Αλλαγή στάσης; Με το Παρίσι η Ουάσιγκτον στη διαμάχη με την Τουρκία για το περιστατικό στη Μεσόγειο

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Robert O’Brien, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Όβαλ Όφις. EPA, Al Drago / POOL




Ο σύμβουλος Eθνικής Aσφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ συμπαθητικές» προς τη Γαλλία στη διαμάχη τους με την Τουρκία σχετικά με τη ναυτική αντιπαράθεση στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Την είδηση δημοσιεύει το πρακτορείο Associated Press. Από το περιεχόμενο των δηλώσεων του φαίνεται μία αλλαγή στάσης του Λευκού Οίκου.

Η αντιπαράθεση της Γαλλίας με την Τουρκία αποκάλυψε τον αγώνα που δίνει το ΝΑΤΟ να διατηρήσει την τάξη ανάμεσα στις χώρες-μέλη του, και εν μέσω της έλλειψης ηγεσίας των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να στρέφουν τα ραντάρ ελέγχου ο ένας στον άλλο. Αυτό δεν είναι καλό “, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ομπράϊαν σε δημοσιογράφους στο Παρίσι την Τετάρτη.

Είπε ότι ο κ. Τραμπ είναι διαθέσιμος για να βοηθήσει στην εξάλειψη των εντάσεων, χάρη στις προσωπικές του σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν.

Σύμφωνα με τη γαλλική θέση για το συμβάν της 10ης Ιουνίου, η φρεγάτα Courbet φωτίστηκε από το ραντάρ στόχευσης ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου που συνόδευε ένα φορτηγό πλοίο.

Η Γαλλία είπε ότι ενεργούσε βάσει πληροφοριών από το ΝΑΤΟ ότι το μη στρατιωτικό πλοίο, που συνόδευε το τουρκικό πολεμικό, θα μπορούσε να έχει εμπλακεί στη διακίνηση όπλων προς τη Λιβύη. Η φρεγάτα Courbet ήταν μέρος της επιχείρησης Sea Guardian της Δυτικής Συμμαχίας, η οποία βοηθά στην παροχή ασφάλειας στη θάλασσα της Μεσογείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τη Γαλλία ότι λέει ψέματα και ο πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι δήλωσε ότι το γαλλικό ναυτικό παρενοχλούσε την τουρκική συνοδεία. Στην πραγματικότητα είναι οι Τούρκοι που προκάλεσαν με επεισόδιο με το γαλλικό πολεμικό

«Είμαστε πολύ συμπαθητικοί στις γαλλικές ανησυχίες», δήλωσε ο Ομπράϊαν, ενώ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι συνέβη. “Το παίρνουμε (το συμβάν) πολύ σοβαρά.”

Ο κ. Μακρόν κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι παραβίασε τις δεσμεύσεις της αυξάνοντας τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη, μεταφέροντας τζιχαντιστές από τη Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι πιο επιδραστικοί από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά έπαιξαν λιγότερο εξέχοντα ρόλο υπό τον κ. Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορήσει δημόσια τα ευρωπαϊκά μέλη και τον Καναδά για το ότι δεν ξοδεύουν αρκετά για αμυντικούς προϋπολογισμούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία χωρίς να συμβουλευτεί τους συμμάχους του και έχει αποχωρήσει από πολλές διεθνείς συμφωνίες που οι Ευρωπαίοι θεωρούν σημαντικές για την ασφάλειά τους.

Με πληροφορίες από το  πρακτορείο Associated Press

Νέο σχέδιο νόμου από Αμερικανούς νομοθέτες για τους S-400: Συμμετέχουν και Ρεπουμπλικάνοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: