Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στη Μεσόγειο: Φαίνεται ότι έπαυσαν πλέον να εμπιστεύονται τον Ερντογάν

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Μάικ Πομπέο (Α), στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί δεν έφυγαν, απλώς περιέπεσαν σε προσωρινή αδράνεια. Η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή είναι τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας για να επιτρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν, την Κίνα και την Ρωσία να επικρατήσουν θέτοντας σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα και αυτά των συμμάχων τους.

Η προεκλογική δέσμευση του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ για απεμπλοκή των ΗΠΑ από τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και η επικέντρωση στο δόγμα «Η Αμερική πρώτα», είχε ως συνέπεια την υποβάθμιση του ρόλου της χώρας στη Συρία και την εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων της στον πόλεμο κατά του ISIS και τη σιωπηρή αναγνώριση ρόλου πρώτου βιολιού στη Ρωσία.

Στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη ενώ διατηρούσε επαφή με όλες τις πλευρές άφησε την πρωτοβουλία για διπλωματική επίλυση του προβλήματος σε άλλη χώρα.

Η συνεχώς εδραιωνόμενη παρουσία και επιρροή της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, η επιδίωξη του Ιράν να εξελιχθεί σε ισχυρή δύναμη στην περιοχή θέτοντας σε κίνδυνο το Ισραήλ σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά και αραβικές χώρες, η επιτυχής διείσδυση της Κίνας στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας σε χώρες της Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας μέσω του μεγαλεπήβολου Προγράμματος του Δρόμου του Μεταξιού, είχαν ως αποτέλεσμα την επαναξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό της Αμερικανικής πολιτικής από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Με μια κίνηση που διαφοροποίησε το status quo στις σχέσεις αραβικών χωρών με το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν τη συμφωνία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ για πλήρη εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Παρόμοια συμφωνία συνομολογήθηκε με το Μπαχρέιν και αναμένεται να ακολουθήσει και η Σαουδική Αραβία. Το αμυντικό μέτωπο κατά του Ιράν άλλαξε τον χάρτη επιρροής στην περιοχή.

Ο άξονας των χωρών αυτών επηρεάζει αρνητικά και στην ισλαμική Τουρκία η οποία έσπευσε να εκφράσει την αντίθεση της κατηγορώντας τις δυο αυτές χώρες.

Η αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εμπνεόμενος  από τον οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό του τουρκικού κατεστημένου και με την ,μέχρι σήμερα,  ανοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας αλλά και τις θωπείες της Γερμανίας και των ακολούθων της χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δημιουργήσει πολλά μέτωπα όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα και τη Συρία αλλά και στη Λιβύη και το Ιράκ και τώρα στην Αρμενία.

Η προσπάθεια να καταστεί η Τουρκία δύναμη μεγάλου βεληνεκούς την έφερε αντιμέτωπη με χώρες συμμάχους των ΗΠΑ. Έχοντας επίγνωση της γεωπολιτικής αξίας της χώρας του και του γεγονότος ότι η Δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να απωλέσουν την Τουρκία, ο Ερντογάν ακροβατεί μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων προς επίτευξη των στόχων που έθεσε μέχρι το 2023.

Φαίνεται, όμως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαυσαν πλέον να εμπιστεύονται τον Ταγίπ Ερντογάν, εξού και η πρόσφατη περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων τους με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μάικ Πομπέο στην Κύπρο με την αποφυγή μετάβασης του στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, όπως και η σημαντική δεύτερη σε ένα χρόνο επίσκεψη του στην Ελλάδα, παραλείποντας να επισκεφθεί και την Άγκυρα, εκτιμάται ότι αποτελεί αφενός αναγνώριση των δυο χωρών ως παραγόντων σταθερότητος και ασφάλειας στην περιοχή και αφετέρου ότι στέλλει τα κατάλληλα μηνύματα προς την Άγκυρα.

  • Τόσο η επίσκεψη όσο και οι δηλώσεις του κ Πομπέο δυσαρέστησαν την τουρκική ηγεσία. Η οποία έσπευσε να διαμαρτυρηθεί καλώντας τις ΗΠΑ να συνεχίσουν τη στάση ουδετετότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας παρατηρούνται αντικρουόμενες τάσεις ως προς τον προσανατολισμό της χώρας. Η τάση του ευρασιατικού προσανατολισμού προς το παρόν υπερισχύει του δυτικού προσανατολισμού, τάση η οποία εξωθεί την Τουρκία μακράν της Δύσης και της ευρωατλαντικής κοινότητας.

Κανείς όμως δεν  μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητος προς το πού τελικά θα κατευθυνθεί στο μέλλον η χώρα.

*Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε. τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η πολιτική του κατευνασμού με υπογραφή Λευκωσίας και Αθήνας: Η Ε.Ε. της Μέρκελ και του φίλου της Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: