Οι Τούρκοι συνάντησαν Ρώσους στρατιωτικούς και έδωσαν …δικαιολογίες




Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ανακοίνωσαν χθες το βράδι ότι κάλεσαν στρατιωτικούς ακολούθους της Ρωσίας στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου και εξήγησαν ότι η Άγκυρα κατέρριψε το ρωσικό βομβαρδιστικό σε εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής διότι το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις που του απευθύνθηκαν.

Σε γραπτή ανακοίνωσή τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επισήμαναν ότι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν και να διασώσουν τους χειριστές του ρωσικού αεροσκάφους και επιπλέον επικοινώνησαν με τις στρατιωτικές αρχές στη Μόσχα και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για «κάθε είδους συνεργασία».

ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ότι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τουρκικές εταιρίες μπορεί να χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς, επισημαίνει ο Μεντβέντεφ σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα, την επομένη του θανάτου ενός ρώσου πιλότου του οποίου το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, σχεδόν όλοι άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από τη διπλωματική αποστολή της Τουρκίας όπου φώναζαν συνθήματα εχθρικά προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό το βλέμμα της αστυνομίας η οποία δεν επενέβη.

Εδωσαν στη δημοσιότητα ηχητικά αρχεία οι Τούρκοι

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ηχητικά αρχεία όπου, όπως διατείνονται, έχουν καταγραφεί οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε η τουρκική πολεμική αεροπορία στους Ρώσους χειριστές του βομβαρδιστικού προτού το καταρρίψουν κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Εδώ η τουρκική πολεμική αεροπορία. Προσεγγίζετε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Αλλάξτε πορεία προς νότο αμέσως» ακούγεται να λέει μια φωνή στα αγγλικά σε μία από τις ηχογραφήσεις.

Το μήνυμα αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές.

Ο Ρώσος χειριστής του αεροσκάφους που επέζησε δήλωσε νωρίτερα ότι δεν είχε λάβει καμία ειδοποίηση από την τουρκική πολεμική αεροπορία και δεν πέταγε εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έστειλε 10 ειδοποιήσεις σε διάστημα 5 λεπτών.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Μόσχα-Russian Federation, ΑΓΚΥΡΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: