Με πρωτοβουλία του Τραμπ το τηλεφώνημα στον Μητσοτάκη: Κλήση και στον Ταγίπ Ερντογάν…

Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο. EPA, MICHAEL REYNOLDS




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε στην ιστοσελίδα μας διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον.

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της αμερικανικής πλευράς. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο κ. Τραμπ τηλεφώνησε στη συνέχεια στον Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, ο κ. Τραμπ θέλησε να πληροφορηθεί από τον κ. Μητσοτάκη την ελληνική άποψη για την προκλητικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός “είπε τα πράγματα ως έχουν”, σημείωσε η πηγή, και έθεσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την άμεση ανάγκη να αποφευχθεί ένας πόλεμος μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

  • Ο κ. Τραμπ τηλεφώνησε και στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, όχι για να μεσολαβήσει -με την έννοια της μεσολάβησης, όπως είπε η πηγή- αλλά για να εκφράσει την αμερικανική επίσημη θέση ότι δεν εξυπηρετούνται τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα από μία πολεμική αναμέτρηση δύο συμμάχων των ΗΠΑ.

Ένα δίλημμα-ερώτημα που τέθηκε στις συζητήσεις μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων, ήταν αυτό: αν ο Ερντογάν δεν ακούσει τις συμβουλές του κ. Τραμπ, τι θα πρέπει να πράξει ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέχεια;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έκρινε και το πότε θα γινόταν το προεδρικό τηλεφώνημα στον Ερντογάν και ποιο θα ήταν το περιεχόμενό του. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει και αυτό την Τετάρτη. Διότι πάντα υπάρχει ο φόβος ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα απορρίψει τη συμβουλή -ακόμα και κάποια εισήγηση- του κ. Τραμπ για αποκλιμάκωση.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να άκουσε από τον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της, και δεν πρόκειται να προκαλέσει και στο μέλλον, διότι είναι μία ειρηνική χώρα που δεν επιθυμεί και δεν προκαλεί πολέμους με τις γειτονικές της χώρες…

Σημειώνουμε ότι στη διάρκεια της συνάντησης του στη Βιέννη, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο του είπε ότι θα ενημερώσει τον κ. Τραμπ για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμβαση στον Αμερικανό πρόεδρο υπέρ της Ελλάδας έκαναν ήδη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο πρίγκηπας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

  • Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας Προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Τραμπ, την Τετάρτη. Μίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ερντογάν υπενθύμισε στον κ. Τραμπ ότι η Τουρκία δεν ήταν το μέρος που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Άγκυρα έχει (δήθεν) αποδείξει ότι είναι υπέρ της μείωσης των εντάσεων και του διαλόγου.

Τόνισε χωρίς ντροπή ότι η Τουρκία …απέδειξε με «συγκεκριμένες ενέργειες» ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ξεκινήσει διάλογο επί του θέματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση…

Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη: Τι ειπώθηκε για τις παρανομίες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: