Με τη δέσμευση ότι η ΝΔ θα στηρίξει ό,τι θετικό φέρνει η κυβέρνηση, «ώστε να τη βοηθήσει για να πάει η χώρα μπροστά», αλλά θα ασκεί κριτική, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πιάσει επιτέλους το πηδάλιο και να κυβερνήσει» και τους υπουργούς να ανέβουν «όλοι μαζί στη γέφυρα» για να οδηγήσουν το καράβι να πάει μπροστά.
Από το βήμα της Ολομέλειας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα το υπερψηφίσει, «για να σας βοηθήσουμε και να σας σύρουμε να ξεφύγετε από τις ιδεοληψίες που σας κρατούν αιχμάλωτους προς τα πίσω και κρατάτε κι εσείς τη χώρα», είπε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.
«Η χώρα δεν κυβερνάται κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να είναι καπετάνιος παντός καιρού, είναι μόνο για την καλοκαιρία, όταν πιάσουν τα μποφόρ τα παρατάει και κοιτάει σε ποιόν θα το δώσει» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τους κυβερνώντες «να πιάσετε το πηδάλιο να ανεβείτε όλοι μαζί στη γέφυρα και να δείτε πως θα προχωρήσει το σκάφος. Εμείς θα στηρίζουμε ό,τι θετικό φέρνετε. Αλλά θα σας κάνουμε κριτική».
«Σύρατε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές, υφαρπάξατε την ψήφο του λαού, σχηματίσατε δύο κυβερνήσεις, φορτώσατε τη χώρα νέα βάρη, μεταφέρατε όλες τις πληρωμές από τον Οκτώβριο και μετά, και κόψατε τα πόδια της χώρας όταν πήγε να περπατήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» προσέθεσε για να επισημάνει ότι παρόλα τούτα η χώρα δεν κυβερνιέται και πάλι, κάτι που κοστίζει στην οικονομία, τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους.
Ο κ. Μεϊμαράκης άσκησε σφοδρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά επισήμανε πως η ανακεφαλαιοποίηση είναι ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, γιατί «πρέπει να προστατεύσουμε τους καταθέτες, να μην πάμε σε κούρεμα, πρέπει να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα, να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και να λειτουργήσουν ως εργαλείο ανάπτυξης, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
«Είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, να μην μπουν σε κανένα κίνδυνο -όπως υπήρξαν δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης για κούρεμα στις καταθέσεις- να μην γίνει ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως για να μην γίνει αυτό, ήδη η ΝΔ είχε ζητήσει την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε». Εξέφρασε μάλιστα την χαρά του «που κάτω από τη δική μας πίεση το κατανόησαν και οι Ευρωπαίοι και η κυβέρνηση, και έφερε το νομοσχέδιο». «Γιατί εμείς όπως πάντα, έτσι και τώρα βάζουμε το συμφέρον της χώρας πάνω από οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον», προσέθεσε.
Να ξέρουν οι πολίτες πώς φτάσαμε εδώ
Ο πρόεδρος της ΝΔ, με τη φράση «εμείς θα στηρίξουμε, αλλά οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πώς φτάσαμε στο σημερινό νομοσχέδιο και είναι αναγκαία η ανακεφαλαιοποίηση, και τι ζημιά έπαθαν οι τράπεζες», τόνισε πως αυτή δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, «έγινε αναγκαία από την ανεύθυνη πολιτική που άσκησε η συγκυβέρνηση από την πρώτη της θητεία, διότι προκάλεσε τεράστια φυγή καταθέσεων». Προσέθεσε πως η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, διότι το 2014 οι τράπεζες σταθεροποιήθηκαν -κάτι που επιβεβαίωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, τονίζοντας στην έκθεσή της πως οι τράπεζες ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Περιγράφοντας το χρονικό, ο κ. Μεϊμαράκης, είπε πως η κατάσταση αυτή άλλαξε μέσα στο 2015, και η κυβέρνηση με τους λανθασμένους χειρισμούς της έφερε το τραπεζικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού, εξαιτίας του πειράματος που έστησε και έκλεισε τις τράπεζες επιβάλλοντας τα capital controls. Έτσι, όπως είπε, από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016 μειώθηκαν τα ρέπος των τραπεζών και οι συνολικές καταθέσεις κατά 50 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξαιτίας της επιστροφής στην ύφεση.
Ο κ. Μεϊμαράκης, σ’ αυτό το σημείο, επικαλέστηκε την έκθεση της ΕΚΤ που μόλις δημοσιοποιήθηκε (57 σελίδα), στην οποία αναφέρεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οφείλεται στην ύφεση του 2015 και του 2016, στους κεφαλαιακούς περιορισμούς που έβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο κλείσιμο των τραπεζών που επί της ίδιας κυβέρνησης έγινε και στα μέτρα που αυτή πήρε, κι έτσι η χρηματοδότηση μέσω του ELA άγγιξε 85 δισ. ευρώ, από μηδέν στο τέλος του 2014, και την ίδια στιγμή η συνολική χρηματοδότηση μέσω του ευρωσυστήματος έφτασε τα 125 δισ., ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ύψος των καταθέσεων και νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
«Τα πράγματα πήραν δραματικές διαστάσεις όταν η κυβέρνηση άφησε τη χώρα χωρίς πρόγραμμα και προχώρησε εις γνώση της σε ένα δημοψήφισμα που θα επέφερε το κλείσιμο των τραπεζών. Το είχαμε συζητήσει, το ήξερε και δεν δίστασε να ψηφίσει για το δημοψήφισμα. Τότε ήταν υπουργός ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είπε πως το επεδίωκε κιόλας, γιατί γύρισε χαρούμενος στο σπίτι και είπε «Ντάρλινγκ έκλεισα τις τράπεζες». Ήρθε τώρα η ανακεφαλαιοποίηση τώρα 14,4 δισ. τα οποία τώρα μπαίνουν στο χρέος και θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Περιγράφοντας ο κ. Μεϊμαράκης τα αποτελέσματα -όπως είπε- της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημείωσε πως χάθηκαν 12 δισ. από την περιουσία του Δημοσίου, ενώ θα χρειαστούν τεράστια ποσά που τώρα προσδιορίζονται, για να διερωτηθεί «τι άλλο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ώστε εσείς ως μαθητευόμενοι μάγοι να κάνετε πειράματα;».
«Έγκλημα που το πληρώνουν οι Έλληνες»
«Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα που το πληρώνουν οι Έλληνες», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισήμανε τη «διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και της σημερινής», αφού το πακέτο στήριξης του τραπεζικού συστήματος έφερε και έσοδα στο Δημόσιο 4 δισ. χωρίς να επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός. «Και δεν ζητάτε μια συγγνώμη, για αυτά που λέγατε τότε και τα όσα σήμερα κάνετε;» απευθύνθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα.
Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης -με αιχμή τον κατεπείγοντα χαρακτήρα, που προσέδωσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες- της καταλόγισε ότι υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο και την κάλεσε να σεβαστεί τους θεσμούς. «Αν όμως η απάντηση είναι «κι εσείς τα ίδια κάνετε» σας απαντούμε πως πρώτον δεν τα κάναμε διότι υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες αιτιολογίες από την πλευρά της τότε κυβέρνησης. Αλλά ακόμη κι αν μπω στη λογική σας, σας απαντώ: Εσείς δεν ήρθατε να κάνετε τα ίδια και χειρότερα. Εσείς ήρθατε για να μην κάνετε αυτά όπως υποσχεθήκατε και υφαρπάξατε την ψήφο» κατέληξε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της κυβέρνησης.
Αντιγόνη Πανέλλη, ΑΘΗΝΑ, Αθηναϊκό Πρακτορείο