Για ένα χρόνο τρέχει σαν κυνηγημένος: Ο Μπορέλ δεν έχει υλοποιήσει τίποτα απ’ όσα έχει υποσχεθεί…

File photo: Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Copyright: European Union




Η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Άμυνας κατέληξε σε καταστροφή. Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell καθόταν σε ασφαλές δωμάτιο στις Βρυξέλλες μπροστά από μία οθόνη, οι 27 Υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε. ήταν συνδεδεμένοι στη συζήτηση.

Ξαφνικά μπήκε στη σύνδεση ένα άγνωστό πρόσωπο. Ο Borrell θέλησε να μάθει ποιος είναι: «Κάποιος έχει εισβάλει στο σύστημα -ποιος είστε;». Καμία απάντηση.

Τα παραπάνω αναφέρει το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD-tagesschau.de στις Βρυξέλλες Helga Schmidt.

Τίτλος: «Επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ – Ένα χρόνο σαν κυνηγημένος». Υπότιτλος: «Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Borrell έτρεχε κατά το πρώτο έτος της θητείας του από τη μια διαμάχη στην άλλη. Δεν μπόρεσε να υλοποιήσει μεγάλο μέρος της υπόσχεσης της Επιτροπής ότι θα δρα με γεωπολιτικό προσανατολισμό –και αυτό δεν είναι μόνο δική του ευθύνη».

Αναφέρει, μεταξύ των άλλων:

Ο Borrell, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, απευθύνθηκε στους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στη συζήτηση. «Γενικά», είπε, «νομίζω ότι πρέπει να επενδύσετε περισσότερο στην ασφάλεια!». Γέλια ακούστηκαν από τις 27 πρωτεύουσες που είχαν συνδεθεί στην τηλεδιάσκεψη.

Ξαφνικά ο ξένος απαντά με ένα «γεια». «Γνωρίζετε», απαντά ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, «ότι μπήκατε σε μυστική σύσκεψη;». «Ναι», απάντησε ο άγνωστος και ζήτησε συγγνώμη λέγοντας πως είναι δημοσιογράφος από την Ολλανδία.

Ο άντρας είχε χακάρει την απόρρητη τηλεδιάσκεψη, με στόχο να επιστήσει την προσοχή σε ένα κενό ασφαλείας. Σπάνια έχει φανεί τόσο ξεκάθαρα το χάσμα μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας στην Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρώπης.

Η νέα Επιτροπή της Ε.Ε. θα καταστεί γεωπολιτική Επιτροπή, ανακοίνωνε η Ursula von der Leyen όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από ένα χρόνο. Και ο επικεφαλής διπλωμάτης της Josep Borrell πρόσθετε: Η Ευρώπη θα πρέπει να μάθει τη γλώσσα της εξουσίας.

Ο Borrell επιχειρεί να το εφαρμόσει αυτό εναντίον της Τουρκίας, όταν ο Πρόεδρος της Recep Tayyip Erdogan στο πλαίσιο της αντιδικίας με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο έστειλε πρώτα ένα γεωτρητικό πλοίο και στη συνέχεια ένα πολεμικό πλοίο στα ανοικτά των ελληνικών νησιών.

«Είμαστε απολύτως σαφείς ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος με την Τουρκία, θα πρέπει να υπάρξουν πλέον συνέπειες», δήλωσε ο Borell. «Μπορώ να πω με ασφάλεια ότι οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε ιστορικό σημείο-καμπή».

Δυνατά λόγια που δεν ακολουθούνται από πράξεις. Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ε.Ε. μπορεί να ζητά πολλά, αλλά όσο τα 27 κράτη-μέλη δεν συμφωνούν, δεν θα προκύψει καμία πρακτική πολιτική.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron θέλει ενεργό αντίδραση στη στάση της Άγκυρας και συζητά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Ωστόσο, η Καγκελάριος Angela Merkel πατά το φρένο, μεταξύ άλλων και λόγω της ανησυχίας της για τη Συμφωνία για τους Πρόσφυγες.

Η πολιτική επιστήμονας Annegret Bendiek από τη γερμανική δεξαμενή σκέψης Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής λέει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη «ότι ο πολιτικός άνεμος αυτή τη στιγμή πνέει πολύ έντονα προς την κατεύθυνση της εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Μιας πολιτικής που καθορίζεται πολύ έντονα από τις πρωτεύουσες και λιγότερο από αυτές Βρυξέλλες».

Ο Borrell δεν είναι σε θέση να εκπροσωπήσει μια κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, στο βαθμό που οι κυβερνήσεις δεν είναι διατεθειμένες να παραδώσουν αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες -και τον επέλεξαν σκόπιμα γι’ αυτό: «Δεν είναι η εξέχουσα φιγούρα στην Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας των Ευρωπαίων, η οποία έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές της με τη διαχείριση άλλων συγκρούσεων, όπως είχε για παράδειγμα γίνει στο παρελθόν με τον Xavier Solana».

Η σύγκρουση με την Τουρκία, η επί μήνες διελκυστίνδα για τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, η αναζήτηση κοινής γραμμής στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, όπου οι χώρες της Ε.Ε. έχουν διαφορετικά συμφέροντα -ο Borrell μοιάζει με άνθρωπο που τρέχει από τη μία οξεία σύγκρουση στην επόμενη.

Η Επιτροπή απλώς έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά, δηλώνει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Hannah Neumann. «Επομένως, όταν κάνει κάποιος τόσο φιλόδοξες ανακοινώσεις και μετά από ένα χρόνο -και φοβάμαι ότι ακόμα και μετά από τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια- δεν είναι σε θέση να τις κάνει πραγματικότητα, προκαλεί πολλές απογοητεύσεις», λέει. «Μεγάλη απογοήτευση εντός της ΕΕ, αλλά φυσικά και μεγάλη απογοήτευση σε αυτόν τον κόσμο εκεί έξω, γιατί πρόκειται για υποσχέσεις που είναι αδύνατον να εκπληρωθούν».

Μια γεωπολιτική Επιτροπή –σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα έβαλε φρένο και η κρίση του κορωνοϊού. Οι διπλωμάτες των Βρυξελλών δηλώνουν συχνότερα από το συνηθισμένο πόσο σημαντικές είναι οι προσωπικές συζητήσεις σε εμπιστευτικό τόνο. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο από τηλεφώνου ή μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΠΗΓΗ: ARD-tagesschau.de, Helga Schmidt

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: