Τίποτε το χειροπιαστό από Άγκυρα: Όπως πάντα ο Άιντα δεν λέει την αλήθεια…




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Ενθαρρυντικά μηνύματα» μετέφερε από την Άγκυρα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα στη Λευκωσία, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να αναφερθεί σε οτιδήποτε χειροπιαστό.

Ενημερώνοντας χθες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε πως από τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα, προκύπτει πως «είναι υπέρ της λύσης και πως αντιλαμβάνονται τα οφέλη που θα έχει η χώρα τους από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στον κ. Άιντα πως αυτά λέγονται από πλευράς Άγκυρας συνεχώς και πως η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως αυτά που αναφέρει συχνά. Υπάρχουν υπέδειξε προς τον κ. Άιντα, πολλά πεδία για να αποδείξει η Τουρκία πώς θέλει λύση.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση κράτησε τρεις ώρες και όπως συναφώς πληροφορούμαστε επικεντρώθηκε στο περιουσιακό. Δόθηκαν οδηγίες στους δυο διαπραγματευτές να δώσουν συνέχεια στα όσα συζητήθηκαν χθες και να επανέλθουν.

Όπως πληροφορούμαστε δεν προέκυψε οποιοδήποτε καινούργιο στοιχείο, ούτε σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις από τις εκατέρωθεν θέσεις. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, τελευταία του 2015. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα επισκεφθούν, επίσης την Κυριακή και το ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ. Πάντως, χθες επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα των εγγυήσεων. Δηλώσεις του κ. Αίντα για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας προκάλεσαν συζητήσεις. Το θέμα δεν εγέρθηκε, όπως πληροφορούμαστε, στη συνάντηση Αναστασιάδη- Άιντα.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ερωτηθείς σχετικά, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε πως σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη, γιατί χρειάζεται οι εγγυήτριες δυνάμεις να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων. Αναφερόμενος στις επαφές του στην Άγκυρα είπε πως  οι συναντήσεις αυτές αποτελούν «ενδιαφέρον μέρος της προετοιμασίας μας για την τελική φάση που δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αλλά θα γίνει κάποια στιγμή, και κατά πόσο οι εγγυήτριες χώρες χρειάζονται επίσης να είναι εμπλεκόμενες. Έτσι υπάρχει σοβαρή ανάμιξη επίσης από την Τουρκία όπως και από τις άλλες εγγυήτριες χώρες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τα περί πενταμερούς, ανέφερε πως όταν θα έρθει η ώρα των εγγυήσεων, χωρίς αμφιβολία, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να διαβουλευτούν. Σημείωσε ότι είναι θέμα πολυμερούς διάσκεψης που αφορά οπωσδήποτε μια διεθνή συνθήκη στην οποίαν εμπλέκονται, πέραν της Κύπρου, και κάποια άλλα κράτη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Άιντα είπε ότι «ο μεταξύ μας διάλογος αυτή την ώρα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, αυτό που πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη είναι η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».  Είπε πως δεν είναι θέμα πενταμερούς ή όχι, «είναι θέμα πολυμερούς διάσκεψης που αφορά οπωσδήποτε μια διεθνή συνθήκη στην οποίαν εμπλέκονται, πέραν της Κύπρου, και κάποια άλλα κράτη».

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΟΓΩ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ: ΤΟ Κυπριακό είναι αυτό που καθυστέρησε περισσότερο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παρά οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.  Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπορίσοβ στη Σόφια όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι υπήρξε μεγάλη ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις κατά την τελευταία σύνοδο της Τουρκίας με την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά έπειτα από έντεκα χρόνια πραγματοποιήθηκε σύνοδος μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ και για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια άνοιξε κεφάλαιο, το κεφάλαιο 17. ”

ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της λύσης του Κυπριακού και θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία για να βοηθήσει τους Κύπριους, ανέφερε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση για τις συζητήσεις που έχει το Φόρεϊν Όφις με την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Λίντινγκτον ανέφερε πως υπάρχουν τακτικές επαφές σε διάφορα επίπεδα, ως μέρος της προσπάθειας της Βρετανίας να οικοδομήσει υποστήριξη για τη διαδικασία συνομιλιών.  Απαντώντας επίσης γραπτώς σε ερώτηση, η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στη Βουλή των Λόρδων διευκρίνισε ότι αντίθετα με τις αρχικές αναφορές στο νησί, οι ΗΠΑ δεν αποφάσισαν την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: