Που οφείλεται η ξαφνική αλλαγή του Ερντογάν: Τώρα θέλει να γίνει φίλος με τον …Μακρόν!

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




«Μέχρι πρότινος τον απειλούσε ακόμα και με πόλεμο. Ο Ερντογάν τώρα επιθυμεί να συνομιλήσει και πάλι με τον Μακρόν», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας BILD, η οποία γράφει ακόμα ότι «η Τουρκία θέλει διπλωματική λύση στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το ρεπορτάζ αναφέρει:

“Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan απειλούσε μέχρι πρόσφατα ακόμα με πόλεμο…

Στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για το φυσικό αέριο, ο Erdogan καταδίκασε με τον πιο οξύ τρόπο την κριτική του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και απάντησε εξαπολύοντας προσβολές και απειλές.

Τώρα θέλει διπλωματία!

Στροφή 180 μοιρών: Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο Erdogan απειλούσε. «Μην τα βάζετε με τον τουρκικό λαό, μην τα βάζετε με την Τουρκία. Κύριε Macron, θα έχετε να αντιμετωπίσετε πολλά περισσότερα προβλήματα μαζί μου!».

Καθύβρισε τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ελλάδας στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας του ως «ανίκανες» και «άπληστες». Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι ο στρατός του είναι ετοιμοπόλεμος: «Όταν πρόκειται να πολεμήσουμε, είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μάρτυρες».

Ιστορικό: Διακύβευμα της διαμάχης είναι η κυριαρχία στη Μεσόγειο Θάλασσα και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η Τουρκία αμφισβητεί την αξίωση της Ελλάδας, τα χωρικά της ύδατα να εκτείνονται λόγω των νησιών μέχρι πολύ κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία, και απειλεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα. Η Τουρκία βρίσκεται σε διαμάχη για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και με την Κύπρο.

Την Τρίτη η υποχώρηση: Ο Erdogan ζήτησε από τον Macron σε τηλεφωνική τους συνομιλία να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να επιλύσουν διπλωματικά την κατάσταση.

Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας ανέφερε: Ο Erdogan τόνισε και πάλι ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων -αλλά και ότι η παράβλεψη των νομίμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο λόγος για τις εντάσεις στην περιοχή.

Η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν σε διερευνητικές συνομιλίες σε σχέση με τη διαμάχη για τη γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επικείμενες συνομιλίες. Προηγουμένως, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, η Καγκελάριος Angela Merkel και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel συζήτησαν επί του θέματος σε τηλεδιάσκεψη.

Η πορεία των συνομιλιών εξαρτάται από τα επόμενα βήματα της Ελλάδας, δήλωσε ο Erdogan, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. «Η ώθηση για αποκλιμάκωση της έντασης και τη δημιουργία καναλιών διαλόγου θα πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαία βήματα».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη συνέχιση των συνομιλιών με την Άγκυρα, οι οποίες είχαν μπει στον πάγο από το 2016. Επομένως, σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη”.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα BILD

Μοίρασαν το “παιγνίδι”; Ο Μακρόν στο ρόλο του πολεμιστή και η Μέρκελ στο ρόλο του μεσολαβητή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: