Με Έλληνες της Ιταλίας συναντήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής για τη Διασπορά




Με το σύνολο των εκπροσώπων της «Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας», που συμμετείχαν στο 10ο Συνέδριό τους που πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης συνεχάρη την ομογένεια της Ιταλίας και δήλωσε στρατευμένος στην πρωτοβουλία της για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού από τον ΟΗΕ, καθώς και για την πρόσφατη επαναφορά της Οδού των Ελλήνων («VIA DEI GRECI») στο κέντρο της Νάπολης, δρόμος που περνά μπροστά από την πρώτη Εκκλησία (1518) των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της ιστορικής διασποράς εκτός Ελλάδος, μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως. Μιας οδού ιστορικής, που επανήλθε πρόσφατα από το φιλέλληνα δήμαρχο της Νάπολης Λουίτζι ντε Ματζίστρι μετά από την κατάργηση και μετονομασία της, περίπου ένα αιώνα πριν, από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι το 1923.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, επισήμανε την ανάγκη της ενότητας του ελληνισμού και της συστράτευσης εθνικού κέντρου και ομογένειας στον κοινό αγώνα να αντιμετωπιστεί η κρίση των μνημονίων, με κεντρικό στόχο η κοινωνία να παραμείνει όρθια. «Η μητέρα-πατρίδα σάς ζητά να βάλετε πλάτη για να αλλάξουμε την Ελλάδα αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Όρος κλειδί είναι ο όρος της αλληλεγγύης των λαών, κόντρα στην αλαζονεία των αγορών. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε να οικοδομήσουμε, σε αυτή την ανοιχτή, φιλόξενη, δημοκρατική και ανθρώπινη Ευρώπη, μακριά από το ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας, μέσα σε κλίμα ασφάλειας, ισονομίας και ισοπολιτείας».

Το «παρών» στο συνέδριο της ελληνικής ομογένειας Ιταλίας έδωσε ο πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, πρώην δήμαρχος στην περιοχή της Νάπολης, Μάρκο Γκάλντι.

Οι σύνεδροι στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου εξέλεξαν νέο εννεαμελές συμβούλιο: πρόεδρος αναδείχθηκε η Όλγα Νάσση από την περιοχή της Μεσσήνας, αντιπρόεδρος ο Χαράλαμπος Τσολάκης από το Παλέρμο, γραμματέας ο Ανδρέας Ανδρέου από τη Νάπολη, ταμίας ο Ματθαίος Γιαννισόπουλος από το Μιλάνο, ενώ μέλη του ΔΣ εξελέγησαν οι Μαρία Πια Ορρού, Αθανάσιος Λιόσσης, Τάκης Καρυτινός Κώστας Μίχος και Δημήτρης Πώχος.

Σ. Αραβοπούλου, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: