Ο Ερντογάν διόρισε τον γαμπρό του υπουργό Ενέργειας, “έφαγε” τον Μπαμπατζάν




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε σήμερα τη νέα μονοκομματική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο αρχηγός του κράτους, του οποίου πολλοί στενοί συνεργάτες περιλαμβάνονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα, είχε αναθέσει στον πρωθυπουργό Νταβούτογλου τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τον θρίαμβο του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και όρισε τον πρώην υπουργό Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ έναν από τους αντιπροέδρους της νέας κυβέρνησης, αρμόδιο συνολικά για την οικονομία της χώρας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναλαμβάνει και πάλι επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αναλαμβάνει το υπουργείο Ενέργειας.

Ο Μουσταφά Ελίτας ορίστηκε υπουργός Οικονομίας.

Ο Νατζί Αγκμπάλ είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ, Αννα Ανδρέου: Τη νέα 64η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έπειτα από την υποβολή των ονομάτων της κυβέρνησής του στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Υπουργός Εξωτερικών είναι και πάλι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Υπουργός ΕΕ ο Βολκάν Μποζκίρ. Το Υπουργείο Οικονομικών για το οποίο υπήρχαν σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου διαφωνίες μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Τούρκου Πρωθυπουργού ανέλαβε τελικά ο Μουσταφά Ελιτάς και Υπουργός Θησαυροφυλακίου ο Νατζί Αγμπάλ. Να σημειωθεί ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου επέμενε να διορίσει Υπουργό Οικονομικών των Αλί Μπαμπατζάν αλλά αντιδρούσε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος στην θέση αυτή ήθελε τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Τελικά ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος έγινε Υπουργός Οικονομικών ωστόσο ο γαμπρός Ερντογάν διορίστηκε Υπουργός Ενέργειας, ένα υπουργείο το οποίο είναι επίσης σημαντικό.

Υπουργός Εσωτερικών είναι και πάλι ο Εφκάν Αλά, Υπουργός Άμυνας και πάλι ο Ισμέτ Γιλμάζ.
Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης είναι ο Νουμάν Κουρτουλμούς, ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο Γιαλτσίν Ακντογάν, ο Τουγρούλ Τουρκές και ο Λουτφί Ελβάν.

Υπουργός Δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ, Υπουργός Οικογενείας και Κοινωνικών Πολιτικών η Σεμά Ραμαζάνογλου, Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ, Υπουργός Εργασίας, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, Υπουργός Περιβάλλοντο και Πολεοδομίας η Φατμά Σαρί, Υπουργός Νέων και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, Υπουργός Τελωνείου ο Μπουλέντ Τουφεκτσί, Υπουργός Ανάπτυξης ο Τσεβντέτ Γιλμάζ, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ο Μαχίρ Ουνάλ, Υπουργός Εθνικής Παιδείας ο Ναμπί Αβτζί, Υπουργός Δασών και Υποθέσεων Νερού ο Βεϊσέλ Έρογλου, Υπουργός Υγείας ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου και Υπουργός Συγκοινωνιών ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

ολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι εκτός από τον Αλί Μπαμπατζάν αποκλείστηκαν από τη νέα κυβέρνηση άλλα εφτά ονόματα τα οποία συμμετείχαν στην 62η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: