Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών μελετά η κυβέρνηση




Στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η αναφορά του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, «περί εισαγωγής ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

Σε δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος σχετικά με την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού τόνισε ότι ζήτησε από τον κ. Ντομπρόβσκις «να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος, τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε, να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

Συνολικά, οι εργοδοτικές εισφορές έχουν μειωθεί την τελευταία τριετία κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Από την πολιτική αυτή το ΙΚΑ στερείται περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, με άμεση συνέπεια τη διεύρυνση του ελλείμματος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν μπλοκάρει το καλοκαίρι πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με το επιχείρημα ότι θα ακύρωνε στην πράξη κάθε προσπάθεια για μείωση της ανεργίας.

Χρήστος Μιχαηλίδης, ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: