Μαίνεται ο «πόλεμος» AstraZeneca–ΕΕ: Έφοδος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο φως τα συμβόλαια, καλά τα εμβόλια για τους άνω των 65 ετών

Εργαζόμενος στον τομέα της υγείας ετοιμάζεται να χορηγήσει ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Oxford-AstraZeneca. EPA, MONIRUL ALAM




Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της κατά του νέου κορωναϊού σε ανθρώπους άνω των 65 ετών μετά τη γερμανική σύσταση να μην χρησιμοποιείται παρά μόνο για ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

«Οι τελευταίες αναλύσεις στηρίζουν την υπόθεση μιας αποτελεσματικότητας του εμβολίου στην ομάδα των άνω των 65 ετών», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανοσουηδικού ομίλου, εν αναμονή μιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων «τις προσεχείς ημέρες» (σ.σ. αύριο, Παρασκευή). Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου και για τους ηλικιωμένους, υπογράμμισε από την πλευρά του πως η βρετανική αρχή για τα προϊόντα υγείας έκρινε πως το εμβόλιο είναι «πολύ καλό και αποτελεσματικό» και πως προσφέρει «υψηλό βαθμό προστασίας».

Μπλόκο στο εμβόλιο AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών επισήμως συνιστά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca [γνωστό και ως εμβόλιο της Οξφόρδης] μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών με μια ανακοίνωση που έρχεται μεσούσης της κρίσης μεταξύ ΕΕ και της εν λόγω εταιρίας παραγωγής εμβολίων.

Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών».

Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Το Ινστιτούτο αναφέρει επίσης ότι τα δύο εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές της ΕΕ -το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer και το εμβόλιο της Moderna- κρίθηκαν ως «ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Της απόφασης της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών είχαν προηγηθεί δύο άρθρα των γερμανικών εφημερίδων Bild και Handelsblatt, οι οποίες είχαν γράψει ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωναϊού στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Επικαλούμενες Βρετανούς επιστήμονες και γερμανικές κυβερνητικές πηγές, οι δύο εφημερίδες έγραψαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών είναι μόλις 8%.

Ωστόσο, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και επιμένοντας ότι η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 100%.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Ο πόλεμος συνεχίζεται, η Κομισιόν ανακοινώνει…

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της «εφόδου», με εντολή της Κομισιόν, που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα οι αρχές στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στο Βέλγιο, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία αναφορικά με τα προβλήματα στην γραμμή παραγωγής, που επικαλείται η βρετανο-σουηδική εταιρεία, προκειμένου να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, λέει ότι θα συνεχίσει να συζητά με την εταιρεία και ανακοίνωσε ότι θα δώσει αύριο τις λεπτομέρειες μηχανισμού που θα απαιτεί ειδοποίηση και άδεια για τις εξαγωγές εμβoλίων κατά της Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τις μειώσεις των ποσοτήτων των προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στις 27 χώρες μέλη.

«Η απόφαση για την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού θα ληφθεί αύριο», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πληροφορήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία AstraZeneca θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά 60% περίπου εξαιτίας προβλημάτων παραγωγής. Περικοπές στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια έγιναν και από την εταιρεία Pfizer.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέβασε τους τόνους, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας του διαλόγου με τις φαρμοκοβιομηχανίες για την παράδοση εμβολίων, η ΕΕ πρέπει να κάνει χρήση νομικών μέσων.

Η AstraZeneca θα δώσει στη δημοσιότητα το συμβόλαιο εμβολίων με ΕΕ

H φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

Μισέλ: Θα εξετάσουμε νομικά μέσα και μέσα επιβολής για τη διασφάλιση της παροχής εμβολίων στην ΕΕ

Η ΕΕ θα επιχειρήσει να επιλύσει με διαπραγμάτευση το πρόβλημα που προκύπτει από τη μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών κατασκευής εμβολίων, αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε “πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τα μέτρα επιβολής που έχουμε στη διάθεσή μας βάσει των Συνθηκών”, τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε απαντητική του επιστολή προς τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας, Τσεχίας, Δανίας και Αυστρίας.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς του τέσσερις πρωθυπουργούς, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει τα εξής: “θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 19ης Ιανουαρίου, στην οποία διαβιβάσατε τις ανησυχίες σας εκ των προτέρων σχετικά με τη τηλεδιάσκεψη των ηγετών για τον COVID στις 21 Ιανουαρίου.

Ο Πρόεδρος αναφέρει: “έχετε όντως δίκιο ότι τα εμβόλια θα αλλάξουν το παιχνίδι στον αγώνα μας ενάντια στο COVID. Επομένως, δεν πρέπει να αποφύγουμε καμία προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τον έγκαιρο εμβολιασμό των πολιτών μας. Οι συζητήσεις μας στις 21 Ιανουαρίου αποκάλυψαν τη σαφή κοινή μας θέση ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ως επείγον ζήτημα. Αυτό περιλαμβάνει, όπως ορθώς επισημαίνετε, τη διασφάλιση της ταχείας και αποτελεσματικής διαδικασίας έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).”

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη πρότασή σας ότι, στην προσπάθειά μας να επιταχύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαδικασίες εμβολιασμού, τα εμβόλια θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη πριν από την έγκρισή τους από τον EMA.”

“Η πρότασή σας μπορεί φυσικά να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο εάν οι κατασκευαστές διαθέτουν επαρκή αποθέματα εμβολίων για παράδοση. Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν ζήτημα κρίσιμης ανησυχίας. Όπως ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ των 27, οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να τηρηθούν. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων.”

“Μέχρι στιγμής, οι εξηγήσεις που παρέχονται από ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες δεν μας παρείχαν τις διαβεβαιώσεις που χρειαζόμαστε. Συνεχίζοντας τον διάλογο, πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ισχυρή δράση για να εξασφαλίσει την παροχή εμβολίων και να αποδείξει συγκεκριμένα ότι η προστασία των πολιτών της παραμένει απόλυτη προτεραιότητά μας”, αναφέρει ο Πρόεδρος.

“Από αυτήν την άποψη, χαιρετίζω την πρόταση της Κομισιόν για έναν μηχανισμό διαφάνειας των εξαγωγών, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένα μέσο για να διασφαλιστεί ότι οι δόσεις εμβολίων που προορίζονται αρχικά για τα κράτη μέλη δεν εξάγονται αδικαιολόγητα”, τονίζει.

“Επιπλέον, υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος με τις εταιρείες μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων”, αναφέρει.

“Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τα μέτρα επιβολής που έχουμε στη διάθεσή μας βάσει των Συνθηκών”, διευκρινίζει.

“Εάν θεωρείται πολιτικά κατάλληλο, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιθανή προσφυγή στο άρθρο 122 της ΣΛΕΕ”, αναφέρει ο Πρόεδρος.

“Αυτό θα δώσει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη τα νομικά μέσα, λαμβάνοντας τα κατάλληλα επείγοντα μέτρα, για να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων για τον πληθυσμό μας”.

“Πιστεύω ότι αυτή η λύση θα αποδείξει τη δύναμη και την αξιοπιστία της ΕΕ στην προστασία της υγείας των πολιτών της πέρα από όλα τα άλλα ζητήματα. Έκανα αυτήν την πρόταση στην Πρόεδρο της Κομισιόν ώστε να μπορέσουμε να το διερευνήσουμε αμέσως”, καταλήγει.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 122 της ΣΛΕΕ αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 122

(πρώην άρθρο 100 ΣΕΚ)

1. Με την επιφύλαξη οποιωνδήποτε άλλων διαδικασιών που προβλέπονται στις Συνθήκες, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει, με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα για την οικονομική κατάσταση, ιδίως εάν υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες προκύπτουν στην προμήθεια ορισμένων προϊόντων, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

2. Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή απειλείται σοβαρά με σοβαρές δυσκολίες που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές ή έκτακτα συμβάντα πέραν του ελέγχου του, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να χορηγήσει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης στο κράτος μέλος Ενδιαφερόμενο κράτος. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απόφαση που έχει ληφθεί.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βερολίνο, Γερμανία, Λονδίνο, Βρετανία, Βέλγιο, Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

 

 

Για πρώτη φορά κάτω από 20 οι θάνατοι: 716 νέα κρούσματα, τα 312 στην Αττική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: