Νικόλας: Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρες θέσεις στο θέμα των εγγυήσεων




Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρες θέσεις στο θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Κοτζιά και πρόσθεσε ότι έχει ξεκάθαρες θέσεις στο Κυπριακό.

Είπε ότι η Ελλάδα κατά τον κ. Κοτζιά δεν συζητά καν την παραμονή των εγγυήσεων, ούτε την παραμονή οποιωνδήποτε τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι είναι στη βάση αυτής της διεκδικητικής πολιτικής που θα πρέπει να σφυρηλατηθεί η κοινή στρατηγική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας για να διαχειριστούμε από κοινού τα εθνικά μας ζητήματα.

Τις θέσεις της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό μετέφερε ο Σιζόπουλος στον Ελληνα ΥΠΕΞ

Για τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από τη σημερινή διαδικασία των συνομιλιών, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τον Νίκο Κοτζιά σε συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και πρόσθεσε ότι “μεταφέραμε τις θέσεις της ΕΔΕΚ στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και κυρίως τον έχουμε ενημερώσει για διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών και αυτά τα οποία ουσιαστικά αποδεχόμαστε”.

Τον ενημέρωσε επίσης και για τις θέσεις της ΕΔΕΚ και “γιατί η ΕΔΕΚ έχει απορρίψει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των όσων σήμερα συζητιούνται στο τραπέζι των συνομιλιών όπου είναι μια λύση στην ουσία διχοτομική, ρατσιστική, μια λύση που προάγει τον εθνοτικό και τον θρησκευτικό διαχωρισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται”.

Τορναρίτης: Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να είναι εγγυητής της ΚΔ στο μέλλον

Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να είναι εγγυητής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μέλλον, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, Ο κ. Τορναρίτης μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχαν το απόγευμα συνάντηση στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, κ. Τορναρίτης είπε ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση για πολλά θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και ότι επικεντρώθηκαν κυρίως στο Κυπριακό.

Επαναβεβαιώθηκε στη συζήτηση, πρόσθεσε, η κοινή διαπίστωση και κοινή θέληση ότι στην όποια λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται το σύστημα ασφάλειας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

“Η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι εγγυητής της ΚΔ στο μέλλον”, κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: