Η διευθύντρια της Human Rights Watch, Emma Sinclair-Webb ομιλεί στα μέσα ενημέρωσης μετά τη δίκη του Τούρκου επιχιρηματία και αντιπάλου του προέδρου της Τουρκίας, Οσμάν Καβάλα. EPA, ERDEM SAHIN
Όχι ότι οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγάλες. Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 17 χρόνια στην Τουρκία. Οι πολίτες έχουν άποψη γι’ αυτόν και τις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, υπήρξε κάποια ελπίδα στην τουρκική αντιπολίτευση όταν ο Erdogan ανακοίνωσε το Νοέμβριο μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης και εκστρατεία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ίσως, ορισμένοι πίστεψαν ότι η σοβαρή οικονομική κρίση στην Τουρκία ανάγκασε τον Πρόεδρο να χαλαρώσει λίγο την αυταρχική διακυβέρνησή του.
Τα παραπάνω αναφέρονται στην ανάλυση του αναπληρωτή Διευθυντή εξωτερικών θεμάτων Maximilian Popp, στο περιοδικό Spiegel.
Σημειώνονται τα ακόλουθα:
Τίτλος: «Οι κρατούμενοι του Erdogan φυλακίστηκαν, καταδικάστηκαν – ξεχάστηκαν; »
Υπότιτλος: «Η αντιμετώπιση των επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης, όπως ο Selahattin Demirtaş ή ο Can Dündar, δείχνει ότι ο τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει ακάθεκτος την κατάλυση της δημοκρατίας. Οι Γερμανοί συνήθισαν πάρα πολύ σε αυτό;»
Ελπίδα που διαψεύστηκε
Μια εβδομάδα ήταν αρκετή για να εξαλειφθούν όλες τις ελπίδες.
Την περασμένη Παρασκευή, τουρκικό δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση του μαικήνα Osman Kavala, ενός από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών. Ο Erdogan τον κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η δίκη του Kavala πρόκειται να συνεχιστεί τον Φεβρουάριο.
Στην αρχή αυτής της εβδομάδας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Selahattin Demirtaş, ο οποίος κρατείται από την τουρκική κυβέρνηση από το 2016 φερόμενος ως συνεργός σε τρομοκρατική ενέργεια. Ο Erdogan έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν αισθάνεται πως δεσμεύεται από την απόφαση του Στρασβούργου, παρόλο που η χώρα του είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η απόφαση είχε «πολιτικά κίνητρα», όπως είπε.
Την Τετάρτη, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Can Dündar, τον πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας Cumhuriyet, σε 27 χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση. Το 2015, ο Dündar αποκάλυψε παραδόσεις όπλων από την τουρκική μυστική υπηρεσία σε τζιχαντιστές στη Συρία. Για το λόγο αυτό, ο Erdogan τον δυσφήμησε ως τρομοκράτη και κατάσκοπο.
Κατάλυση του κράτους δικαίου
Μετά την απελευθέρωση του ανταποκριτή της Welt Deniz Yücel το 2018, το ενδιαφέρον των Γερμανών για την τύχη των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία έχει μειωθεί σημαντικά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση για τα μέλη της αντιπολίτευσης και τους δημοσιογράφους στη χώρα έχει βελτιωθεί.
Αθώοι βρίσκονται ακόμα φυλακισμένοι στην Τουρκία. Εντωμεταξύ, ο Erdogan συνεχίζει ακάθεκτος την κατάλυση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, βασιζόμενος στο ότι οι Γερμανοί και άλλοι θα συνηθίσουν σε αυτήν την αδικία.
Ο Deniz Yücel αφέθηκε ελεύθερος μετά από ένα χρόνο προφυλάκισης, κυρίως επειδή η κοινωνία των πολιτών στη Γερμανία ασκούσε διαρκή πίεση. Άτομα όπως ο Demirtaş ή ο Kavala δεν έχουν το προνόμιο ενός γερμανικού διαβατηρίου. Ωστόσο, αξίζουν να μην ξεχαστούν.
ΠΗΓΗ: Maximilian Popp, στο περιοδικό Spiegel