Μάχη με τον χρόνο για να σωθούν11 χρυσωρύχοι που έχουν παγιδευτεί στην Κολομβία

File Photo: Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να απεγκλωβίσουν εργάτες που έχουν παγιδευτεί σε ορυχείο στην Κολομβία EPA, John Jairo Bonilla




Οι υπηρεσίες διάσωσης είχαν αποδυθεί χθες Δευτέρα σε κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν 11 εργάτες αποκλεισμένους επί τρεις ημέρες εξαιτίας πλημμύρας σε παράνομο χρυσωρυχείο στη Νέιρα, στη βορειοδυτική Κολομβία.

«Έχουμε ακόμη 11 ανθρώπους που αγνοούνται (…) ελπίζουμε ότι σε λιγότερες από 48 ώρες» θα έχουν διασωθεί, δήλωσε στον Τύπο ο Λουίς Βελάσκες, ο περιφερειάρχης στην Κάλδας, όπου βρίσκεται η Νέιρα.

Οι χρυσωρύχοι αποκλείστηκαν σε στοά βάθους 17 μέτρων, που πλημμύρισε την Παρασκευή, έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Μεταλλείων και Ορυχείων (ANM), τα σωστικά συνεργεία χρησιμοποιούν αντλίες για να απομακρύνουν το νερό.

«Έχουμε προβλήματα, η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη, η πρόσβαση στο σημείο επίσης», αναγνώρισε ο υπουργός Μεταλλείων, Ορυχείων και Ενέργειας, ο Διέγο Μέσα, διευκρινίζοντας πως το χρυσωρυχείο αυτό λειτουργούσε «χωρίς άδεια».

Τα δυστυχήματα του είδους είναι συχνά στην Κολομβία, όπου πλέον τα έσοδα από την παράνομη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων, ιδίως χρυσού, ξεπερνούν αυτά από τη διακίνηση ναρκωτικών, κατά τις εισαγγελικές αρχές.

Διάφορες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα, που μαστίζεται τα τελευταία σχεδόν εξήντα χρόνια από έναν εξαιρετικά περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο, χρηματοδοτούνται πρωτίστως από αυτές τις δύο δραστηριότητες.

Από την αρχή της χρονιάς, σε δυστυχήματα του τύπου έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 33 άνθρωποι, κατά την ANM. Το 2020, ο απολογισμός των θυμάτων τέτοιων συμβάντων ανήλθε σε 171 νεκρούς, το 2019 σε 82.

Τα μέταλλα που εξορύσσονται νόμιμα αποτελούν, μαζί με το πετρέλαιο, τους κύριους εξαγωγικούς πόρους της Κολομβίας, της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπογοτά, Κολομβία

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Έως και 3,5 μέρες θα χρειαστούν για να λήξει η συσσώρευση πλοίων στις δύο εισόδους της Διώρυγας του Σουέζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: