Έδαφος περισσότερο από χάρτη Ανάν, αλλά οι πρόσφυγες να μάθουν τουρκικά:




Του Κώστα Βενιζέλου

Εδαφικές αναπροσαρμογές που είναι πέραν του χάρτη του σχεδίου Ανάν ζητά η τουρκική πλευρά. Στις πρώτες γενικές συζητήσεις για την πτυχή του εδαφικού, οι Τούρκοι έχουν προβάλει αυτή τη θέση, την οποία στηρίζουν σε ένα επιχείρημα που βασικά παραπέμπει και στον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα διαμένουν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο μετά τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στον χάρτη Ανάν, ένα ποσοστό γύρω στο 28,5% του εδάφους θα συγκροτούσε το τ/κ κρατίδιο. Πέραν από τις γενικές τοποθετήσεις πως «από τότε -το 2004- έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα, υπήρξε ανάπτυξη», η τουρκική πλευρά σημειώνει πως η θέση για περιορισμένες ουσιαστικά εδαφικές αναπροσαρμογές καθίσταται αναγκαία από τη στιγμή που θα αποδεχθεί αριθμό Ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν για να διαμένουν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

Επί τούτου, η ελληνοκυπριακή πλευρά διαφωνεί, θεωρεί πως ένα σχέδιο για να γίνει αποδεκτό θα πρέπει στο εδαφικό να υπάρχουν σοβαρές και σημαντικές αναπροσαρμογές. Περαιτέρω διατυπώνεται η γνωστή και διαχρονική θέση πως όσο περισσότερες εδαφικές αναπροσαρμογές γίνουν και επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, τόσο λιγότεροι θα είναι οι Ε/κ που θα διαμένουν στο τ/κ κρατίδιο. Περαιτέρω προβάλλεται και η ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στις ακτογραμμές.

Η τουρκική πλευρά δεν καθορίζει ασφαλώς τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν υπό το τ/κ συνιστών κρατίδιο, αν και παραμένει σαφώς η θέση της ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως η τ/κ πλευρά θα έχει πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών. Την ίδια ώρα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, συζητούνται κάποια κριτήρια, τα οποία αφορούν τη λεγόμενη εσωτερική ιθαγένεια (για να έχει πολιτικά κι άλλα δικαιώματα). Αν και η τουρκική πλευρά επικαλείται το κεκτημένο και καταθέτει διάφορες ιδέες, ωστόσο, η ελληνοκυπριακή διαφωνεί με προϋποθέσεις που ουσιαστικά εμποδίζουν ή δυσκολεύουν την ελεύθερη εγκατάσταση. Είναι σαφές πως έχουν αναζητηθεί ρυθμίσεις που θέτουν εν πολλοίς περιορισμούς στην απρόσκοπτη ελεύθερη εγκατάσταση.

Όπως πληροφορούμαστε, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως για να αποκτήσει κάποιος εσωτερική ιθαγένεια θα πρέπει να γνωρίζει την τουρκική γλώσσα, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Βελγίου. Υπάρχει, πάντως, σύγκλιση στο γεγονός ότι για τη Γερουσία θα ψηφίζουν οι πολίτες με βάση την κοινοτική προέλευσή τους, ενώ για τη Βουλή ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους. Το θέμα της ιθαγένειας συνδέεται με το θέμα των εποίκων. Επί τούτου, η τουρκική πλευρά επιμένει πως όσοι κατέχουν «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους θα είναι πολίτες της νέας κατάστασης πραγμάτων. Το κατοχικό καθεστώς δηλώνει πως ο πληθυσμός των κατεχομένων σήμερα είναι 220.000, ενώ ξεκινά μια διαδικασία για παραχώρηση της «λευκής ταυτότητας» σε 40.000 Τούρκους, που θα αποτελεί προθάλαμο για την απόκτηση «υπηκοότητας» του ψευδοκράτους, όπως αναφέρθηκε από τον λεγόμενο υπουργό εσωτερικών, Ακανσόι.

Το εδαφικό εξαρτάται, όπως είναι γνωστό, σημαντικά από το περιουσιακό. Ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τις καθημερινές σχεδόν συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων. Οι συζητήσεις, όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, προχωρούν «αργά αλλά σταθερά». Οι ίδιες πηγές υποδεικνύουν πως το περιουσιακό είναι δύσκολο και πολύπλοκο θέμα. Εάν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις στο θέμα αυτό, ενδεχομένως να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα αντιμετωπίσει τις διαφορές, τις διαφωνίες με νομικούς όρους.

Ενοχλημένα τα Ηνωμένα Έθνη

Εκνευρισμός επικρατεί στα Ηνωμένα Έθνη για τη στάση και την εν γένει συμπεριφορά του κ. Μουσταφά Ακιντζί. Οι άνθρωποι του διεθνούς οργανισμού θεωρούν τις ενέργειες του κ. Ακιντζί σε σχέση με την επίσκεψη δύο ξένων αξιωματούχων καθόλου βοηθητικές στις προσπάθειες για λύση και ότι επηρεάζουν το κλίμα.

Ως γνωστόν, ο Ακιντζί δεν προσήλθε στη δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του Γερμανού ΥΠΕΞ (επειδή θα προσφωνούσε τον Νίκο Αναστασιάδη Πρόεδρο!) και έχει ματαιώσει τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, επειδή ο τελευταίος, που φθάνει την Τρίτη στο νησί, δεν μεταβαίνει στα κατεχόμενα. Και στις δυο περιπτώσεις η στάση που τηρεί δημιουργεί αρνητικό κλίμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενθαρρύνει τις επισκέψεις αυτές στο νησί για να προσδώσουν δυναμική στο Κυπριακό, ωστόσο σε αυτό δεν βοηθά με τη συμπεριφορά του ο κ. Ακιντζί.

Τα Ηνωμένα Έθνη φτιάχνουν κλίμα και οι Τούρκοι το χαλούν

ΤΑ Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να δώσουν μια νέα δυναμική στη διαδικασία, τόσο με τις συναντήσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί εντός Δεκεμβρίου, όσο και με αποφάσεις που θα ληφθούν και ουσιαστικά θα επηρεάζουν, όπως εκτιμούν, θετικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι γι’ αυτό που ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θεωρεί πως θα πρέπει να εμπλέκεται περισσότερο στις προσπάθειες «η κοινωνία των πολιτών». Tην ίδια ώρα, ο ΟΗΕ επενδύει στην εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα. Η επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, αν και δεν είχε κάποιο απτό αποτέλεσμα, ωστόσο θεωρούν πως απέδωσε.

Είναι σαφές πως «χάλασε» η προσπάθεια με τα καμώματα Ακιντζί (με Γερμανό ΥΠΕΞ και τον Ρώσο που έρχεται) ενώ δίνουν βάρος πλέον στην κάθοδο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, την Πέμπτη στη Λευκωσία και αργότερα αυτό τον μήνα του Κινέζου ομολόγου του.

Παράλληλα, δεν μπορεί το Κυπριακό να μένει ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και από το πρόσφατο επεισόδιο Τουρκίας και Ρωσίας. Η ενέργεια της Άγκυρας να καταρρίψει ρωσικό αεροσκάφος, δημιουργεί ανησυχία καθώς επιβεβαιώνεται πως το καθεστώς Ερντογάν αντιδρά «χωρίς όρια» και ανεξαρτήτως κόστους και ευρύτερων επιπτώσεων.

Όπως υποδεικνύουν ενημερωμένες πηγές, όταν ένα καθεστώς καταρρίπτει αεροσκάφος υπερδύναμης, προσχεδιασμένα μάλιστα, αυτό σημαίνει πως είναι απρόβλεπτο και έχει το ακαταλόγιστο. Η συμπεριφορά αυτή της Άγκυρας, όπως και οι ενέργειες Ακιντζί, επηρεάζουν και το Κυπριακό. Επηρεάζουν κυρίως τη στάση της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: