Τον επαναπατρισμό της τζιχαντίστριας κόρης της για λόγους υγείας ζητάει μια μητέρα από τη Γαλλία

File Photo: Από φυλακή που κρατούνται γυναίκες που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος. EPA, VALDRIN XHEMAJ μέσω ΚΥΠΕ




«Κάθε λεπτό μετράει»: η μητέρα μιας Γαλλίδας, η οποία έφυγε στη Συρία μαζί με τον τζιχαντιστή σύντροφό της και τα παιδιά τους, ζητάει από την κυβέρνηση να επιτρέψει τον επαναπατρισμό της, για λόγους υγείας, μαζί με τα τέσσερα παιδιά της.

«Η κόρη μου πάσχει από καρκίνο στο παχύ έντερο, σε προχωρημένο στάδιο. Ζητώ, με κάθε σεβασμό, τον επαναπατρισμό της», είπε η Πασκάλ Ντεκάμπ, που κατοικεί στο Πα-ντε-Καλαί.

Η γυναίκα, 32 ετών σήμερα, έφυγε από τη Γαλλία το 2015, αφού προηγουμένως ασπάστηκε το Ισλάμ, μαζί με τα τρία μικρά παιδιά της και τον τζιχαντιστή σύντροφό της. Μετά τον θάνατό του, λίγους μήνες αργότερα, εκείνη ξαναπαντρεύτηκε με ένα άλλο μέλος του Ισλαμικού Κράτους, που επίσης σκοτώθηκε. Στο μεταξύ όμως απέκτησε και ένα τέταρτο παιδί μαζί του.

Από τον Μάρτιο του 2019 η γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της κρατούνται στον καταυλισμό Ροτζ 2, που ελέγχεται από τους Κούρδους, στη βορειοανατολική Συρία. «Αιμορραγεί πολύ, παθαίνει κρίσεις και δεν έχει πρόσβαση σε κανένα φάρμακο» εξήγησε η μητέρα της. «Αν την εγχειρίσουν εκεί, έχει μόνο 50% πιθανότητες να επιβιώσει», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η 32χρονη, που δεν έχει κάποιο ιατρικό πιστοποιητικό, της στέλνει μηνύματα, όχι όμως κατά τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω του Whatsapp.

«Εδώ και έναν χρόνο προσπαθούμε να πετύχω την επιστροφή τους. Προσφύγαμε σε πολιτικούς υπεύθυνους και στη δικαιοσύνη, χωρίς να λάβουμε απάντηση μέχρι στιγμής» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ένας από τους τρεις δικηγόρους της οικογένειας, ο Εμανουέλ Νταούντ. Ο δικηγόρος έκανε λόγο για «σκόπιμη επιλογή» του γαλλικού κράτους, μολονότι έχει εκδοθεί σε βάρος της 32χρονης διεθνές ένταλμα σύλληψης και οι κουρδικές αρχές δηλώνουν έτοιμες να την παραδώσουν στη Γαλλία.

Η μητέρα της διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει να «αθωώσει» την κόρη της αλλά μόνο να της εξασφαλίσει «ανθρώπινη μεταχείριση». «Έχει να δώσει λογαριασμούς και θα αναλάβει τις ευθύνες της. Αν επιζήσει, θα πάει στη φυλακή», σημείωσε. Δήλωσε επίσης πολύ ανήσυχη για την τύχη των τεσσάρων μικρών παιδιών – ενός κοριτσιού 11 ετών και τριών αγοριών ηλικίας 2,6 και 8 ετών – τα οποία ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Όπως είπε, θέλει να αναλάβει την κηδεμονία τους κα να τα μεγαλώσει «με τις αξίες της Δημοκρατίας», ώστε «να πάνε στο σχολείο, να έχουν μια φυσιολογική ζωή, με ασφάλεια, στη χώρα τους».

Περίπου 150 Γάλλοι ενήλικες και 300 παιδιά κρατούνται σε φυλακές ή καταυλισμούς στη Συρία και το Ιράκ. Τα 30 παιδιά που επαναπατρίστηκαν από τη Συρία ήταν στην πλειονότητά τους ορφανά. Σε κάποιες, ελάχιστες, περιπτώσεις, οι Γαλλίδες μητέρες τους δέχτηκαν να τα αποχωριστούν.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Κομισιόν: Η Τουρκία δε θα κριθεί από μια ανακοίνωση, αλλά σε βάθος χρόνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: