Ο Ερντογάν υπεύθυνος για τη μεταναστευτική κρίση, ας πάψει η Δύση να τον στηρίζει




Των Gregg Roman, Gary C. Gambill

Επί μήνες οι δυτικοί ηγέτες αγωνιούν για το πώς θα διαχειριστούν τις μάζες των σουνιτών μουσουλμάνων μεταναστών, κυρίως Σύρων, που πλημμυρίζουν την Ευρώπη.

Αυτό που δεν συζητείται είναι που οφείλεται αυτή η πλημμύρα. Κατ’ αρχήν, αντίθετα με τα όσα υποστηρίζονται δεν έχει να κάνει και τόσο με τον πόλεμο ή την άνοδο του ΙΚ. Η μεγάλη πλειοψηφία των 886.662 μεταναστών που παράνομα πέρασαν στην Ευρώπη το 2015 εισήλθαν από την Τουρκία και λίγο περισσότεροι από τους μισούς είναι Σύροι οι οποίοι κατέφυγαν εκεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν πει πως η Άγκυρα τα προηγούμενα χρόνια απέτρεψε την εκροή προσφύγων από το έδαφός της», ανέφερε η Wall Street Journal. Αυτό που προκάλεσε τη μεταναστευτική έκρηξη ήταν το ότι η Άγκυρα σταμάτησε να την αποτρέπει. Από το περασμένο έτος η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε στους διακινητές ανθρώπων να επεκτείνουν τις «επιχειρήσεις» τους, ρίχνοντας και τις τιμές στα 1.250 δολάρια κατ’ άτομο. Η New York Times έκανε λόγο για ένα κύκλωμα μαύρης οικονομίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που εκτείνεται πέραν των διακινητών σε αυτούς που πωλούν βάρκες, σωσίβια και ότι άλλο.

Από την άνοιξη του 2015 κατέστη πολύ πιο εύκολο και φθηνότερο το παράνομο πέρασμα στην Ευρώπη από την Τουρκία και πολλοί μετανάστες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που η Τουρκία δημιούργησε. Γιατί όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν άνοιξε την κάνουλα; Προφανώς για να κερδίσει οικονομικά, πολιτικά και στρατηγικά ανταλλάγματα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Άγκυρα δεν ντράπηκε καθόλου να ζητήσει χρήματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η Ένωση δέχτηκε να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ, αλλά και να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας σε αυτή με αντάλλαγμα τον καλύτερο έλεγχο των τουρκικών ακτών.

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε επίσης την κρίση για να κερδίσει πολιτική υποστήριξη πριν τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ανακτώντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, μάλιστα, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο επισκέφτηκε την Τουρκία, πριν τις εκλογές, ενώ η Κομισιόν ανέβαλε την δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης προόδου της Τουρκίας, όπου καταγγέλλονταν οι παραβιάσεις του τουρκικού καθεστώς στην ελευθερία της έκφρασης και στα ανθρώπινα δικαιώματα, για μετά τις εκλογές, ώστε βοηθηθεί ο Ερντογάν.

Ακόμα πιο ανησυχητική, ίσως, είναι η προώθηση των στρατηγικών στρατηγικών στόχων και ιδίως της επιβολής «ζώνης ασφαλείας» και «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», σε βάθος 80 χλμ. εντός της Συρίας, όπου η Τουρκία υποστηρίζει διάφορες σουνιτικές οργανώσεις κατά του Άσαντ και των Κούρδων.

Αν και η ρωσική επέμβαση στην Συρία έθεσε τέρμα στις τουρκικές αυτές φαντασιώσεις, για τη ώρα, γεγονός που εξηγεί και την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την πίεση που ασκεί στη Δύση για να προωθήσει τις φιλοδοξίες του στην Συρία.

Έτσι το ερώτημα που γεννάται δεν είναι τι θα κάνουμε με τους μετανάστες, αλλά τι θα κάνουμε με μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί μάζες ανθρώπων ως τακτική άσκησης διπλωματικής πίεσης.

Επ’ αυτού χωρά πολύ συζήτηση. Όμως το πρώτο βήμα είναι να καταγγελθεί ανοικτά ο Ερντογάν για αυτό που είναι, επικίνδυνος και η Ευρώπη να μην ανεχθεί να συνεργαστεί μαζί του. Παρόλα αυτά δεν συμβαίνει έτσι και ακόμα και ο πρόεδρος Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο Παρίσι τον ευχαρίστησε για την στάση του στο προσφυγικό.

Το βήμα που πρέπει να γίνει είναι, αντί να δοθούν λύτρα στον τουρκικό εκβιασμό για να σταματήσει η εισροή προσφύγων από την Συρία και τη Μέση Ανατολή, να πιεστεί η Άγκυρα. Η ενδεχόμενη απώλεια στήριξης της Τουρκίας από τη Δύση, την ώρα που είναι υπό πίεση και από τη Ρωσία, θα πείσει τον Ερντογάν να υποχωρήσει στο προσφυγικό.

Η δυτική υποστήριξη προς την Άγκυρα πρέπει να διακοπεί εντελώς εκτός και αν η Άγκυρα σταματήσει την κρίση που αυτή δημιούργησε και αρχίσει να διαδραματίζει θετικό ρόλο στην σταθεροποίηση της περιοχής.

http://thehill.com/blogs/congress-blog/foreign-policy/262187-turkeys-human-wave-assault-on-the-west

http://www.meforum.org/5683/turkey-human-wave-assault-on-europe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: