Γιατί ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ εκπαιδεύεται με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό; Η υπερηφάνεια του Πάιατ…

Στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτων που έχει σχεδιάσει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ, από την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΨΑΡΑ είχε ενσωματωθεί ως πλήρες οργανικό μέλος στη Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΕΘΑ, STR




-Κοινή στρατιωτική άσκηση Ελληνικού και Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Τι λέει ο Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ;

Άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό National Interest για θέματα ασφαλείας και διεθνών σχέσεων, αναφέρεται στην κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Στην άσκηση συμμετείχε η Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (Carrier Strike Group, CSG), στο οποίο η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΨΑΡΑ έχει ενσωματωθεί ως πλήρες οργανικό μέλος, κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, συμμετείχαν δύο ελληνικά Υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER αποτελείται από μία πολύ-πλατφόρμα, στην οποία συμμετέχουν πλοία, αεροσκάφη και πάνω από 5.000 ναύτες, ικανοί να φέρουν εις πέρας μία ευρεία ποικιλία αποστολών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Ναυτικό παρέχει μία ετοιμοπόλεμη, ευέλικτη ομάδα δράσης, ικανή να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη γκάμα αποστολών.

Η κοινή διαλειτουργική άσκηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτων που έχει σχεδιάσει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ με αντίστοιχες αρχές των ΗΠΑ, βάσει λειτουργικών και τακτικών διαδικασιών του ΝΑΤΟ. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σε μία περίοδο περιφερειακών ταραχών και εντάσεων.

Ο Κυβερνήτης της Δύναμης Κρούσης, Scott Robertson, δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή που συνεργάζεται με τους Έλληνες συμμάχους των ΗΠΑ, γεγονός που ενισχύει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης και των αμοιβαίων δεσμεύσεων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια, τονίζοντας ότι η συνεργασία και η ενσωμάτωση των ναυτικών δυνάμεων εξασφαλίζουν ελεύθερες και ανοιχτές συνθήκες στη θάλασσα.

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει, στη συνέχεια, την Ελλάδα έναν ζωτικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που έχει δεσμευτεί για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, ενώ φιλοξενώντας την αμερικανική ναυτική βάση της Σούδας, διευκολύνει τη διέλευση των ΗΠΑ στην κρίσιμη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αποτελούν έναν πυλώνα σταθερότητας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyattη αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών και ενδυναμώνεται καθημερινά, ενώ συμπλήρωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος για την κοινή ναυτική άσκηση στην στρατηγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τονίζει ότι αποτελεί μία εξαίρετη ευκαιρία ενδυνάμωσης της συμμαχίας των δύο χωρών και προώθησης των κοινών αμυντικών στόχων και των στόχων ασφαλείας στην περιοχή. Ο Pyatt ανήρτησε φωτογραφία από την κοινή άσκηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, με τη λεζάντα: «Καλώς ήρθατε στη γειτονιά».

ΠΗΓΗ: National Interest, Peter Suciu – Why a U.S. Aircraft Carrier Is Training with the Greek Navy

Οι ισχυρές συμμαχίες της Αθήνας: Patriot στη Σαουδική Αραβία και «διερευνητικές» του ναυτικού Επιτελείου με τους Γάλλους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: