Μαγιορκίνης για μάσκα: Δημιουργήθηκε πόλωση και είναι δύσκολο οι αρνητές της να πεισθούν

Στιγμιότυπο από την ενημέρωση από τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη στις 8/9/2020 Photo via ΕΡΤ.




Τάση υποχώρησης, κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως, δείχνει να παρουσιάζει η νόσος του νέου κορωναϊού το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από ήπια αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην έναρξη της σημερινής τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορονοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Αυτή λοιπόν η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 7 με 10 ημέρες.

«Είναι προφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων. Στα θετικά στοιχεία είναι η υποχώρηση των κρουσμάτων στην ηλικία κάτω των 40. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Αναφορικά με τα κρούσματα στη δομή της Μόριας είπε ότι από τους ελέγχους εντοπίστηκαν 35 θετικά κρούσματα μεταξύ των οφελούμενων της δομής, τα οποία και έχουν απομονωθεί, ενώ δεν βρέθηκε κανένα θετικό κρούσμα μεταξύ των 100 εργαζομένων στη δομή.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας είπε ότι αν και δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι μία μικρή θυσία για την προστασία των ανθρώπων, αλλά και της οικονομίας, ενώ επισήμανε ότι με βάση τις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις η χρήση της μάσκας για την αντιμετώπιση της νόσου συνεχώς αναβαθμίζεται.

«Οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία της στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας, η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται», είπε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως το ιατρικό και ερευνητικό πεδίο η προσπάθεια για τη διαλεύκανση των ιδιαιτεροτήτων της νόσου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα που όταν απαντηθούν θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της COVID-19. Γιατί η νόσος εκτροχιάζεται σε νέους; Γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες πάνε καλύτερα όσον αφορά την ανάρρωση τους; Γιατί διαφέρει ο χρόνος διάρκειας αντισωμάτων από ασθενή σε ασθενή; Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που μας απασχολούν, είπε ο κ. Μαγιοργκίνης και στάθηκε στα γονίδιά που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού, τα οποία, όπως εξήγησε, βρίσκονται στο επίκεντρο της νόσου.

Όσον αφορά το εμβόλιο και την πιθανή δοσολογία του ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι κάτι το οποίο αναμένεται να προκύψει από τις μελέτες των εμβολίων που δοκιμάζονται και όπως είπε «ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερες δόσεις οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας». Όπως επισήμανε όλοι αναμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών φάσης ΙΙΙ και τότε θα γνωρίζουμε το καλύτερο προφίλ σχήματος εμβολιασμού.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος με βάση και τα αποτελέσματα των δύο πρώτων φάσεων της έρευνας, τα οποία χαρακτήρισε εντυπωσιακά. «Είμαι πολύ αισιόδοξος. Μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή αποκλείεται να μην έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο», ανέφερε.
Τέλος για το κίνημα άρνησης της χρήσης μάσκας είπε ότι έχει δημιουργηθεί πόλωση και είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση οι αρνητές της να πεισθούν για το αντίθετο. «Χρειάζεται υπομονή και επιμονή» για να πείσουμε τους πολίτες, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έχει διαπιστώσει μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά των πολιτών όσον αφορά τη χρήση μάσκας. «Στην αρχή του καλοκαιριού που μπήκα στο πλοίο δεν φορούσαν μάσκα. Μπαίνοντας στο καράβι στο τέλος του καλοκαιριού διαπίστωσα ότι τώρα φορούν» κατέληξε.

Χαρδαλιάς: Άμεσα η έκδοση της ΚΥΑ για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων


Στιγμιότυπο από την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στις 8/9/2020 Photo via ΕΡΤ

Άμεσα αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει τα μέτρα για τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ανέφερε ότι η ΚΥΑ μεταξύ άλλων ρυθμίζει τη χρήση μάσκας και τη λειτουργία των κυλικείων και υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπονται σχολικές εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικά πρωταθλήματα.
Σε ότι αφορά στις πύλες εισόδου της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 451.908 έλεγχοι, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται σε 972. Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν 36 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη τήρησης όλων των κανόνων και πρωτοκόλλων προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η κοινή προσπάθεια.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Αλλά 169 κρούσματα με κορωναϊό κι ένας ακόμη νεκρός κατά το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σήμερα ανακοινώνονται 169 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11832, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2274 (19.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5204 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένo θάνατο και 290 θανάτους συνολικά στη χώρα. 107 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τα 169 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εγχώρια είναι τα 153, τα 27 συνδέονται με συρροές, ενώ 8 φορείς αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Η γεωγραφική κατανομή των 169 κρουσμάτων

Η κατανομή έχει ως εξής:

• 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
• 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
• 65 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές, ενώ 6 φορείς αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 φορείς αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 3 φορείς αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με συρροές
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. ΧίουΕ.Φ.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- ΕΟΔΥ και ΕΡΤ
Αθήνα, Ελλάδα

 

35 κρούσματα σε κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά: Σήμανε συναγερμός για τη διασπορά του ιού

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: