Η κατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας επιδεινώνεται: Η “βουτιά” στη Μεσόγειο…

File Photo: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο. EPA, GALI TIBBON




Άρθρο για την επιδείνωση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και τη συνεργασίατου Εβραϊκού Κράτους με την Ελλάδα και την Κύπρο, δημοσιεύεται στο πρακτορείο Bloomberg (ανταπόκριση του Seth Franzman)..

Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα αναφέρει:

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο αγωγός 1.900 χιλιομέτρων θα συνδέσει τα πεδία φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Το έργο ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προωθήθηκε τον Ιανουάριο με μια συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu και των Ελλήνων και Κυπρίων ομολόγων του.

  • Το έργο EastMed θέτει το Ισραήλ σε μια πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει διεκδικήσει, ενισχυμένη από μια ναυτική συμφωνία με τη Λιβύη, μεγάλα τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου πραγματοποιεί έρευνες για φυσικό αέριο και διεξάγει ναυτικές ασκήσεις. Αυτές οι κινήσεις επιδεινώνουν τις εντάσεις με την Ελλάδα.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας είναι στη χειρότερη φάση τους εδώ και χρόνια. Ο Πρόεδρος Erdogan έχει θέσει την υποστηρίξη στους Παλαιστίνιους στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής και το κυβερνών κόμμα AK χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να χτυπήσει το Ισραήλ.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική ομιλία του, ο Erdogan δήλωσε ότι η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί βήμα για την απελευθέρωση του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ. Για το Ισραήλ, η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς στη Γάζα αποτελεί συνεχή πρόκληση.

Οι διαφωνίες σχετικά με τα δικαιώματα εξερεύνησης και τους αγωγούς θα προσθέσουν ένταση στη θερμή ρητορική μεταξύ των δύο χωρών. Τα τουρκικά ναυτικά πλοία παρενόχλησαν ένα ισραηλινό ερευνητικό σκάφος κοντά στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο και η ετήσια στρατιωτική αξιολόγηση του Ισραήλ χαρακτήρισε την Τουρκία ως «πρόκληση» για πρώτη φορά πέρυσι.

  • Το κύριο ενδιαφέρον του Ισραήλ για τη Μεσόγειο είναι να στηριχθούν οι συμμαχίες με την Ελλάδα και την Κύπρο που έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό συνάδει με τα συμφέροντα της Αιγύπτου και της Γαλλίας – που μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανησυχούν επίσης για τη στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Οι ισραηλινές και ελληνικές στρατιωτικές σχέσεις έχουν ενισχυθεί πρόσφατα. Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία για την ενοικίαση ισραηλινών αεροσκαφών, και τα αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν συμμετάσχει σε μια μεγάλη ελληνική στρατιωτική άσκηση.

Η ελληνο-ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία είναι ένα συχνό θέμα συζήτησης σε πολιτικές συζητήσεις και δεξαμενές σκέψης του Ισραήλ. Αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση της έμφασης της χώρας, η οποία στο παρελθόν δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στα μεσογειακά ζητήματα.

ΠΗΓΗ: Israel is Diving Into the Troubled Eastern Mediterranean

Mέχρι που θα το πάει ο Ερντογάν; ρωτά η γαλλική Le Monde: Προκαλεί όλους χωρίς να φοβάται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: