Κύπρος: “Καυτή πατάτα”… Χάσμα παραμένει στο περιουσιακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μεγάλες παραμένουν οι διαφορές στο περιουσιακό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διαφορές αφορούν κατά κύριο λόγο τον ορισμό του σημερινού χρήστη των περιουσιών, ωστόσο θεωρείται κομβικό σημείο για τη διαπραγμάτευση.

Όσο παραμένει αυτή η διαφορά σαφώς και δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία διαμόρφωσης των κριτηρίων για το περιουσιακό ενώ διασυνδέεται και με το θέμα των εποίκων. Εκ των πραγμάτων επηρεάζονται και οι συζητήσεις για το εδαφικό. Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν για το γεγονός ότι έχουν «κολλήσει» οι συζητήσεις στο θέμα αυτό καθώς αρχικά είχαν σχηματίσει διαφορετική εντύπωση, θεωρώντας πως θα προχωρούσαν έστω και δύσκολα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά διατυπώνει τη θέση πως το δικαίωμα επιλογής το έχει ο ιδιοκτήτης και ότι ο χρήστης έχει το δικαίωμα να θέσει τη θέση του, η οποία θα ικανοποιηθεί μόνο εάν είναι η ίδια με αυτή του νόμιμου ιδιοκτήτη. Η τ/κ πλευρά υποστηρίζει ότι ο ιδιοκτήτης και ο χρήστης έχουν τα ίδια δικαιώματα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν εντατικοποιηθεί οι συζητήσεις γύρω από το περιουσιακό σε επίπεδο των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί ενώ το κεφάλαιο αυτό θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου. Δεν υπήρξε, ωστόσο, διαφοροποίηση θέσεων κατά τις συζητήσεις.

Το θέμα των κατηγοριών λίγο πολύ έχει συμφωνηθεί και είναι 22 ( νόμιμοι ιδιοκτήτες, χρήστες, έποικοι, ξένοι που αγόρασαν, εκκλησιαστικές περιουσίες, κρατική γη, μνημεία κλπ). Δεν είναι, όμως, αυτό το πρόβλημα, αλλά ο καθορισμός των κριτηρίων. Τα κριτήρια είναι αυτά που θα καθορίσουν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αποφασίζει η Επιτροπή Περιουσιών, που θα συγκροτηθεί μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Όλοι οι βασικοί παίκτες στο Κυπριακό γνωρίζουν πως οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Εάν επιτευχθεί πρόοδος στο περιουσιακό τότε η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα, παρόλο που κι άλλα θέματα θεωρούνται ακανθώδη. Το εδαφικό όπως και οι έποικοι ( που εξαρτώνται από το περιουσιακό), το θέμα των εγγυήσεων αναμένεται ότι θα είναι από τα δύσκολα ζητήματα.

Στα πλαίσια των συζητήσεων αναζητούνται διάφορες φόρμουλες ενώ στο τραπέζι τίθεται και κάποιες ιδέες, που ουσιαστικά δείχνουν την πρόθεση από τουρκικής πλευράς να μειωθεί ο αριθμός που θα επιλέξει αποκατάσταση της περιουσίας του  ο Ελληνοκύπριος που θέλει να εγκατασταθεί στην περιουσία του είτε θα το κάνει σε εύλογο χρονικό διάστημα είτε θα χάσει το δικαίωμα αυτό). Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προτείνει στον Μουσταφά Ακιντζί να αποδεχθεί επιστροφή περισσότερων εδαφών ώστε και να παλιννοστήσουν όλοι οι Ε/Κ, στο τ/κ κρατίδιο να είναι η πλειοψηφία να είναι οι Τ/Κ.

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει και η νέα ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί για την προετοιμασία των νόμων. Θα συνεδριάσει στην παρουσία των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, από ε/κ πλευράς επικεφαλής θα είναι η Λήδα Κουρσουμπά, Επίτροπος Νομοθεσίας.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ
ΑΡΧΙΖΕΙ σήμερα επαφές στη Λευκωσία ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη στο εξωτερικό κατά τη νέα του θητεία.

Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί πρώτα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη, και έπειτα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄.

Στη συνέχεια, θα δει από κοινού Ελληνοκυπρίους εκπροσώπους Οργανώσεων Προσφύγων, Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων.

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ακολούθως, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Την ημέρα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις στη Λευκωσία, εκπροσωπώντας επίσημα την ελληνική κυβέρνηση.

ΜΠΟΥΡΤΖΙΟΥ:  Υπενθυμίζουν κόκκινες γραμμές οι Τούρκοι

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς. Σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή στις συνομιλίες δεν συζητούν τα κεφάλαια των εγγυήσεων και του εδαφικού διέψευσε ότι χάρτες που έχουν κυκλοφορήσει στην τ/κ πλευρά ότι έχουν δήθεν συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε επίσης ότι η καθαρή πλειοψηφία και το πρωτογενές δίκαιο πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή για όλους τους Τ/κ. «Όλη η κοινότητα πρέπει να νιώσει άνετα, ασφαλής, να δει αυτά τα κριτήρια, γιατί υπάρχουν τα γεγονότα του παρελθόντος, υπήρξε εμπειρία, ο κόσμος μας πρέπει να πει ναι σε μια λύση με ευκολία», είπε.

Τα λεγόμενά του δεν πρέπει να γίνονται λάθος αντιληπτά, ανέφερε διευκρινίζοντας ότι «δεν λέω ότι δεν θα έρθουν καθόλου Ε/κ ανάμεσά μας, θα έρθουν χιλιάδες Ε/κ, αλλά η καθαρή πλειοψηφία πρέπει να είναι δική μας».
Ο Μπουρτζιού είπε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά απόψεων μεταξύ των Ακιντζί και Ναμί, κανένα πρόβλημα, λέγοντας ότι σχετικά σχόλια και ειδήσεις είναι φανταστικά.

Σύμφωνα με την Αφρίκα, ο κ. Μπουρτζιού μιλούσε σε εκπομπή ιδιωτικού καναλιού στα κατεχόμενα κατά την οποία δήλωσε ότι στο θέμα των ΜΟΕ η τ/κ πλευρά έκανε ό,τι της αναλογούσε και τώρα περιμένει από την ε/κ πλευρά να κάνει κάποια βήματα. Τα οδοφράγματα σε Δερύνεια και Απλίκι θα ανοίξουν είπε, προσθέτοντας ότι για τη Δερύνεια δεν υπήρξε πρόβλημα με το στρατό και πως Τούρκοι αξιωματούχοι με τους οποίους είχαν επαφές τους ενθάρρυναν να συνεχίσουν να εργάζονται για τη λύση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: