Εορτάζουν οι ερωτευμένοι σε όλο τον κόσμο: Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα…

Ο Λευκός Οίκος και μαζί όλη η Αμερική εορτάζουν σήμερα 14 Φεβρουαρίου την Ημέρα των Ερωτευμένων. EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Στις 14 Φεβρουαρίου, γνωστή και ως η ημέρα των ερωτευμένων, τα καταστήματα γεμίζουν με κατά κύριο λόγο κόκκινα αντικείμενα που σηματοδοτούν την αγάπη, τον έρωτα και το πάθος. Από ανθοπωλεία, μέχρι ζαχαροπλαστεία και καταστήματα ρούχων γίνεται προετοιμασία για την ημέρα του Aγίου Βαλεντίνου, ώστε τα ζευγάρια να αγοράσουν δώρο στο ταίρι τους και να γιορτάσουν τη συγκεκριμένη ημέρα του έρωτα και της αγάπης.

Πολλά ζευγάρια περιμένουν πως και πως την ημέρα εκείνη και τρέχουν να αγοράσουν τα δώρα τους, ενώ πάντα υπάρχουν και τα ζευγάρια που δεν δίνουν σημασία στη συγκεκριμένη γιορτή.

Το ερώτημα είναι γιατί να γιορτάζεται η συγκεκριμένη ημέρα; Δύο είναι οι επικρατέστερες απόψεις που υπάρχουν στην κοινωνία: η πρώτη είναι ότι είναι η ημέρα των ερωτευμένων και είναι μια ευκαιρία να γιορτάσεις με τον/την αγαπημένη σου, και η δεύτερη άποψη πως δεν υπάρχει λόγος να γιορτάζεται αυτή η ημέρα, για τρεις λόγους. Πρώτον, κάποιοι πιστεύουν ότι οι ερωτευμένοι πρέπει να γιορτάζουν κάθε μέρα και τα δώρα να γίνονται οποιαδήποτε ημέρα, δεύτερον πως η ημέρα αυτή υπάρχει για καταναλωτικούς σκοπούς και τρίτον πως δεν είναι γιορτή της ορθόδοξης εκκλησίας.

Είναι καλό να είναι ελεύθεροι οι άνθρωποι και να κάνουν αυτό που νιώθουν. Αν κάποιος θέλει να γιορτάσει αυτή τη μέρα δεν χρειάζεται να αισθάνεται άσχημα ή ότι παρασύρεται από καταναλωτικά κόλπα. Έχει τη διάθεση να γιορτάσει ακόμα μια γιορτή, όπως όλες τις υπόλοιπες που υπάρχουν στη χρονιά.

  • Τι πραγματικά είναι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Δεν χρειάζεται η ημέρα αυτή να είναι αποκλειστικά για τους ερωτευμένους. Μπορεί να θεωρηθεί και ως γιορτή αγάπης. Είναι ωραίο κάποιες ημέρες να γιορτάζονται και να μην τις προσπερνάμε, καθώς μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα, και να χαρούν και οι ίδιοι. Ειδικότερα στις συνθήκες που ζούμε τον τελευταίο χρόνο, μια γιορτή αγάπης είναι πολύ σημαντική για όλους, ερωτευμένους και μη.

Επομένως αν ένας άνθρωπος δεν βρίσκεται σε σχέση, μπορεί να περάσει ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα του πρόσωπα, με οικογένεια, φίλους ή όποιον επιθυμεί, και να γιορτάσει μαζί τους ή ακόμα και να τους προσφέρει λουλούδια ως έκπληξη. Αυτό θα προσφέρει ιδιαίτερη χαρά και θα είναι πράγματι απρόσμενο, αφού δεν θα το περίμεναν οι γονείς και οι φίλοι ότι μπορεί να δεχτούν λουλούδια εκείνη την ημέρα.

  • Lockdown και Άγιος Βαλεντίνος

Πέρυσι στην Κύπρο μπορέσαμε να γιορτάσουμε την ημέρα των ερωτευμένων αφού δεν είχε φτάσει ακόμα η πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας. Φέτος είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Η διαφορά σε σχέση με άλλες γιορτές που πέρασαν μέσα στο 2020, είναι ότι πλέον έχει περάσει ένας χρόνος και η πλειονότητα του κόσμου έχει κουραστεί, με ψυχολογία αρκετά πεσμένη. Είναι πολύ σημαντικό, ανεξαρτητα από το αν είναι του Αγίου Βαλεντίνου ή κάποια άλλη γιορτή, να προσπαθούμε μέσα σε αυτή την περίεργη καθημερινότητα, να κάνουμε κάθε μέρα ξεχωριστή για εμάς και τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Δώρα για την ημέρα των ερωτευμένων
Εδώ και μέρες τα ανθωπολεία και τα καταστήματα ρούχων έχουν ξεκινήσει και αλλάζουν τις βιτρίνες τους, και να γεμίζουν με δώρα που μπορούμε να επιλέξουμε για το ταίρι μας. Στην Κύπρο, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων την περασμένη Δευτέρα, μάλλον δεν θα επηρεαστεί και τόσο η κατανάλωση την ημέρα εκείνη. Είναι μια πολύ μικρή ανάσα για την αγορά, που μπορεί να βοηθήσει έστω και σε μικρό βαθμό τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, δυστυχώς μετά τα νέα αυστηρά μέτρα και το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιχειρήσεις έχουν ιδιαίτερη ανησυχία, ειδικότερα τα ανθοπωλεία, τα οποία εδώ και εβδομάδες παρήγγειλαν, εκατοντάδες τριαντάφυλλα, και φοβούνται πως δεν θα πωληθούν. Ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη είχαν φτάσει περίπου εκατό χιλιάδες τριαντάφυλλα.

  • Οι ερωτευμένοι

Αν είστε στην κατηγορία ζευγαριών που τους αρέσει η συγκεκριμένη γιορτή, έχουμε να σας προτείνουμε ωραίες ιδέες για εκείνη τη μέρα. Σίγουρα η κατάσταση φέτος με την πανδημία δεν βοηθά για μεγάλα σχέδια ούτε για εξόδους σε εστιατόρια και πράγματα που θα κάναμε αν δεν είχαμε την Covid-19. Όμως με καλή διάθεση όλα γίνονται.

Αν είστε σε σχέση από απόσταση, μπορείτε να σκεφτείτε κάποιο δώρο που θα άρεσε στον/στην αγαπημένη σας και να το στείλετε στη χώρα-πόλη που μένει ή μπορείτε να καταφύγετε στην κλασσική και πετυχημένη λύση των λουλουδιών, συνοδευόμενα από μια ωραία κάρτα ή κάποιο γλυκό.

Αν υπάρχει η δυνατότητα (σχετικά με το ποια χώρα-πόλη βρίσκεται το ταίρι σας), μπορείτε να κάνετε έκπληξη στο πρόσωπο αυτό είτε πηγαίνοντας εκεί, είτε κάνοντας δώρο το ταξίδι. Σίγουρα είναι περίεργη η κατάσταση γι αυτό το σχέδιο, αλλά αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, και είναι ασφαλές, δοκιμάστε το. Όπως και να έχει, οι σχέσεις εξ αποστάσεως εν μέσω πανδημίας είναι δύσκολες, επομένως κάντε ο ένας τον άλλο χαρούμενο με όποιον τρόπο επιθυμείτε και μπορείτε.

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ

H Iστορία έχει Πρόσωπο: Υπαίθρια έκθεση για το 1821 στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: