Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία ιδεοληψία και μαντήλες




Μια ενοχλητική πληροφορία διέρρευσε χθες, σύμφωνα με την οποία Ισραήλ και Τουρκία τα «βρίσκουν».

Η εξέλιξη αυτή, αν και για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί απολύτως, δυστυχώς είναι απολύτως αναμενόμενη. Μια άλλη είδηση που πέρασε χθες στα «ψιλά» αφορά την εισήγηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Βουλής για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Ισραήλ δήλωσε πως πρέπει να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος στα «σύνορα του 1967», με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ.

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός, πριν ανέλθει στον εν λόγω θώκο, βρέθηκε μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία της Αθήνας , το καλοκαίρι του 2014, φορώντας την παλαιστινιακή μαντήλα.

Στις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς. Κατά την επίσκεψή του θεωρείται βέβαιο πως η ελληνική Βουλή θα προβεί σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Σκέφτηκε κανείς πόσο πολύ «ευχαριστούν» όλα αυτά την ισραηλινή πλευρά; Πόσο εκτιμούν την πολιτική Αραφάτ που και αυτή αντιγράφει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου; Και πως μπορείς να ζητάς το οτιδήποτε από έναν λαό όταν συντάσσεσαι ανοικτά με τους αντιπάλους του;

Επίσης να θυμίσουμε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έχει κάκιστες σχέσεις με την ιστορία και τη γεωγραφία, ότι παλαιστινιακό κράτος δεν υπήρξε ποτέ. Τα δε σύνορα του 1967 ήταν σύνορα Ισραήλ-Ιορδανίας-Αιγύπτου. Η Λωρίδα της Γάζας ήταν αιγυπτιακή, όχι παλαιστινιακή. Η Δυτική Όχθη ανήκε στην Ιορδανία και όχι στους Παλαιστίνιους.

Αν λοιπόν το Ισραήλ όφειλε να αποδώσει τα εδάφη αυτά σε κάποιους, νομικά, θα όφειλε να τα αποδώσει σε Αίγυπτο και Ιορδανία.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά, στον βαθμό που ξέραμε. Το Ισραήλ δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο καθεστώς Ερντογάν και η όποια εξομάλυνση θα είναι τυπική με στόχο την εξυπηρέτηση πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος παρέχουν στο Ισραήλ αυτό που δεν έχει, δηλαδή στρατηγικό βάθος. Αντίθετα η ασταθής, κυκλωμένη από εχθρούς Τουρκία δεν αποτελεί τον ιδανικό εταίρο για το Ισραήλ.

Ωστόσο η Ελλάδα πρέπει, επιτέλους, να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες των κυβερνώντων της και να βαδίσει εμπρός με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων και να αποφασίσει αν θέλει να διαδραματίσει ρόλο στα πράγματα της Αν. Μεσογείου, ή θα τυλιχθεί στην παλαιστινιακή της μαντήλα και στην γνωστή μακαριότητα.

ΠΚ

http://mignatiou.com/2015/12/arnitiki-exelixi-katarchin-simfonia-israil-tourkias-gia-tin-exomalinsi-ton-scheseon-tous/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: