Πικρή ανακούφιση από τη συμφωνία για το Brexit: Ήταν ένας “γάμος συμφέροντος” της Ε.Ε. με τη Βρετανία

File Photo: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Ο συμβιβασμός μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου βάζει τέλος σε ένα «γάμο συμφέροντος», που διήρκεσε σαράντα επτά χρόνια, αλλά ρίχνει φως και στη δύναμη που μπορούν να έχουν οι 27 ενωμένοι, σημειώνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde.

Εκτιμά ότι πρέπει «να αποτίσουμε ιδιαίτερο φόρο τιμής στον Michel Barnier», αλλά και να αποδοθεί έπαινος στους 27 για την «άψογη ενότητα».

Εκφράζει την ελπίδα, ότι «η Ένωση, απαλλαγμένη από τη δύναμη της αδράνειας και της αντιπολίτευσης που ασκούσε το Λονδίνο, θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτή τη νέα διαμόρφωση για να αυξήσει τη συνοχή της και να ενισχύσει τη θέση της στον κόσμο», καθώς, όπως τονίζει, «το Brexit υπογραμμίζει τη δύναμη που μπορεί να έχουν οι 27 ενωμένοι».

«Η ανακούφιση που παρέχει το τέλος αυτού του μαραθωνίου διαζυγίου, δεν μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε το ουσιαστικό: εκδήλωση του αγγλικού εθνικισμού (οι Σκωτσέζοι και οι Βόρειοι Ιρλανδοί ψήφισαν κυρίως κατά), το Brexit είναι ένα ιστορικό λάθος, αποτέλεσμα του παράτολμου στοιχήματος του πρώην συντηρητικού υπουργού David Cameron και των ψευδών των δημαγωγών, όπως ο Boris Johnson,  ο οποίος έκανε τους Βρετανούς να πιστεύουν, ότι θα είχαν «το βούτυρο [ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά] και τα χρήματα [βούτυρο] [την επιστροφή στην πλήρη κυριαρχία]», αναφέρει η εφημερίδα.

Υποστηρίζει ότι η Theresa May επιδείνωσε τη διχοτόμηση της χώρας, επιλέγοντας ένα σκληρό Brexit, χαρακτηριζόμενο από την έξοδο από την ενιαία αγορά, μια φόρμουλα πιο σκληρή από εκείνη για την οποία πίστευαν ότι ψήφισαν οι ψηφοφόροι το 2016.

Κατά τη γνώμη της, η επιβολή λόγω του κορωνοϊού της παρέμβασης του Κράτους, οδήγησε στο να μην ακούγεται πλέον ευκρινώς το έργο των υπερφιλελεύθερων brexiters, ενώ όσον αφορά στην υποστήριξη των «αμερικανών εξαδέλφων», που υποτίθεται ότι αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του Donald Trump, εξαφανίστηκε με την εκλογή του Joe Biden.  

Θεωρεί δε, ότι το Brexit, αποφασισμένο με βάση τα ψέματα, είναι ένα σχέδιο ενάντια στην ιστορία, επιβλαβές για την οικονομία και φορέας νέων τριβών και ότι οι Ευρωπαίοι, αλλά ειδικά οι Βρετανοί, δεν τελείωσαν με την πληρωμή του τιμήματος.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Accord sur le Brexit: amer soulagement

Βάναυσα αντίποινα: Ο ισλαμιστής Ερντογάν έστειλε 16 χιλιάδες μέλη του Κουρδικού Λαϊκού Κόμματος στη φυλακή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: