιο «χαλαρές».

Ο Αμερικανός υπουργός ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς πηγαίνει ο τουρισμός και ο κ. Σαμαράς τού απάντησε ότι υπάρχουν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία.

Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και εξέφρασε την ελπίδα ότι το μέτρο θα ενισχύσει τον τουρισμό, αλλά και τους τζίρους των καταστημάτων που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Ο κ. Σαμαράς προσκάλεσε μάλιστα τον κ. Λιου να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά και ίδιος ανταποκρίθηκε θετικά, λέγοντας ότι θα το κάνει με την πρώτη ευκαιρία.

Η συνάντηση τελείωσε με την ξενάγηση του Αμερικανού αξιωματούχου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πηγή: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ / ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: