Η IRINI γίνεται εφιάλτης αλλά όχι για τους παράνομους εμπόρους όπλων: Μοναδική φρεγάτα η «ΣΠΕΤΣΑΙ»

Η συγκεκριμένη εικόνα είναι ενδεικτική, “τοπίο ναυτικής ομίχλης” εν πλω. Κάπως έτσι φαίνεται πως είναι το σχέδιο της επιχείρησης “IRINI” μέχρι αυτή την ώρα κυρίως από την στιγμή που οι επιχειρησιακές δυνάμεις βρίσκονται στο ναδίρ. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Η Γαλλική φρεγάτα έναν μήνα μόνη της στη Μεσόγειο
-Το επερχόμενο επιχειρησιακό φιάσκο
-Με C-130 όπλα στη Λιβύη από την Τουρκία

Με τα ελάχιστα μέσα είναι έτοιμη να πλεύσει στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «IRINI», γεγονός που επαληθεύει όλους εκείνους τους προβληματισμούς που εξέπεμπαν καιρό τώρα οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού.

Το γεγονός πως η Γαλλία απέσυρε κι αυτή τη δική της μονάδα επιφανείας, αφού συμπλήρωσε έναν μήνα εν πλω στη Μεσόγειο, δείχνει πως στα επιχειρησιακά δεδομένα το όλο εγχείρημα δεν έχει βρει ακόμη ρυθμό ή ότι με τον τρόπο που οδεύει σίγουρα θα ναυαγήσει.

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, πολύ νωρίς (4 Μαΐου) είχε σπεύσει να ενημερώσει ότι η φρεγάτα της ξεκίνησε να περιπολεί στην Αν. Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI», αλλά μόνη της. Δηλαδή ένα πολεμικό πλοίο για έναν μήνα περιπολούσε στα νερά της Μεσογείου, μόνο του, για να ελέγξει το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

  • Όμως ο επιχειρησιακός Διοικητής είχε από τη δική του πλευρά ανακοινώσει πως η «IRINI» ξεκινά από την 1η Ιουνίου. Κατά συνέπεια έως τώρα οι δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος συρρικνώθηκαν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές μέχρι τώρα η μόνη φρεγάτα που λαμβάνει μέρος στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση είναι η Ελληνική καθώς η Ιταλία πρόκειται να διαθέσει ένα πλοίο γενικής υποστήριξης.

Αν μετά από αυτή την εξέλιξη η Ιταλία δώσει κάτι περισσότερο θα φανεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις επόμενες ώρες, μετά και την επίσημη ενημέρωση που αναμένεται εντός της ημέρας.

  • Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού…

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», που αντικατέστησε την «ΥΔΡΑ» που παρουσίασε βλάβη, βρίσκεται εδώ και ημέρες σε Ιταλικό λιμάνι κι από εκεί θ’ αποπλεύσει για τα ζεστά νερά της Αν. Μεσογείου, μαζί με το Ιταλικό πολεμικό πλοίο.

Η φρεγάτα “ΣΠΕΤΣΑΙ” του Ελληνικού Στόλου στο λιμάνι Augusta της Ιταλίας πριν τον απόπλου για την Αν. Μεσόγειο που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην επιχείρηση “IRINI” της ΕΕ. Πηγή: Hellas Journal

Μπορεί η Αθήνα να θέλει τη συμμετοχή της και να επιδίωξε να έχει επιχειρησιακό λόγο εν πλω εναλλάξ με την Ιταλία ανά 6μηνο, ωστόσο στα περίπου 10.000 τετραγωνικά ναυτικά μίλια δεν μπορεί να υφίσταται επιχειρησιακός έλεγχος με αυτές τις πενιχρές δυνάμεις. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνουν ανώτατοι Αξιωματικοί, η απόφαση για την έναρξη της Ευρωπαϊκής «IRINI» παραμένει μέχρι τώρα μια πολιτική απόφαση χωρίς όμως ουσιαστικό επιχειρησιακό περιεχόμενο.

  • Από τις πρώτες κι όλας ημέρες της είδησης για την έναρξη της Ευρωπαϊκής επιχείρησης, η σελίδα μας ήταν ανάμεσα σ’ εκείνες που είχε επισημάνει τη σημασία της και είχε μεταφέρει τους προβληματισμούς που εκφράζονταν από Αξιωματικούς του Ναυτικού, οι οποίοι έβλεπαν με ρεαλισμό ότι οι διατιθέμενες δυνάμεις δεν επαρκούν για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Πολλοί Αξιωματικοί είχαν μιλήσει για επερχόμενο φιάσκο και με τα σημερινά δεδομένα αυτό φαίνεται να ισχύει.

Η Γαλλία θα επανέλθει με μονάδα επιφανείας μήνες αργότερα ενώ η Γερμανία κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θ’ αποστείλει πολεμικό πλοίο.

Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει διαθέσει μια φρεγάτα, η Ιταλία ένα πλοίο Γενικής υποστήριξης και η Γερμανία, η Πολωνία, το Λουξεμβούργο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τα οποία από αέρος θα ελέγχουν τυχόν ύποπτα πλοία.

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει χαράξει και αρκετούς αεροδιαδρόμους, με τα μεταγωγικά αεροσκάφη της να μην σταματούν τα δρομολόγια προς τη Λιβύη, μεταφέροντας δυνάμεις, οπλισμό ή και στρατιωτικά μέσα. Ο Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει με κάθε τρόπο τις δυνάμεις του Σάρατζ με τον οποίο θα έχει συνάντηση μέσα στην Τετάρτη.

Παρά το γεγονός αυτής της κινητικότητας από την Άγκυρα μέσω των FIR Λευκωσίας και Καϊρου με τα μεταγωγικά- κρατικά αεροσκάφη, ουδείς από τις δυνάμεις που «κόπτονται» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη έχει πράξει το παραμικρό ώστε αυτή η παράνομη δραστηριότητα να περιοριστεί, αν όχι να σταματήσει.

Παράλληλα πάνω από τέσσερις μήνες η Τουρκία διατηρεί τέσσερις φρεγάτες τύπου Perry στο Λιβυκό, συνοδευόμενες από πετρελαιοφόρο. Οι μονάδες επιφανείας της Τουρκίας στην περιοχή δεν κάνουν απλώς επίδειξη σημαίας αλλά έχουν πάρει μέρος σε επιχειρήσεις στο πλευρό των δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης.

  • Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εισχωρήσει για τα καλά στον Λιβυκό εμφύλιο και σκοπός της είναι να εδραιωθεί και να στηριχτεί η κυβέρνηση Σάρατζ, ώστε το επόμενο διάστημα και μέσα από μια σειρά γεγονότων που προωθεί η Τουρκία να ενεργοποιήσει προκλητικά το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν καθώς τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως υπάρχει ένα διπλωματικό «100στάρι» ανάμεσα στις χώρες που έχουν συμφέροντα στη Λιβύη ώστε να επιτευχθεί μια εκεχειρίας σε μια φλεγόμενη χώρα εδώ και μια δεκαετία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Τον… χαβά τους οι Τούρκοι: Με F-16 και CN-235 η σημερινή παρουσία στον ουρανό του Αιγαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: