Κόκκινα δάνεια και Αποκρατικοποιήσεις στο μενού – Το ΔΝΤ ζητά γενναίο κούρεμα




Νέες συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη θα πραγματοποιηθούν σύντομα.

Το πρωί έχει προγραμματισθεί συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με αντικείμενο το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια.

Στη χθεσινή συνάντηση με τους δύο υπουργούς αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα κόκκινα δάνεια χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα σε ότι αφορά την επίτευξη συμφωνίας ενώ έγινε και μια πρώτη διερευνητική συζήτηση για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ως γνωστόν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε Funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι θεσμοί από την πλευρά τους φέρεται να επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή.

Η προϋπόθεση του ΔΝΤ

Γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους θέτει το ΔΝΤ ως πρωταρχική προϋπόθεση για να συνεχίσει τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος η οποία με βάση το προηγούμενο Μνημόνιο λήγει τον Μάρτιο του 2016.

Μάλιστα, μέχρι να εκπληρωθεί ο όρος αυτός το Ταμείο κρατά παγωμένα τα 16 δισ. ευρώ που είναι η χρηματοδοτική του συνεισφορά από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Η απαίτηση του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ισοδυναμεί με «κούρεμα», αφού προτείνει για 30 χρόνια να μην αποπληρώνονται χρεολύσια αλλά μόνο τόκοι καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, μόνο έτσι θα καταστεί βιώσιμο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Με κατ΄αρχήν συμφωνία σε δύο σημεία για τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και μία εκκρεμότητα να παραμένει, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους Θεσμούς.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν στη μετοχική σύνθεση και τη μέθοδο αποζημίωσης της ΔΕΗ, αλλά υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σε αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση απορρίπτει τη μεταφορά του μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης και των Θεσμών για το θέμα, χωρίς όμως τον Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος θα βρίσκεται στη Σόφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στη συνάντηση:

– Συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν η απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ σε νέα εταιρεία η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας (51%) θα ελέγχεται από το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα αποκτήσει το 100% των μετοχών και στη συνέχεια με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί, θα προχωρήσει η πώληση του 49% σε ιδιώτες.

– Συμφωνήθηκε επίσης, ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα δοθεί σε βάθος χρόνου και με διάφορες μεθόδους όπως η μεταφορά μέρους του χρέους της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, ο συμψηφισμός υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς τον σημερινό ΑΔΜΗΕ (που διαμορφώνονται σε 400 εκατ. ευρώ) κ.α.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ (με την επιφύλαξη των εξελίξεων στα λοιπά “μέτωπα” της διαπραγμάτευσης) και θεωρούν ως πιο ακανθώδες το θέμα που θα έλθει προς διαπραγμάτευση μετά τα Χριστούγεννα, για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που σχεδιάζονται προκειμένου να διευκολυνθεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείο τριβής αποτελεί η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών με τη ΔΕΗ και το υπουργείο να τάσσονται υπέρ της πλήρους κάλυψης του κόστους.

Σε σχέση τέλος με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και την κατάργηση του μονοπωλίου των Εταιριών Παροχής Αερίου που επίσης υλοποιείται σε εφαρμογή του μνημονίου οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το αίτημα ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ για αποζημίωση λόγω πρόωρης λήξης του αποκλειστικού δικαιώματος διανομής απορρίπτεται από την κυβέρνηση και παρέπεμπαν τους ενδιαφερόμενους στη Δικαιοσύνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: