Ξανά περιουσιακό στην ατζέντα: Νέα συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στο περιουσιακό θα επικεντρωθεί, κατά κύριο λόγο, η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των πολλών επισκέψεων υψηλού επιπέδου που γίνονται στην Κύπρο την τελευταία περίοδο. Ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, ως γνωστό, το νησί επισκέφθηκαν διαδοχικά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, για το Κυπριακό.

Στη σημερινή συνάντηση η πρώτη μετά την ολοκλήρωση των εντατικών του περασμένου Νοεμβρίου, θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν κάποιες διαφορές που διαπιστώνονται στα βασικά θέματα, όπως είναι το περιουσιακό. Τις προηγούμενες ημέρες οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες υπό τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Οζντίλ Ναμί, είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζήτησαν διεξοδικά το περιουσιακό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, δεν προέκυψε οποιαδήποτε πρόοδος στα μεγάλα ζητήματα του κεφαλαίου αυτού.

Ως εκ τούτου πέραν από τη συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα στη συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί είναι προφανές πως θα υπάρξει και συνέχεια κυρίως μεταξύ των διαπραγματευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών παρίστανται και ειδικοί της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό. Είναι σαφές πως παράλληλα με το περιουσιακό, τόσο οι Αναστασιάδης και Ακιντζί όσο και οι διαπραγματευτές, θα συνεχίσουν τη συζήτηση κι άλλων θεμάτων καθώς είναι προφανές πως θα πρέπει να καλύψουν κι άλλα θέματα καθώς όλα τα κεφάλαια είναι ανοικτά.

Στο μεταξύ, o Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος διαμένει περισσότερο καιρό στην Κύπρο, αξιοποιεί τον χρόνο του για την πραγματοποίηση επαφών. Στα πλαίσια αυτά επιδίωξε και είχε συναντήσεις και με ξένους αξιωματούχους που πραγματοποιούν επισκέψεις στο νησί. Τις προηγούμενες εβδομάδες με τους υπουργούς Εξωτερικών, Γερμανίας και Βρετανίας. Προχθές και χθες διαδοχικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι( στα πλαίσια του δείπνου χθες βράδυ).

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, έγραψε για την προχθεσινή συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ: «δημιουργική συνομιλία με τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για τις προοπτικές μιας λύσης του Κυπριακού». «Χαιρετίζω την υποστήριξη της Ρωσίας», σημείωσε. Στη χθεσινή του ανάρτηση ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έγραψε ότι είχε μια «εξαιρετική συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη  Κασουλίδη για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η ισχυρή διεθνής υποστήριξη για μια λύση του Κυπριακού».

Με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε χθες  στα κατεχόμενα ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Οζγκιουργκιούν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: